MARY KAY podporuje novú GENERÁCIU ŽIEN VO VEDE

MARY KAY podporuje novú GENERÁCIU ŽIEN VO VEDE

V roku 2020 spoločnosť Mary Kay spustila celosvetový grantový program Young Women in STEM (science, technology, engineering, and mathematics), aby pomohla povzbudiť mladé ženy v rozvíjaní záujmu o vzdelávanie v oblasti vedy a techniky.

Podľa UNESCO, Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru, sú ženy vo vedeckých odboroch stále nedostatočne zastúpené v oblastiach, ako je výpočtová technika, digitálne informačné technológie, inžinierstvo, matematika a fyzika.

Young Women in STEM

Zdroj: Mary Kay

Spoločnosť Mary Kay ako celosvetový líder v oblasti posilňovania postavenia žien a inovácií vo vede vyhlasuje každý rok šesť príjemkýň grantového programu Young Women in STEM vo veku 10 až 21 rokov z celého sveta. Finančným štipendiom tak podporuje mladé ženy, ktoré študujú alebo sa aktívne venujú vedeckému výskumu a technológiám.

"Spoločnosť Mary Kay sa zaviazala posilniť a inšpirovať ďalšiu generáciu žien k tomu, aby sa venovali svojim vášňam. Zastúpenie žien v oblasti STEM je stále nedostatočné. Túto medzeru môžeme zmenšiť tým, že mladým ženám poskytneme rozhodujúce príležitosti na vzdelávanie a objavovanie kariérnych možností v oblasti STEM, ktorá ich zaujíma," hovorí Dr. Lucy Gildea, riaditeľka pre inovácie, výskum a produkty Mary Kay.

Ľudmila Kvašňovská

Zdroj: Mary Kay

SLOVENKA OBJAVUJE MOŽNOSTI LIEČBY RAKOVINY PRSNÍKA BEZ CHEMOTERAPIE

V aktuálnom grantovom programe spoločnosti Mary Kay získala štipendium talentovaná gymnazistka Ľudmila Kvašňovská (18) zo Slovenska. Ľudmila sa zaoberá výskumom lipozómov a ich schopnosti dosiahnuť efektívnu liečbu rakoviny prsníka.

Na svojom projekte Výroba inteligentných nanočastíc na liečbu rakoviny prsníka s použitím hydrofóbnych cytostatík začala pracovať počas letnej školy vo výskumnom centre Stredoeurópskeho technologického inštitútu CEITEC v Brne.

„Fascinuje ma možnosť zlepšiť životy ľudí. Keďže mojou oblasťou záujmu je najmä klinický výskum, láka ma najmä pokrok v oblasti nových a inovatívnych spôsobov liečby závažných ochorení, ako je napríklad rakovina,“ prezrádza Ľudmila o svojej vášni pre vedu.

Ľudmila Kvašňovská a Edita Szabóová

Zdroj: Mary Kay

O získaní finančného štipendia informovala Ľudmilu generálna riaditeľka Mary Kay ČR/SR Edita Szabóová a ocenila jej svetový úspech a odhodlanie. „Ľudmila je inteligentná a talentovaná mladá dáma, ktorá vo svete reprezentuje Slovensko a mladú generáciu vedkýň. Navyše vo svojom výskume sa venuje inováciám liečby rakoviny, čo je jednou z oblastí spoločensky zodpovedných projektov, ktoré spoločnosť Mary Kay globálne podporuje.

Grantový program Young Women in STEM je nielen investíciou do budúcnosti týchto nadaných žien, ale aj do budúcnosti celého ľudstva. Ich odhodlanie, tvorivosť a oddanosť vede a technológii prinesú nové objavy, ktoré nás môžu posunúť vpred a vytvoriť lepšiu a udržateľnejšiu budúcnosť. Som nesmierne hrdá, že máme možnosť podporiť Ľudmilu Kvašňovskú v jej výskume, ktorý bude mať obrovský celosvetový význam v modernej medicíne.“

talentovaná gymnazistka Ľudmila Kvašňovská

Zdroj: Mary Kay

V roku 2022 sa Ľudmila Kvašňovská stala víťazkou celoštátneho finále Festivalu vedy a techniky AMAVET (Asociácia pre mládež, vedu a techniku). Vďaka výhre postúpila na medzinárodnú projektovú súťaž pre žiakov stredných škôl Regeneron ISEF (Internation Science and Engineering Fair) v Dallase.

Spomedzi 1600 projektov v kategórii Materials Science získala Ľudmila úžasné štvrté miesto. Vo svojom výskume naďalej pokračuje a aktuálne sa pripravuje na ďalší vedecký veľtrh, ktorý sa uskutoční na jeseň tohto roku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní