Aké zdravotné problémy sa môžu vyskytnúť ak pijete veľa kávy?

Aké zdravotné problémy sa môžu vyskytnúť ak pijete veľa kávy?
  • 01.01.2024
  • Naomi Maduro

Aromatická šálka kávy je obľúbeným začiatkom dňa pre mnohých z nás. Káva sa stala osviežujúcim, nabudzujúcim rituálom a verným spoločníkom. Koľko šálok kávy denne je priveľa a ohrozuje naše zdravie? 

Každý nový deň prináša novú príležitosť ochutnať to pravé kúzlo voňavej šálky kávy. Málo kto venuje pozornosť tomuto povzbudzujúcemu nápoju, v ktorom sa skrývajú aj určité nástrahy.  Zatiaľ čo si väčšina denne dopraje zo dve šálky kávy, nájdu sa aj takí, čo popíjajú kávu jednu za druhou. Aké sú teda negatívne a škodlivé účinky častého pitia kávy?

Bude ťa zaujímat: Čo znamenajú sny o káve? Pozor, rozliata káva neveští nič dobré!

Nadmerné pitie kávy môže spôsobovať zdravotné problémy ako:

1. Úzkosť a nervozita

Nadmerná konzumácia kávy a kofeínu môže zvýšiť nervozitu a úzkosť pretože kofeín je stimulant, ktorý dokáže ovplyvniť nervový systém.

2. Nespavosť

Kofeín môže mať negatívny vplyv na kvalitu spánku a spôsobovať nespavosť. Ľudia, ktorí pijú kávu v neskorších hodinách, môžu mať problémy so zaspávaním. Káva a spánok nie sú kamaráti.

3. Priberanie

Ak si všimnete, že vaša hmotnosť stúpa, na vine môže byť nadmerné pitie kávy. Kľúčom je nájsť strategický vyvážený príjem. Časté pitie kávy môže mať vplyv aj na vaše potenie a následný zápach potu.

4. Závislosť na kofeíne

Medzi negatíva kávy môžeme priradiť aj závislosť. Kofeín je návyková látka, preto nadmerní konzumenti kávy dokážu vyvinúť fyzickú alebo psychickú závislosť na káve. Známky závislosti na kofeíne môžu ovplyvniť vašu každodennú produktivitu a pohodu.

5. Tráviace problémy

Pri nadmernom pití kávy môže dôjsť k dráždeniu žalúdočnej sliznice, čo spôsobí tráviace problémy. Napríklad ako žalúdočné bolesti, kyslosť a prekysličenie, pálenie žáhy a nevoľnosť.

6. Vysoký krvný tlak a srdcové problémy

Nadmerná konzumácia kávy vytvára aj riziká vysokého krvného tlaku. Môže byť rizikovým faktorom pre srdcové ochorenia, arytmie a kardiovaskulárne problémy.

7. Dehydratácia

Negatívne účinky kávy vedia pôsobiť aj na hydratáciu organizmu. Kofeín ma močopudné účinky, čo môže viesť k následnej dehydratácii. Je dobré si pripomenúť, že dodržiavať pitný režim je veľmi dôležité!

8. Zubné problémy

Káva bežne spôsobiuje zafarbenie zubov a tak môže zvýšiť aj riziko zubných problémov, ak nedodržiavate správne ústne hygienické návyky.

9. Osteoporóza

Ak nepijete primerané množstvo kávy, kofeín môže ovplyvniť aj vstrebávanie vápnika a zvyšovať riziko osteoporózy a oslabených kostí.

10. Narušenie vstrebávania živín

Vysoké množstvo kofeínu ovplyvňuje aj vstrebávanie niektorých veľmi dôležitých minerálov, ako je vápnik, železo a horčík. Správne množstvo kávy je skutočne kľúčové!

Pozri aj: Ako (ne)vedomky ničíme kávovar? Ak ho nečistíš, „zarábaš“ si na problém!

Zvyšuje pravidelné pitie kávy riziko hypertenzie?

Pravidelné pitie veľkého množstva kávy dennodenne môže zvýšiť aj riziko hypertenzie, ale vzťah medzi kávou a hypertenziou je komplexný a závisí od niekoľkých faktorov. Každý človek má individuálnu citlivosť na kofeín a aj množstvo kofeínu, ktorý pije.

Ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu, si dokážu vytvoriť toleranciu voči jej účinkom na krvný tlak. To znamená, že ich telo sa stane menej citlivým na kofeín. Reakcia na kofeín je skutočne individuálna!

Aj množstvo kofeínu v jednej šálke s môže líšiť v závislosti od typu kávy a spôsobu prípravy. Preto dbajte na to správne množstvo kofeínu, ktorý konzumujete. Dokonca aj rýchle pitie kávy naraz môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Vychutnávajte si to pravé kúzlo kávy v správnom dennom množstve a bez akéhokoľvek zhonu.

Ak patríte medzi tých, ktorí dbajú o svoje zdravie, vedú dobrý a zdravý životný štýl, nie je dôvod pri pití kávy na obavy ohľadom hypertenzie. Ak však máte diagnostikovanú hypertenziu alebo máte obavy o vplyv kávy na váš krvný tlak, je potrebné to konzultovať s lekárom.

Aké je primerané množstvo kávy?

Vedci v štúdii tiež hovoria o tom aké blahodarné účinky ma káva na náš organizmus. Zdravé pitie kávy v primeranom množstve nám môže dodať energiu, zlepšiť náladu, pomôcť pri koncentrácii a dokonca aj obmedziť depresiu. Ak pijete pravidelne mierne množstvo kofeínu, máte menšiu pravdepodobnosť úmrtia na cukrovku a srdcové choroby.

Denný príjem kávy by sme si mali udržať na 300 miligramoch alebo o niečo v nižších dávkach. To vyjde zhruba na štyri šálky espressa. Bezpečná konzumácia kávy prinesie blahodarné účinky, stačí sa ju len naučiť správne pripravovať a piť.

Vyskúšaj: Káva s citrónom – pomáha pri chudnutí alebo ide o ďalší výmysel?

A ako správne piť kávu?

Správne pitie kávy závisí od osobných preferencií a tolerancie kofeínu, ale tu sú všeobecné tipy, ako si vychutnať kávu:

  1. Vyberte si kvalitnú kávu: Začnite kvalitnými zrnkami alebo mletou kávou, ktorá je čerstvá a dobre upražená.
  2. Vhodná príprava: Vyberte si metódu prípravy, ktorá vám najviac vyhovuje, či už je to espresso, prelievaná káva, french press, moka konvička alebo iný spôsob.
  3. Správne množstvo: Použite odporúčané množstvo kávy a vody. Bežne sa odporúča približne 1 až 2 lyžičky mletej kávy na 180 ml vody, ale môžete to upraviť podľa svojej chuti.
  4. Teplota vody: Použite vodu s teplotou medzi 90 °C a 96 °C pre optimálne extrahovanie chuti.
  5. Časovanie: Neprekračujte odporúčaný čas extrakcie, aby káva nebola príliš horká alebo kyslá.
  6. Pozor na cukor a smotanu: Ak chcete cítiť pravú chuť kávy, snažte sa obmedziť množstvo cukru, mlieka alebo smotany.
  7. Pite s mierou: Kofeín môže mať stimulačné účinky, takže je dôležité nájsť správnu rovnováhu a nepiť príliš veľa kávy za deň.
  8. Vychutnajte si čas: Káva by mala byť zážitkom, nie len rýchlym nápojom. Vychutnajte si jej arómu, chuť a chvíle pokoja, ktoré prinesie. Urobte si z pitia kávy svoj rituál.

Celkovo je dôležité konzumovať kávu zodpovedne a udržiavať rovnováhu medzi príjmom kofeínu a svojím zdravím.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní