3 zaujímavé spôsoby, ako využiť vajíčka pri varení

3 zaujímavé spôsoby, ako využiť vajíčka pri varení

  • 58
  • 2

Vajíčka sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. A je v podstate jedno, či ide o slepačie vajíčka alebo pštrosie, kačacie či prepeličie. Každé vajíčko má svoju výživovú hodnotu, z ktorej ťaží aj ľudský organizmus. Aj keď sa viedlo viacero diskusií o tom, či vajíčka sú pre nás prospešné a hlavne či sú zdravé, no pravda je, že ak vám chutia, tak by ste si ich nemali odopierať. 

Ak máte v chladničke viacero vajíčok a v podstate už ani neviete čo s nimi, tak sa inšpirujte. Poznáme hneď 3 spôsoby, ako využiť vajíčka v rôznych receptoch. Nejde vyslovene o vajíčkové recepty, ale o pokrmy, pri ktorých môžete isté suroviny nahradiť práve vajíčkami. Klasické miešané vajíčka sú chutné, no určite ich nechcete jesť na raňajky sedem dní v týždni. Inšpirujte sa teda a využite vajíčka aj inak.

Pozri aj: Ako pripraviť nové zemiaky? 3 skvelé recepty, ktoré musíš vyskúšať

vajíčková omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Vajíčka namiesto omáčky?

Pri príprave rôznych omáčok siahame po všetkých ingredienciách, ktoré doma máme, a to len preto, aby sme si vytvorili chutnú zmes k cestovinám alebo mäsku. Neraz siahneme po horčici, kečupe, mede a rôznych koreninách, ktoré omáčke dodajú lahodnú chuť. Skúste však omáčku nahradiť vajíčkom. Nie hocijakým, ale práve volským okom s polomäkkým žĺtkom. Aj také špagety Carbonara budú mať zrazu inú chuť!

strúhané vajíčko

Zdroj: Shutterstock®

Náhrada za parmezán

V mnohých moderných receptoch sa objavuje parmezán, ktorý každému pokrmu dodá trošku slanosti. Ak ste sa rozhodli robiť cestoviny a strúhaný parmezán by sa na ne hodil, no nemáte ho, tak ho nahraďte vajíčkom. Vajíčko si uvarte natvrdo a nastrúhajte ho namiesto parmezánu. Uvidíte, že vám parmezán ani nebude chýbať.

mini Pavlova tortička

Zdroj: Shutterstock®

Sladký dezert z vajíčok

Ak vás prepadla chuť na sladké, tak si pripravte vajíčkovú maškrtu. Budete potrebovať len vaječné bielka, ktoré je potrebné vyšľahať na tuhý sneh a zmiešať s práškovým cukrom (alebo kryštálovým). Vytvorenú zmes nakôpkujte na papierom vystlaný plech a dajte usušiť do rúry. Takto si vytvoríte pusinky, ktoré môžete podávať s horúcim ovocím alebo so zmrzlinou.

Neprehliadni: Domáci obklad na boľavé kĺby: Za vyskúšanie nič nedáš!


  • 58
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Elena Švachová 18.07.20 22:34

karma
135.00

Skvelé tipy.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 05.08.20 09:01

AS
karma
100.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tvár

TOP prípravky na opaľovanie s SPF 15 a 20: Stredná ochrana pre každého!

  • 61
  • 0
  • 03.07.2020
Wellness

Čo pridávať do kúpeľa? Týchto 7 surovín bude tvoje telo milovať!

  • 48
  • 0
  • 03.07.2020
Tvár

Opaľovacie mlieko alebo olej? Vieme, čo sadne práve vám

  • 93
  • 0
  • 22.07.2020
TOPlist