NIET ÚNIKU Novinka kráľovnej islandskej krimi

NIET ÚNIKU Novinka kráľovnej islandskej krimi

Islandská autorka známa pod svojim krstným menom Yrsa predstavuje slovenským čitateľom svoju najnovšiu sériu Čierny ľad. Unikátna séria, ktorá sa odohráva na štyroch odlišných miestach Islandu a v ktorej figurujú hneď traja hlavní protagonisti, je nazvaná podľa špecifického meteorologického javu.

„Čierny ľad“ je okom takmer neviditeľná ľadová vrstva na asfaltovej vozovke, výrazne
zvyšujúca riziko nehôd a úrazov.
Rovnako ako nebezpečenstvo, ktoré sa v Yrsiných knihách môže zdať na hony vzdialené, aj keď môže byť priamo pred vami. Novinka vychádza vo Vydavateľskom dome Grada pod značkou Metafora.

Pozri aj:  Novembrové knižné novinky z vydavateľstva GRADA

Mrazivá vražda v islandskej divočine a stopy zaviate snehom...

Keď sa Karl vyberie na statok svojich známych, pretože sa mu už niekoľko dní neozývajú, ešte netuší, aká hrôza ho v ich vile č aká. Idylická islandská príroda ostro kontrastuje so strašným, nevysvetliteľným zločinom. Vyšetrovatelia Týr, Karolína a patologič ka Idunn sa snažia rozpliesť komplikovaný príbeh domácnosti, ktorá sa stala miestom hrozivej tragédie.

Sóldís sa teší na svoju novú prácu na statku, ďaleko od ruchu mesta a svojho agresívneho bývalého priateľa. Potrebuje čas pre seba, aby sa rozhodla, kam bude smerovať jej nový život a dokončila diplomovú prácu. Ani netuší, že sa práve priplietla do siete šialenca. Do siete, z ktorej niet úniku.

Vyskúšaj:  Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté

YRSA SIGURÐARDÓTTIR

Yrsa Sigurðardóttir (*1963 Reykjavík) vyštudovala stavebné inžinierstvo, ale od vydania debutového románu v roku 2005 (česky Poslední rituál, Metafora 2007) sa venuje predovšetkým literatúre. Jej romány patria k špičke severskej krimi a trileru. Vychádzajú v prekladoch do viac než 30 jazykov a získaly mnoho ocenení. Okrem trilerov má na konte aj romány pre deti a mládež a spolu s Ragnarem Jónassonem organizuje každoročný festival, venovaný detektívkam a trilerom, ktorý hostil napríklad Dana Browna či Hilary Clinton.

Autorka je mimo iné nositeľkou Ceny Palleho Rosenkrantza udeľovanou Dánskou akadémiou kriminálnej literatúry (2017 za román DNA) a trojnásobnou nositeľkou ceny Blóðdropinn za najlepší islandský kriminálny román (2011 za román Pamatuji si vás všechny, 2015 za román DNA a 2021 za román Kořisť). Jej knihy sa dočkali aj filmového spracovania. Podľa knihy Pamatuju si vás všechny bol natočený horor a podľa ďalšej knihy The Undersired vznikla televízna miniséria. Yrsa je známa svojou extravagantnou vášnou pre topánky. Doma má skoro stovku unikátnych párov topánok, jeden napríklad vonia ako jahody, iný má namiesto podpätku hlavu Darth Vadera.

Niet úniku Yrsa

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Zahraničné recenzie:

„Yrsa Sigurdardóttir sa so svojimi inteligentnými a veľkolepými príbehmi úspešne snaží nájsť jadro islandskej spoločnosti, a posunúť tak tradíciu islandského krimi o mnoho krokov vpred.“
- Arne Dahl
 
„Chápem, prečo v mnohých čitateľoch rezonujú knihy od Yrsy. Sú pútavé, originálne a vzrušujúce.“
- James Patterson
 
„Strašidelný, nemilosrdný, intenzívny. Tak je možné popísať štýl tejto islandskej spisovateľky. Namiesto historiek o šťastných turistoch prináša z obľúbeného severského ostrova desivé príbehy plné smrti, po ktorých prečítaní túžite po ďalších knihách Yrsy Sigurðardóttir“
- časopis Ratgeber Frau und Familie, Německo
 

Úryvok:

„V každom prípade bolo celkom zjavné, že nezomrela prirodzenou smrťou. Navyše to potvrdzovala aj krv, ktorou boli postriekané steny, podlaha, a dokonca aj strop. Karl si zakryl ústa dlaňou a vycúval z izby. Usiloval sa potlačiť nevoľnosť a zbieral odvahu nazrieť do ostatných miestností, aby zistil, či tam nenájde Reyniho a obe dievčatá. Ako prvé otvoril dve re do izby staršej dcéry a pri pohľade, ktorý sa mu naskytol, už nevoľnosť neovládol.“

Vychádza 26. januára 2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní