Je to čierne, pichá to a vyzerá to ako maliny - no nie sú to maliny! Správne, je to šťavnatá vitamínová bomba - ostružina černicová (rubus fruticosus L.). Černica je rozšírená na území celej Európy, Ázie a v Severnej Amerike.
Z pôvodných plazivých foriem boli vyšľachtené krovité formy. Tvoria husté vzpriamené, ale aj poloplazivé kry. Rastie predovšetkým na okrajoch lesa, starších rúbanísk a pri plotoch. No pozor pri oberaní! Ich kríky sú obsiaté tŕňmi!
Čerstvé alebo mrazené?
O černiciach môžeme hovoriť, ako o plodoch končiaceho leta. Plody sa zbierajú už v auguste až do októbra, čo záleží od klimatických podmienok (na Orave dozrievajú začiatkom októbra). Plody sa konzumujú čerstvé, ako súčasť šalátov ale taktiež sa môžu uchovávať zmrazené alebo sa spracúvať na kompóty, džemy, marmelády, nápoje, atď..
Okrem toho, že plody sú chuťovo výnimočné, tak účinne pôsobia pri prečisťovaní organizmu, bojujú proti nespavosti, nachladnutí a vyčerpaní a ich konzumáciou sa upravuje metabolizmus a posilňuje imunita.
Bude ťa zaujímať
Chutia aj liečia
Nie len dobre chutia, ale aj liečia! Napr. čaj zo sušených listov vám pomôže pri hnačke, pri vnútornom krvácaní, pri cukrovke a taktiež sa odporúča pri zväčšenej štítnej žľaze. Listy sa zbierajú v období jún-júl.
Vo Veľkej Británii sa hovorí, že černice by nemali byť zberané po Michalovi, lebo diabol na listoch zanecháva značku, čo spôsobuje u maškrtníka močenie. No existuje i vedecké vysvetlenie povery. Po tomto dátume je počasie vlhkejšie a chladnejšie. Ovocie sa infikuje napr. hubami ako Botryotinia. Černica získa nepríjemný vzhľad a môže byť aj toxická! Černica pôsobí antiskleroticky a antidegeneratívne! Chcela som vám ešte niečo dôležité napísať, ale už som zabudla čo... asi začnem konzumovať černice.
Musíš vidieť: Maliny - zdravé maškrtenie