Rast mliečnych zubov: Zisti, ako uľaviť drobcovi od bolesti!

Rast mliečnych zubov: Zisti, ako uľaviť drobcovi od bolesti!
  • 20.10.2018
  • Simona Kostková

Bolesť zubov je jedna z najhorších bolestí, to vie každý. A všetko to začína s prvým prerezávaním mliečnych zubov. Pamätáte si na bolesť, ktorú vám spôsoboval rast zubov múdrosti, poprípade vám ešte spôsobuje? Tak si predstavte aké to bolo, keď sa vám prerezávalo niekoľko zubov naraz. Ako zvládnuť túto bolesť u vášho dieťaťa, keď sa nemôžete spoľahnúť na klasickú ružovú tabletku od bolesti či rýchly zákrok detského zubára? Poradíme vám, ako na to.

Rast prvých zubov môže byť pre vaše dieťa mimoriadne nepríjemný. Väčšinou vám to aj patrične dáva najavo svojím neutíchajúcim plačom a krikom. Pozrite sa spolu s nami na dôležité rady a tipy, ako zvládnuť bolesť rastúcich zúbkov a doprajte svojmu dieťatku a v neposlednom rade aj sebe, úľavu!

Zuby rastú postupne

Mliečne zuby sa začnú prerezávať zhruba v šiestich mesiacoch a odvtedy až do puberty nepretržite rastú nové a nové. V priebehu dospievania sa nám tak zmení 20 mliečnych zubov postupne na 32 trvalých. Približne do tretieho roku nám vyrastú všetky mliečne a po šiestom roku postupne začne prerezávanie trvalých zubov.

Ako prvé, medzi šiestym a ôsmym mesiacom, sa začnú prerezávať horné a dolné rezáky, potom nasledujú dolné a horné stoličky a medzi poslednými sú očné zuby a druhé stoličky. Medzi šiestym a ôsmym rokom začne druhé prerezávanie, ktoré už nie je až také bolestivé. Ako prvé začnú dolné stoličky, nasledujú dolné rezáky, črenové zuby, očné a ako posledné sú druhé a tretie stoličky. Zuby múdrosti alebo tretie osmičky môžu vyrásť niekedy až v tridsiatke alebo vôbec.

Neprehliadni: Ako upokojiť bábätko? Týchto 7 pulzných bodov potrebuješ poznať!

kedy sa prerezávajú zuby

Zdroj: Shutterstock®

Nebojte sa použiť lieky!

Rast mliečnych zubov je bolestivý proces, počas ktorého dieťa sliní, plače a hryzie do všetkého, čo je naokolo. Niekedy aj do vás. Ako prvé, čo môžete urobiť, je použiť lieky. Samozrejme, mnoho žien sa bojí podávať svojim deťom už od takého skorého veku lieky, no obávajú sa zbytočne.

Dnešná medicína už má špeciálne lieky aj pre našich najmenších, ktoré nielenže nezaťažujú ich telo, ale obsahujú aj natoľko účinné liečivá, ktoré uľavia od bolesti.  

Prerezávanie môže byť často spojené so zvýšenou teplotou a práve tomu dokážu pomôcť voľno predajné lieky v lekárni, rýchlo a ľahko. Nájdete dokonca aj neškodný gél, ktorý dočasne umŕtvi ďasno v okolí prerezávajúceho zuba.

Okrem liekov vyskúšajte aj citrónovú šťavu, ktorá pôsobí ako mierne anestetikum. Skúste ju naniesť na kúsok gázy a potrieť dieťatku ďasná. A ako spoznáte, že sa čoskoro prereže prvý zub? Ďasno je mierne červené a opuchnuté.

čo pomáha na bolesť zubov

Zdroj: Shutterstock®

S hryzadlom opatrne!

Voľbou číslo jedna, pri bolestivom prerezávaní zúbkov, sú hryzadlá. Ide o jednoduchý vynález, ktorý tlačí na ďasno, čím pomáha utlmovať bolesť a zároveň celý proces prerezávania urýchľuje. Môžete vyskúšať rôzne tvary –mäkký plastický alebo plnený tekutinou.

Niektoré sa dajú dať do chladničky (nie do mrazničky), špeciálna schladená tekutina vo vnútri príjemne chladí opuchnuté miesto a tlmí bolesť. Vyskúšať však môžete hocijaký iný netoxický predmet na žuvanie, ktorý nájdete doma. Dokonca niečo také jednoduché, ako kúsok vlhkej flanelovej látky, môže pomôcť uľaviť vášmu dieťaťu alebo tvrdé chlebové kôrky.

Dokedy hryzadlo používať? Lekári odporúčajú iba do rastu prvého zubu, pretože inak by mohlo dieťa hryzadlo rozhryznúť a ak je napríklad naplnené tekutinou, vypiť ju. Preto po prerezaní prvého zuba môžete použiť pokojne tvrdšiu zeleninu, ako je mrkva či kaleráb, ktorá nahradí hryzadlo.

prečo nepoužívať cumlík

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je hygiena

Avšak, všetka táto bolesť, plač a podráždenosť vášho dieťaťa vyjde nadarmo, ak nezačnete s okamžitou hygienou. I keď si poviete, že ide IBA o mliečne zuby, o tie sa netreba tak starať, nie je to tak! Mliečne zuby sú veľmi dôležité pre vývoj trvalých zubov, ktoré sú pod nimi. Preto je nutné dbať o hygienu, aby mliečne vydržali dieťaťu čo najdlhšie – kým nebudú trvalé zuby pod nimi pripravené. Inak môžete zabezpečiť vášmu dieťaťu rôzne komplikácie, ako je napríklad krivý chrup.

Nesprávna alebo nedostatočná hygiena vás navyše bude nútiť často navštevovať zubného lekára, čím si môže vaše dieťa už odmalička vypestovať strach a neskôr vám radšej bolesť zubu zatají. Najmenším deťom stačí dvakrát denne vyčistiť zúbky vlhčenou servítkou. 

Starším deťom, okolo 18 mesiacov, už môžete začať čistiť zuby kefkou, určenou na detský chrup. A to je nesmierne dôležité, pretože mliečne zuby sú oveľa krehkejšie, ako tie trvalé a nesprávna kefka môže zuby poškodiť. Detské kefky sú totiž mäkšie, ako tie, ktoré používame my.

Nezabúdajte ani na preventívne prehliadky. Detského zubára v Bratislave či v iných mestách sa odporúča navštíviť hneď, ako dieťa bude schopné aspoň minútku držať ústa otvorené. Prevencia je rovnako, ako správna starostlivosť, dôležitá pre správny vývoj detského chrupu. 

Neprehliadni: Zub múdrosti alebo skôr zub problémov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní