Veľa ľudí hovorí, že majú alergiu na čokoládu. To však nie je presný termín pre ich zdravotný problém.
Vždy ide skôr o alergiu na konkrétnu ingredienciu, ktorá sa v obľúbenej pochúťke vyskytuje. Človek môže byť alergický na mlieko, sóju, oriešky či kakao.
Alergia na kakao je zriedkavá a prejavuje sa rozličnými kožnými či tráviacimi ťažkosťami. Prečítajte si o všetkých príznakoch tejto alergie, alebo či je pri nej nutné rozlúčiť sa napríklad s chutnou čokoládou!
Prečo vzniká alergia na kakao?
Ako sme už spomenuli, za alergiou na čokoládu sa skrýva problém s niektorou z jej zložiek. Medzi hlavné prísady tejto sladkosti patria i kakaové bôby, ktoré sú plodmi kakaovníka. Už Aztékovia a Mayovia si z nich pripravovali chutné nápoje. Do Európy sa dostali pravdepodobne ešte za čias Krištofa Kolumba. Spočiatku bol prístup ku kakau akousi výsadou vyšších vrstiev. Dnes patrí kakao medzi úplne bežné suroviny, ktoré sa dajú zakúpiť v akomkoľvek obchode s potravinami.
Kakao a kakaový prášok sa využívajú najmä v gastronómii, alebo tiež vo farmácii pri výrobe čapíkov. Alergia na kakaové bôby, alebo na prášok z nich vyrábaný, je pomerne vzácnou. Predpokladá sa, že za ňu môžu bielkoviny obsiahnuté v semenách kakaovníka, ktoré organizmus považuje za škodlivé, pričom nie sú. Imunitný systém človeka následne vytvára protilátky na ochranu tela, ktoré v niektorých bunkách stimulujú tvorbu látky zvanej histamín. Tá práve môže byť zodpovedá za niektoré prejavy alergickej reakcie po konzumácii kakaa.
Pozri aj: Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!
Bez liečby sa môžu prejavy zhoršiť
Veľa alergií má v podstate podobné príznaky, ktoré však môžu mať u konkrétnej osoby rozličný priebeh. Alergia na kakao sa často prejavuje najmä na očiach, nose, hrdle, koži, či v tráviacom systéme. Priamo po konzumácii čokolády či inej potraviny obsahujúcej kakaový prášok sa môže objaviť svrbenie či opuch pier, jazyka alebo hrdla. K tomu sa pridávajú tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie, hnačka, žalúdočné kŕče či plynatosť.
Niekedy dochádza i k respiračným problémom, napríklad k nadmernej dýchavičnosti, kašľu či pocitom tlaku na prsiach. Prejavy alergie na kakao sú viditeľné i na pokožke. Objavuje sa žihľavka, ekzém i vyrážky. Celkovo zhoršený je i stav pleti. Liečba tejto alergie spočíva najmä vo vylúčení rizikových potravín z jedálnička. Lekár taktiež môže v prípade alergických reakcií nariadiť užívanie liekov. Človek by nemal alergiu na kakao ignorovať, pretože jej prejavy sa časom zvyčajne stupňujú.
Bude ťa zaujímať
Je potrebné vzdať sa čokolády?
Ak vám lekár diagnostikoval alergiu na kakaové bôby, nemusíte mať hlavu v smútku, ak ste milovníkom čokolády. Súčasná výroba potravín je už tak pokročilá, že v obchodoch nájdete množstvo náhrad, ktorými si môžete osladiť deň. Riešením môže byť napríklad biela čokoláda vyrábaná z mlieka a určitých príchutí. Rovnako sa skúste v obchode rozhliadnuť po čokoládach určených priamo pre alergikov. Skvelou náhradou kakaa, napríklad pri pečení, je karobový prášok, ktorý je známy aj pod názvom svätojánsky chlieb.
Ide o prášok vymletý z pražených i nepražených strukov karobu. Ak vám konzumácia kakaa spôsobuje ťažkosti, tento produkt je ideálnou náhradou. Obe suroviny majú totiž veľmi podobnú chuť. Karobový prášok má navyše v porovnaní s kakaom trikrát vyšší obsah dôležitého vápnika, má o tretinu menej kalórii a sedemnásťkrát nižší podiel tuku. Len pre zaujímavosť, ten najkvalitnejší karob rastie v Stredomorí a na strednom Východe, a to už takmer 4000 rokov.
Odporúčame: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?