Pokiaľ sa vám tento rok urodilo veľa rajčín a neviete, čo s nimi, my vám poradíme! Vyskúšajte náš recept na lahodný domáci kečup, ktorý je zaručene lepší než ten z obchodu. Nielen že je bez umelých farbív a konzervantov, ale má v sebe aj veľa vitamínov.
Kečup sa v kuchyni zíde veľmi často. Vyskúšajte ním ochutiť mäso, použiť ho ako základ na pizzu či ako dresing k hranolčekom.
Hodí sa aj k rôznym grilovaným špecialitám. Garantujeme vám, že s domácim kečupom naberie vaše jedlo nový rozmer!
Odporúčame prečítať: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom
Suroviny na domáci kečup:
- 2 kg rajčín
- ¼ kg očistenej papriky
- ¼ kg cibule
- ¼ kg očistených jabĺk
- 10-15 dkg mletého cukru (podľa kyslosti rajčín)
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 PL soli
- 1 ČL mletej papriky
- ½ dl octu
Príprava domáceho kečupu:
- Rajčiny, papriku, cibuľu a jablká očistíme, ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme spolu do veľkého hrnca variť.
- Za občasného miešania varíme asi 2,5 až 3 hodiny.
- Potom zmes poriadne prepasírujeme. Nesmie však byť úplne horúca, ale ani studená.
- Do hrnca pridáme všetky ostatné ingrediencie. Cukor a ocot dávame podľa kyslosti rajčín – ak sú sladšie, cukru uberieme a pridáme viac octu a naopak.
- Dochutený kečup varíme ešte asi pol hodinu až hodinu. Záleží na každom, akú hustotu vyžaduje. Čím dlhšie ho budete variť, tým viac vody sa z neho vyparí a bude hustejší. Nezabudnite ho miešať!
- Hotový kečup nalejeme do pripravených nádob a sterilizujeme.
Odporúčame prečítať: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky
Recept na ostrý cesnakový kečup
Ingrediencie:
-
3 kg paradajok
- 10 cibúľ
- 10 červených paprík
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 čili papričky
- 100 ml octu
- 150 g cukru
- 50 g soli
- 3 bobkových listov
- 2 PL zemiakového škrobu
Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Taktiež si na menšie kúsky nakrájame papriku a paradajky. Do hrnca dáme cibuľu, paradajky, papriku, tiež nasekané čili papričky a ostatné suroviny okrem škrobu, teda očistené strúčiky cesnaku, ocot, cukor, soľ a bobkové listy. Rozvaríme na kašu.
Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Dáme znova variť a zahustíme zemiakovým škrobom, ktorý si rozmiešame v troche vody. Necháme prevrieť a ešte teplý kečup nalejeme do zaváracích pohárov. Uzavrieme a pri teplote 90 °C sterilizujeme asi pol hodiny. Teplé poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť v deke. Potom uskladníme v špajze.