TOP tipy na jedlo k vode, ktoré si zbaliť so sebou na zahnanie hladu

TOP tipy na jedlo k vode, ktoré si zbaliť so sebou na zahnanie hladu

Ešte stále úradujúce leto láka k vode. A či už plánujete stráviť horúce letné dni na Slovensku alebo niekde pri mori, stále treba myslieť aj na stravu či vodu a tekutiny. 

Tráviť čas pod slnkom, čľapkať sa v mori a hrať sa s pieskom je neopakovateľným zážitkom. Avšak, všetka tá zábava môže vplývať aj na naše žalúdky. Bláznenie sa vo vode spôsobuje, že nám rýchlejšie vyhladne. A tak by sme mali byť pripravení na všetko. A to neplatí len pri deťoch, ale aj dospelých!

Balenie jedla na pláž však môže byť trochu zložité. Musíte vziať do úvahy, či potraviny zvládnu teplo, máte dostatok chladiaceho priestoru, potrebujete aj príbor,.... 

Je množstvo vecí, na ktoré treba myslieť. Balenie občerstvenia však nemusí byť také ťažké. Dnes sa s vami podelíme o niekoľko jednoduchých nápadov na jedlo k vode, ktoré si môžete zbaliť so sebou. 

Aj keď kúpaliskové bufety ponúkajú hotové jedlá, nejde o žiadnu zdravú desiatu či kvalitné stravovanie. Namiesto fast foodu a vyprážaných jedál si pripravte chladiaci box a kvalitné domáce jedlo. 

Pozri aj: Nadrozmerné plážové klobúky: Letný kúsok, s ktorým na pláži zaujmeš!

Aké „cestovné jedlo" je ideálne k vode?

  • Ovocie a zelenina - nakrájané ovocie a zelenina sú jedným z najlepších občerstvení na pláž. Tieto potraviny sú bohaté na vyšší obsah vody, vďaka čomu majú prirodzené hydratujúce účinky. Samozrejme, voda a tekutiny by mali byť základom a povinnou výbavou na pláž, no i ovocie a zelenina sú skvelé na doplnenie tekutín. Tiež ide o osviežujúce potraviny bohaté na vodu, dodávajú energiu a výhodou tiež je, že ovocie a zeleninu stačí nakrájať a zabaliť do krabičky. Voliť môžete čerstvé ovocie ako je červený melón, rôzne sezónne ovocie (čučoriedky, maliny, ríbezle,...). Siahnite tiež po uhorke či reďkovke. Ak máte radi mrkvu, tak ju len očistíte a nakrájajte. Pridajte do tašky aj hummus a vychutnávajte sú túto delikatesu aj na pláži.

  • Sušené ovocie - nielen čerstvé ovocie, ale aj sušené patrí medzi skvelé tipy na jedlo na pláž. Jeho výhodou je, že sa vôbec nepokazí a nie je nutné ho nijako špeciálne uchovávať. Sušené ovocie krásne zasýti a rovnako dodá energiu. Je jedno či to budú sušené marhule, banán, ananás či iné ovocie. Vezmite so sebou také, ktoré máte najradšej. Nezabudnite si tiež k nemu pribaliť aj nejaké tie oriešky.

  • Sendviče - či už na túru alebo k vode, ide o skvelé jedlo bez ohľadu na to, kde a ako budete tráviť deň. Toto klasické jedlo ponúka nekonečnú variabilitu, pokiaľ ide o náplne. Vďaka tomu si ich môže vychutnať každý. Sendviče sú mimoriadne pohodlné na prenášanie a konzumáciu, čo z nich robí vynikajúcu voľbu na pláž. Sendviče sú sýte a dodajú vám dostatok energie na ďalšiu zábavu pod slnkom. Dôležité však je správne ich skladovať aj pri pobyte na slnku. Ak budete voliť sendvič so šunkou, bude v ňom feta syr alebo biely jogurt a dressing z neho, nezabúdajte, že je potrebné uložiť ich do tieňa a chladu - ideálne do prenosnej chladničky.

  • Zákusky, ktoré sa nepokazia - ak rady pečiete, tak prečo to nevyužiť a neupiecť si nejakú pochúťku aj na pláž? Voľte však zákusky bez krému, ako je napríklad brownies, bábovka či mnohými obľúbená bublanina. Výhodou je, že je toho veľa, nemusíte zákusky skladovať v chladiacom boxe, zasýtia a hlavne dodajú energiu na ďalšie hodiny bláznenia sa vo vode. Okrem sladkých zákuskov však môžete voliť aj slané, ako je napríklad quiche, slané pizzové rolky z lístkového cesta a pod.

  • Energetické tyčinky / müsli tyčinky - zdroj energie, ktorý je navyše chutný a ktorý si môžete aj sami pripraviť. Akékoľvek cereálne tyčinky sú skladné, chutné a rovnako zasýtia. Je len na vás či si ich pripravíte alebo siahnete po hotových v obchode. Voliť môžete rôzne príchute a kombinácie zložiek - sušené ovocie, oriešky, ovsené vločky,...

Do čoho zabaliť jedlo k vode?

Ideálne sú také tipy na jedlo, ktoré nie je nutné nijako špeciálne skladovať ani baliť. To znamená, že namiesto varených jedál je lepšie voliť potraviny bohaté na vodu, zdravé desiaty a iné potraviny vhodné na osvieženie a doplnenie živín, ktoré stačí zabaliť do krabičky a vložiť do plážovej tašky.

Ak však budete voliť sezónne ovocie, ako je napríklad červený melón, jahody alebo jedlá, ktorých súčasťou sú šunka a salámy, je vhodné myslieť aj na tipy, ako ich udržať v chlade, aby sa na slnku nepokazili. Teplý melón nie je chutný a rovnako tak ani niektoré ďalšie potraviny.

V prípade, že chcete uchovať potraviny v chlade, zoberte so sebou na pláž chladiaci box alebo tašku, do ktorej sa vkladajú zamrznuté chladiace kocky. Základom je box vychladiť a vložiť do neho len studené potraviny a jedlá.

Pláž nie je smetisko! Ak vám ekológia a naše životné prostredie nie je ľahostajné, myslíte aj na tento fakt a nebaľte si so sebou množstvo potravín, ktoré sú balené v samostatných vrecúškach alebo ktoré by mohli byť potenciálnym zdrojom množstva odpadu. Keď si budete pripravovať domáce jedlo, zabaľte ho do plastových krabičiek, ktoré je možné používať opakovane.

Tip: Ak chcete jedlo udržať studené čo najdlhšie a nechcete, aby sa vám pokazilo, zadovážte si termomisky. Na studenú vodu sú ideálnou voľbou termosky, ktoré udržujú tekutiny chladné.

Trik na studenú vodu: Plánujete stráviť horúce letné dni na pláži? Pre osvieženie a doplnenie živín si môžete pripraviť smoothie. No v prípade, že máte radšej studené nápoje, tak naplňte fľašu na vodu do polovice a vložte ju do mrazničky na ležato. Po zamrazení fľašu vyberte, doplňte vodou a vezmite na pláž. Ľad sa bude postupne roztápať, no vy budete mať stále studenú vodu k dispozícií. 

Zaujme ťa aj: Dovolenka v Chorvátsku: Neznáme miesta, kde zažiješ nezabudnuteľné chvíle

Recept na domáci ľadový čaj (ice tea)

Osviežujúci a hlavne lahodný nápoj, ktorý chutí úplne každému a k vode je ideálny - presne taký je ľadový čaj. Pripravte si ho vo väčšom množstve a zbaľte so sebou na pláž. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1,5 l perlivej vody

  • 2 vrecúška čaju podľa vlastného výberu

  • 2 lyžice medu

  • 1 limetka

Postup prípravy ľadového čaju

  1. Do pohár vložíme vybraný čaj a zalejeme ho horúcou vodou. Čaj necháme lúhovať 5 až 10 minút, vrecúška vyberieme a prelejeme ho do pripraveného džbánu.

  2. Ešte teplý čaj osladíme medom. Med necháme roztopiť.

  3. Následne vlejeme perlivú vodu (poprípade neperlivú) a premiešame.

  4. Na záver prihodíme niekoľko kociek ľadu a nakrájanú limetku.

  5. Hotový ľadový čaj podávame. 

Ďalšie tipy na zdravé desiaty a jedlá k vode


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní