Odvážne ženské bojovníčky! Viete, ktoré skutočne existovali?

Odvážne ženské bojovníčky! Viete, ktoré skutočne existovali?
  • 08.09.2022
  • Veronika Nemčeková

V príbehoch, ktoré sa tradujú od dávnych čias, sa objavujú nielen mužskí hrdinovia, ale aj statočné ženské bojovníčky. Niektoré z nich sú dobre známe a poznáme ich z kníh, filmov či iných foriem umenia.

O niektorých z nich ste možno ešte nepočuli. Viete, ktoré reálne existovali a ktoré sú iba súčasťou legiend? Prečítajte si viac o najznámejších ženských bojovníčkach. 

Amazonky

Amazonky sú azda najznámejším ženským bojovným kmeňom, ktorý okrem iného inšpiroval vznik komiksovej superhrdinky Wonder Woman. Podľa gréckej mytológie žili na pobreží Čierneho mora, konkrétne v Malej Ázii alebo na území dnešného Krymu. Žili v spoločenskom zriadení, v ktorom mali hlavné slovo ženy.

O Amazonkách sa traduje množstvo mýtov. Ich spoločenstvo bolo odrezané od okolitého sveta. S mužmi sa stretávali len jedenkrát za rok za účelom plodenia potomstva. Chlapcov vraj zabíjali a z dievčat vychovávali ďalšiu generáciu bojovníčok. Medzi najznámejšie Amazonky patrili Hippolyté, Antiopé či Penthesileia.

Ďalší z mýtov hovorí, že si odrezávali jeden prsník, aby mohli lepšie strieľať z luku. Odtiaľ pochádza aj názov kmeňa. Moderné lukostrelkyne však dokazujú, že presnú mušku môžete mať aj keď máte oba prsníky.

Hoci mnohé príbehy o Amazonkách sú vymyslené a často v nich vystupujú iné bájne postavy z gréckej mytológie, archeologické vykopávky na juhu Ukrajiny a Ruska ukázali, že príbehy mohli mať reálny základ. V hroboch totiž našli ostatky žien, pri telách ktorých ležali hroty šípov, brnenia či zbrane.

Odporúčame: Sú nesmelí viac muži či ženy? Viete, ako zatočiť s nesmelosťou?

Štítonošky

Ďalším známym bojovým ženským oddielom sú Štítonošky. Tieto hrdinky sa objavujú v severských príbehoch z okolia Škandinávie a Veľkej Británie. Malo ísť o ženský náprotivok bojovných Vikingov. Dokázali zručne narábať s mečom, kopijou či sekerou.

Ich pôvod mal byť zväčša aristokratický, v legendách sa spomínajú dcéry kráľov alebo úspešných bojovníkov. Akonáhle sa vydali a založili si rodinu, povesili kariéru bojovníčok na klinec. Jednou z najznámejších bojovníčok bola Lagertha.

To, že Štítonošky reálne existovali, dokazujú archeologické vykopávky. Na prelome 19. a 20. storočia bol vo východnom Nórsku nájdený ženský hrob s vybavením typickým pre bojovníka. Vikingovia boli preslávení tým, že svojich mŕtvych pochovávali spolu s ich majetkom.

Perzské levice

Postavenie žien v Perzskej ríši, známej aj ako Ríša Achajmenovcov, bolo na vysokej úrovni. Manželky a dcéry šľachticov sa mohli zúčastňovať na verejnom živote. Okrem toho mohli vlastniť majetok a vstúpiť do armády.

Ženy teda rovnako ako muži mali právo chrániť svoju vlasť aj v boji. Po zaradení do jednotky sa učili jazdiť na koni, šermovať a strieľať z luku. Najlepšie z nich boli známe ako Perzské levice. Jednou z najznámejších bola Artemis.

Perzské levice boli známe bojom zblízka. Pri boji používali aj sekeru, pričom v nepriateľských radoch dokázali vytvoriť poriadny chaos.

Prečítajte si: Viete, ako často cvičiť a ako dlho, aby ste dosiahli skvelú formu?

Onna Bugeisha

Onna Bugeisha bola skupina vážených japonských šľachtičien. Tieto ženy boli zároveň aj členkami samurajskej triedy Bushi. Členky prechádzali riadnym výcvikom so zbraňami.

Boli ženským náprotivkom samurajov, avšak bitiek sa zúčastňovali len výnimočne. Ich úloha spočívala v ochrane domácnosti, rodiny a vlastnej cti počas vojny.

Valkýry

Valkýry sú podľa severskej mytológie nižšie ochranné ženské bohyne, ktoré vyberajú na bojových poliach duše padlých vojakov hodných Valhally, teda miesta posledného odpočinku pre tých, ktorí statočne zahynuli v boji.

Príbehy ich popisujú ako krásne, ale nebezpečné ženy. Bojovníčky slúžili bohu Odinovi a boli ozbrojené štítmi, oštepmi a prilbami. Jazdili na okrídlených koňoch.

V obľube ich majú aj filmári. Jednu z týchto bojovníčok ste mohli vidieť vo filmoch Thor: Ragnarok či Thor: Láska a hrom v podaní Tessy Thompson.

Pozri aj: Výnimočný estragón: Účinky vás ohúria! Pridať ho môžete aj do vína


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:39

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:39

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní