Poznáte všetky zaujímavosti o maku? Ak ho milujete a neviete si bez makovej štrúdle či šúľancov s makom predstaviť život, potom vás určite zaujme, čo všetko toto čierne zlato obsahuje a na čo je dobré. Keď sa povie mak, mnohým z vás ako prvé napadne ópium. Mak jednoznačne patrí medzi najzdravšie potraviny na svete, preto by ste mu mali venovať veľkú pozornosť a ak ste to ešte nespravili, zaraďte túto zdravú pochúťku do svojho jedálnička.
Mak má najvyšší podiel vápnika zo všetkých potravín
Mak siaty pozná ľudstvo už tisícky rokov. Ukrýva v sebe najvyšší podiel vápnika a prospešných vitamínov, minerálov či nenasýtených mastných kyselín. Je mimoriadne pozoruhodné, že mak obsahuje až dvanásťnásobne viac vápnika než mlieko a trikrát viac ako syry. Z minerálov stojí za zmienku mangán, meď, fosfor a železo. Spomedzi vitamínov obsahuje mak vitamín B1, B2, B3, E aj C. Obsahuje aj vzácnu kyselinu listovú. Všeobecne známym faktom je, že mak je vo viacerých krajinách zakázaný, a to pre jeho obsah ópia.
Neprehliadni: Toto je recept, ako si udržať zdravé a pevné kosti celý život!
Pestovateľov maku je čoraz menej
Mak siaty je rastlina, náročná na pestovanie, preto počet jeho pestovateľov stále viac a viac klesá. Mak by ale rozhodne nemal chýbať v jedálničku budúcich mamičiek, ako aj ľudí s osteoporózou. Má upokojujúce účinky a je skvelým pomocníkom na udržanie zdravých vlasov, nechtov alebo zubov (pomáha predchádzať zubnému kazu). Vďaka obsahu kyseliny olejovej výrazne prospieva pamäti a znižuje krvný tlak. Vedci zároveň preukázali blahodarné účinky maku pri prevencii rakoviny prsníka. Neodporúča sa však konzumovať ho vo veľkom množstve, pretože vtedy môže spôsobiť nevoľnosť.
Bude ťa zaujímať
Mak odkysľuje organizmus a znižuje cholesterol
K pozitívnym účinkom maku na ľudský organizmus nepochybne patrí podpora vyprázdňovania, odkyslenie organizmu, zníženie cholesterolu, ako aj podpora krvotvorby či liečba ekzémov a vyrážok. Často sa vyskytuje v kozmetike, ako súčasť krémov, balzamov či kondicionérov na vlasy. Mak – to nie sú len prekrásne ostročervené kvety, ale predovšetkým zdroj sily a vitality. V minulosti bol hlavným symbolom bohatstva a hojnosti. Vedeli ste, že najväčší producent maku na svete je Česká republika? Zaujímavosťou je aj to, že odvar z okvetných lístkov maku sa už v dávnej minulosti používal proti dráždivému kašľu.
Pozri aj: Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!
Bude ťa zaujímať
Pripravte si makové mlieko!
S makom sa môžete stretnúť aj v aromatických a masážnych zmesiach. V takejto forme tlmí bolesť hlavy a prináša pokojný spánok. Stretli ste sa však s makovým mliekom? Je to dokonalý pomocník, napríklad na prevenciu osteoporózy. Viete, ako si ho môžete jednoducho doma pripraviť? My vám to prezradíme.
Budete potrebovať:
- mak
- vodu
Do pohára alebo fľaše vsypte mak a zalejte vodou v pomere 1:5. Nechajte odstáť počas noci, pri izbovej teplote. Na druhý deň zmes rozmixujte a preceďte. Vzniknuté makové mlieko si môžete osladiť medom alebo použiť na výrobu kakaa. Toto mlieko je zásadité, takže neprekysľuje organizmus. Makové mlieko by mali pravidelne piť ženy pred alebo v menopauze, tehotné ženy, ale aj ľudia, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom a pankreasom.
Ďalšou vzácnosťou, spojenou s makom, je makový olej. Ten však ópium neobsahuje, vyrába sa totiž zo zrelých semiačok. Na ľudský organizmus má makový olej priam zázračné účinky a je lisovaný za studena zo sivomodrého maku. Funguje tiež ako skvelý pomocník pri podráždení pokožky.
Zaujme ťa: Toto sú originálne šálky na espresso. Vychutnaj si kávu ešte viac!
- Anketa
PATRÍ MAK DO VÁŠHO JEDÁLNIČKA?
Odpovedalo 1217 ľudí