DIY adventný kalendár pre deti – 24 inšpirácií na drobné darčeky, ktorými ho môžete naplniť

DIY adventný kalendár pre deti –  24 inšpirácií na drobné darčeky, ktorými ho môžete naplniť

Je už vianočná výzdoba súčasťou aj vašej domácnosti? Ak nie, minimálne je už najvyšší čas pripraviť aspoň adventný kalendár, z ktorého majú dozaista najväčšiu radosť práve menšie deti. Vianočné odpočítavanie tak možno spestriť práve každodenným otváraním okienok na kalendári, ktoré ukrývajú nejaké prekvapenie.

Vždy je možnosťou nákup adventného kalendára. Ten tradične obsahuje malé čokoládky, no dnes nie je problém v obchodoch naraziť aj na originálny adventný kalendár naplnený skutočne hocičím, vrátane čajov, kozmetických produktov, hračiek a podobne. 

Hotové adventné kalendáre sú možno jednoduchším riešením, no čo tak si vyrobiť adventný kalendár pre deti vlastnoručne? Vašim ratolestiam tak môžete pripraviť úžasné adventné prekvapenie. Dnes sa dajú zohnať rôzne adventné kalendáre na opakované použitie, ktoré majú napríklad podobu závesných vreciek alebo krabičiek. Avšak, akými drobnými darčekmi kalendár naplniť?

Takýto personalizovaný adventný kalendár môžete prispôsobiť tomu, čo sa páči vášmu dieťaťu, alebo čo má dieťa rado. Plniť môžete, samozrejme, sladkými drobnosťami, ale aj praktickými vecami. A čo trebárs malé darčeky z hračkárstva? Máme pre vás 24 tipov na maličkosti, ktorými môžete naplniť adventný kalendár pre vašich drobcov. 

1. Žuvačky s tetovačkou

Čím naplniť adventný kalendár? Adventný kalendár rozhodne nemusí byť len plný čokolády. To ale neznamená, že si v ňom deti nemôžu predsa len objaviť aj niečo sladké. Skvelou voľbou je napríklad sladká žuvačka, ktorá v sebe ukrýva aj tetovačku. To bude dvojnásobná radosť pre vášho drobca. 

2. Malá čokoládka

Aj keď nechcete pre svojho drobca klasický čokoládový adventný kalendár, nejakú drobnú čokoládku mu predsa len do toho doma vyrobeného zabaľte. Môže ísť napríklad o čokoládovú mincu alebo malú čokoládovú figúrku Mikuláša. 

Pozri aj: ​Inšpirujte sa: Zdobenie medovníkov ako umenie - tieto sladké diela je škoda zjesť!

3. Gumové cukríky

DIY závesný adventný kalendár alebo kalendár vyrobený trebárs zo škatuliek môžete naplniť aj ďalšími sladkými dobrotami. Dobrou voľbou je napríklad malé vrecko s gumovými medvedíkmi. Pokojne môžete zvoliť tie v zdravšej verzii s prírodnými ovocnými šťavami.

4. Sušené ovocie

Rozhodli ste sa vyrobiť originálny adventný kalendár, ktorý nebude len o sladkostiach? Do jedného okienka (vrecúška/škatuľky) ukryte aj malé vrecko so sušeným ovocím, ktoré môžeme považovať za zdravšiu alternatívu ku klasickým sladkostiam. Zvoliť však môžete aj lyofilizované ovocie, ktoré je ešte zdravšie.

5. Oriešky

A do ďalšieho vrecúška v DIY adventnom kalendári môžete ukryť aj malý balíček s orieškami. Ak má dieťa rado oriešky, napríklad pistácie, vlašské orechy alebo arašidy, určite sa po otvorení okienka na adventnom kalendári poteší.

6. Pečiatka

Adventné vrecúška rozhodne nemusíte napĺňať iba niečím na jedenie. Je množstvo drobností, ktoré dieťa potešia. Takouto drobnosťou môže byť napríklad pečiatka, pokojne s nejakým vianočným alebo zimným motívom. Väčšie deti si môžu pomocou nej ozdobiť zošit do školy.

7. Malé farbičky

Skvelý spôsob, ako spestriť adventný kalendár pre deti drobnosťou, ktorá podporí ich kreativitu, je pomocou farbičiek. V papiernictvách aj väčších supermarketoch sa dnes dajú nájsť aj maličké farbičky, ktoré sa pokojne zmestia aj do adventných vreciek. Malých umelcov farbičky rozhodne nadchnú.

8. Omaľovánka

A keď dieťa v kalendári nájde farbičky, isto je vhodné do ďalšieho vrecka pridať aj malú omaľovánku. Môže to byť omaľovánka s obľúbenými motívmi vášho drobca, no rovnako môžete zvoliť aj omaľovánku s vianočným motívom. Môžete ju vyfarbovať spoločne a tešiť sa na príchod Vianoc. 

Odporúčame: ​Trendy adventné vence pre tieto Vianoce - už ten svoj máš?

9. Plastelína

Ďalší tip pre kreatívnych drobcov. Ktoré dieťa nerado tvorí niečo z plastelíny? Možno ste o tom nevedeli, no pri práci s plastelínou sa rozvíjajú jemné motorické schopnosti dieťaťa. Jej stláčanie a formovanie posilňuje zápästie a svaly ruky. Neváhajte preto ukryť malú plastelínu do vášho domáceho adventného kalendára.

10. Autíčko

Adventné papierové vrecká môžete naplniť aj nejakými maličkými hračkami. Pre chlapcov je skvelou voľbou nejaké malé autíčko, resp. angličák.

11. Gumičky do vlasov

Máte doma naopak malú slečnu? Aj jej môžete v kalendári ukryť nejaké malé adventné darčeky, a to napríklad aj balíček ozdobných gumičiek do vlasov. Ak má vaše dievčatko rado, keď jej robíte rôzne účesy, isto bude z nových gumičiek nadšená.

12. Sponky do vlasov

A do ďalšieho okienka môžete pridať aj pár sponiek do vlasov, napríklad s jednorožcom, kvietkom, alebo nejakým vianočným či zimným motívom.

13. Malé lego

Ak chcete vytvoriť svojim ratolestiam vskutku unikátny adventný kalendár, určite nešliapnete vedľa, ak sa rozhodnete pre lego. Áno, podobné stavebnice rozhodne nie sú lacnou záležitosťou, no nikto nehovorí, že musíte kupovať veľkú skladačku. Dostupné sú aj malé vrecká s pár kockami, z ktorých sa dá postaviť napríklad postavička.

14. Malé puzzle

A okrem malej stavebnice môžete pokojne zahrnúť do adventného kalendára aj malé puzzle. Máme však pre vás aj iný tip, ak chcete vytvoriť len jednoduchý adventný kalendár, no netradičný – zvoliť môžete 24-kusové puzzle, pričom každý kus zabalíte samostatne do okienka na adventnom kalendári. Dieťa si tak bude puzzle postupne skladať až do Vianoc.

15. Bublifuk

Deti zbožňujú bublifuky. Spravte svojmu drobcovi radosť a do jedného balíčka v adventnom kalendári zabaľte aj malý bublifuk.

16. Pexeso

Pridajte aj pexeso. Mnohé deti sa dokážu pri pexese skvelo zabaviť, navyše ide o aktivitu, na ktorej sa môže podieľať celá rodina. 

Odporúčame: ​Vianočné darčeky, ktoré ťa nebudú stať ani euro, no zaručene potešia!

17. Vykrajovačka

Plánuje v predvianočnom období spoločné aktivity zahŕňajúce aj spoločné pečenie vianočných cukroviniek? Tak potom neváhajte drobcovi do kalendára zabaliť aj vlastnú vykrajovačku na medovníčky, ktorú bude môcť použiť pri vykrajovaní vianočného pečiva. Môže to byť napríklad snehuliak, perníček, sobík, stromček či mikulášska čižma.

18. Skákajúca loptička

Ďalší tip na drobnú hračku. Ktoré dieťa sa nezahrá so zábavnou skákajúcou loptičkou? Dnes sú dokonca dostupné aj rôzne loptičky, ktoré pri odrazoch svetielkujú.

19. Samolepky

Maličkosťou, ktorá sa skvelo hodí do domáceho adventného kalendára pre deti, sú aj samolepky. Môžete voliť rôzne motívy, záleží na tom, čo má dieťa rado. So samolepkami sa zahrajú aj menšie deti, tie väčšie si nimi môžu ozdobiť zošity do školy.

20. Vianočné ponožky

Kto by nemiloval vianočné ponožky? Do jedného adventného okienka deťom rozhodne zabaľte aj ponožky s nejakým pekným motívom, napríklad snehuliakmi, sobom, Mikulášom, alebo aj Grinchom.

21. Rukavičky

A keď si dieťa z jedného adventného vrecúška vytiahne pekné vianočne ponožky, prečo by si z druhého nemohlo vytiahnuť napríklad aj nové rukavičky?

22. Kartová hra

Ak v rodine preferujete rôzne spoločné aktivity, neváhajte do adventného kalendára zabaliť nejakú kartovú hru. Klasikou je hra Čierny Peter, Kvarteto alebo Uno, no dnes v hračkárstve nájdeme jednoduché kartové hry od výmyslu sveta.

23. Detská zubná pasta

A čo tak zabaliť do domáceho adventného kalendára detskú zubnú pastu, napríklad s nejakým pekným obrázkom alebo so skvelou príchuťou? V tomto prípade ide o veľmi užitočnú maličkosť. Je dôležité viesť detičky k správnej ústnej hygiene od útleho veku.

24. Hlavolam

A náš posledný tip – hlavolam. Drobné hlavolamy z dreva, papiera a rôznych iných materiálov dnes nájdete v každom hračkárstve. Vyrábajú sa v rôznych verziách pre menšie aj väčšie deti. Dieťa sa s takouto hračkou zabaví a zároveň si trošku potrápi hlavičku. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Kristína Mušková 16.12.23 19:03

KM
karma
-1.00

Super sú aj bomby a prísady do kúpeľa, alebo figurky zvierat lega

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 19.12.23 21:51

karma
-1.00

Krasne, na internete su vsakovake kalendare ktore vyrabali rodicia detom, to co je vo vnutri vsak uz menej specifikovane :) vdaka za typ uz vsak na bud. rok :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní