TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!

    • Zdieľaj:
- Galéria
4 z 5

4. Baba ghanoush

Viete, čo je baba ghanoush? Reč je o nátierke, respektíve dipe, ktorý je veľmi podobný hummusu. Ide o pokrm z Blízkeho východu, ktorý sa pripravuje z pečeného baklažánu a je často podávaný ako predkrm či nátierka. Baklažán pozdĺžne prerežeme na dve polovice, potrieme ho olivovým olejom, osolíme a dáme piecť pri teplote 200 °C asi na 45 až 50 minút. Zelenina by mala mať až čierne okraje. Keď je baklažán upečený, necháme ho ochladnúť a vydlabeme z neho dužinu. Tú dáme do mixéra a pred mixovaním hmoty ju ešte dochutíme. Existuje mnoho variant, ako dochutiť baba ghanoush. Tradične sa pridáva cesnak, citrónová šťava aj pasta tahini. K dužine z jedného veľkého baklažánu pridáme soľ, korenie, 2 – 3 lyžice tahini, 2 – 3 lyžičky šťavy z citróna, trochu olivového oleja a 2 – 3 strúčiky cesnaku. Z korenín sa využívajú podľa chuti i sumac korenie, koriander či rasca. Niekedy sa do tejto nátierky pridáva aj cibuľa, chilli či kúsky rajčín.

Zdroj: Shutterstock®

4 z 5