Šokujúce spojitosti medzi drogami a cukrom: Je ich viac než dosť!

Šokujúce spojitosti medzi drogami a cukrom: Je ich viac než dosť!

Niekto by si možno podobnosť medzi takou závažnou a nebezpečnou závislosťou, akou je závislosť na drogách, a takou bežnou vecou v živote, akou je rafinovaný cukor či nezdravé sacharidy obsiahnuté vo fast foode, azda ani nevedel predstaviť. Je však dôležité vedieť, aké sú dokázané spojitosti medzi drogami a cukrom, z čoho vyplýva aj prečo sú oba tábory tak nebezpečné. Vybrali sme pre vás tie najšokujúcejšie similarity!

Dopamín a závislosť

Ako dobre vieme, naše telo je riadené dobre prešpekulovaným hormonálnym systémom. Hormóny teda riadia naše správanie a vo veľkom za to môže aj dopamín. Tento hormón ovláda mozgové centrum odmeny a centrum potešenia, teda do veľkej miery ovplyvňuje to, akú máme náladu a ako sa cítime. Dopamín sa začne vo veľkom vyplavovať aj vtedy, keď jeme, čo náš mozog vyhodnocuje ako odmenu či dokonca potešenie. 

Tú istú reakciu však v ľudskom mozgu vyvolávajú aj drogy, napríklad veľmi dobre známy kokaín. To znamená, že človek sa cíti po nezdravom jedle rovnako dobre ako po užití drog. Človek, ktorý si na pocit odmenenia a potešenia z fast foodu, rafinovaného cukru či drogy zvykne, chce tieto stimulátory dopamínu užívať čoraz častejšie a čoraz viac. Tak sa postupne u človeka vyvíja závislosť – či už na jedle alebo na drogách.

Zaujme ťa: Cviky na zväčšenie pŕs: Takto získaš krásne a pevné poprsie!

čo je dopamín

Zdroj: Shutterstock®

Tolerancia a dopad na zdravie

Ľudský mozog je zázrak. Keď zbystrí, že je v ňom príliš veľa dopamínu, znižuje počet receptorov dopamínu, aby opätovne nastala rovnováha. To spôsobuje zvyšujúcu sa odolnosť ako na drogy, tak aj na rafinovaný cukor. Stále vyššia tolerancia na tieto látky spôsobuje nižší účinok bežnej dávky, čo vedie k zvyšovaniu dávky návykovej látky. Závislý na drogách tak zvyšuje dávku čoraz viac, závislý na jedle zasa dávku jedla. V oboch prípadoch to môže mať až tragické následky.

Aj drogy, aj fast food či rafinovaný cukor tiež dokážu v človeku vyvolať nesmierne chute. V prípade jedla sa tieto chute a túžby zamieňajú s hladom, no od hladu majú z fyziologického hľadiska ďaleko. Tieto chute sú ďalší spoločný znak drog, nezdravých jedál a nezdravej formy cukru.

abstonenčné príznaky

Zdroj: Shutterstock®

Abstinenčné príznaky

Keď závislý človek nedostane svoju obvyklú dávku drogy, objavia sa uňho nepríjemné abstinenčné príznaky. Tie sa od človeka k človeku samozrejme líšia, no často dochádza k nervozite, rôznym formám bolesti, k agresivite a podobne. Ukázalo sa, že nedostatok obvyklej dávky cukru či nezdravých jedál u závislých na cukre a fast foodoch prináša takmer identické abstinenčné príznaky ako u drog. Aj tento fakt teda potvrdzuje, že závislosť na cukre je rovnako nebezpečná ako závislosť na drogách.

Preskúmaj: Psychológovia radia: Tu sú tipy, ako skoncovať s prejedaním sa 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní