Hmyz v kúpeľni: Lezie ti na nervy? Vieme, ako sa ho zbaviť!

Hmyz v kúpeľni: Lezie ti na nervy? Vieme, ako sa ho zbaviť!

Najčastejšie ich môžeme vídať v kúpeľni alebo na toalete. Nikto nevie odkiaľ prišli, ale jednoducho sa premávajú po našej domácnosti, akoby boli doma. Rybičky, strieborné rybenky, ale aj švehly alebo aj oficiálne Lepisma saccharina, predstavujú hmyz, ktorý môžeme najčastejšie vídať v našich domácnostiach. Sú nenápadné, plaché a obľubujú predovšetkým vlhké miesta. Svoju prezývku dostali predovšetkým vďaka svojmu tvaru a spôsobu, akým sa pohybujú – presne ako ryba na súši.

Švehly majú najradšej chlad a tmu, preto obývajú predovšetkým kúpeľne a toalety, no nájsť ich môžeme aj v pivniciach, a to predovšetkým vtedy, keď v nich skladujete staršie časopisy. Švehly si najčastejšie a najradšej „pochutnávajú“ na lepidle na knihy, kobercových vláknach, farbách a dokonca aj na nábytku, no nepohrdnú ani sladkými potravinami a predovšetkým neodolajú potravinám s vyšším obsahom škrobu.

Odporúčame: Babičkine rady na nezaplatenie: Na čo sú dobré octové ponožky?

ako odstrániť švehly

Zdroj: Shutterstock®

Sú pre človeka nebezpečné?

Síce pohľad na ne môže vystrašiť, ale nie sú vôbec nebezpečné. Neprenášajú žiadne choroby, ktoré by mohli ohroziť človeka na zdraví. Dávajte si však pozor, pretože sa rýchlo rozmnožujú. Preto ak sa ich nezbavíte hneď v začiatku, môžu sa rozmnožiť a ubytovať u vás aj na pár rokov.

Švehly sú aktívne primárne počas noci. Vtedy vyhľadávajú akúkoľvek potravu, na ktorej by si mohli pochutnať. V prírode sa ukrývajú predovšetkým pod kameňmi alebo lístím, no v domácnosti pod nábytkom, knihami, ale i vo vodovodnom potrubí či jeho blízkosti. Ak sa nachádzajú aj vo vašej domácnosti, môže to byť jedným zo znakov toho, že máte problém s vodovodným potrubím a jeho zlým tesnením. Dokonca môžu poukazovať aj na zlé vetranie domácnosti, ak v nej máte veľmi vlhko, mali by ste začať uvažovať nad lepšími ventilátormi.

rybičky v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa rybičiek v domácnosti zbaviť?

Na internete nájdete množstvo tipov a trikov, ako na švehly. Jedným z nich je príprava pasce za použitia potraviny s obsahom škrobu (zemiak, múka, cukor,...). Potravinu vložte do sklenenej nádoby a tú umiestnite na miesto, kde ste švehly videli. Avšak pozor, keďže švehly sú aktívne primárne počas noci a sú pomerne vrtké, tak trik bude fungovať len vtedy, keď nádobu oblepíte lepiacou páskou. Švehly sa na pásku nalepia a tak sa ich jednoduchšie zbavíte. V opačnom prípade ich len vykŕmite a usadia sa vo vašej domácnosti.

Ďalšou možnosťou je použitie éterického oleja, predovšetkým cédrového oleja. Pridajte zopár kvapiek do vody a prostredníctvom rozprašovača tento roztok aplikujte na miesta, kde ste švehly videli alebo kde si myslíte, že by sa mohli objaviť. Éterické oleje a teda aj tento cédrový, je príliš aromatický, no tiež obsahuje feromóny, ktoré tento hmyz odpudzujú.

Použiť môžete aj bobkový list, ktorý stačí nadrviť a rozsypať na miesta, kde sa švehly nachádzajú. Aj bobkový list je pre nich príliš aromatický, vďaka čomu ich odpudzuje.

Zaujme ťa: Prírodná liečba žalúdočných vredov: Jediná šťava, ktorú odporúčajú aj vedci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 01.07.20 10:16

KK
karma
109.00

chvalabohu nemám ich doma, ale mávam niekedy na jar mravce

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 03.08.20 19:34

MP
karma
111.00

Je pravdou, že neublížia, ale boj s nimi je nekonečný. Poznajú to hlavne tí, ktorí žijú v starších domoch. Súčasné technológie pri budovaní stavieb sú už na vysokej úrovni, ale tieto malé potvory otravujú život aj obyvateľom bývajúcich v nových domoch. Asi nám nič iné neostáva, iba sa uspokojiť s tvrdením starých gazdov, že: „Čo sa drží, to treba chovať.“

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 04.08.20 14:41

MK
karma
100.00

Objavujú sa vo vlhkom prostredí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní