Nedostatok vitamínov B komplexu! Ako to ovplyvní naše zdravie?

Nedostatok vitamínov B komplexu! Ako to ovplyvní naše zdravie?

Nedávno sme vám priniesli článok o deficite vitamínov a jeho prejavoch. Vybrali sme pre vás vitamíny A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch a známy vitamín C, ktorý je rozpustný vo vode.

Dnes zoznam týchto látok potrebných pre telo uzatvárame vitamínmi skupiny B. Prečítajte si, ako sa prejavuje nedostatok niektorého z vitamínov B komplexu!

Čo je to B komplex?

Vitamín B komplex alebo inak B vitamíny je označenie pre skupinu hneď niekoľkých vitamínov. V minulosti sa tieto látky brali iba ako jeden vitamín B, ale toto pomenovanie bolo zrušené. Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode.

Vo všeobecnosti sú zastúpené najmä v celozrnných výrobkoch, kvasniciach, mäse, syroch či orechoch. Dôležité sú pre správnu funkciu metabolizmu, nervového systému, podieľajú sa na tvorbe hemoglobínu a na mnohých ďalších procesoch v ľudskom tele.

Bude vás zaujímať: Nedostatok vitamínov! Ako to jednoducho spozorovať na našom

Vitamín B1

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B1

Nedostatok vitamínu B1 sa prejavuje hlavne väčšou únavou, zníženou chuťou do jedla či bolesťou svalov. Objavuje sa aj podráždenosť a nervozita a celý nervový systém je na deficit tohto vitamínu citlivý. V krajných prípadoch, kedy telu vitamín B1 chýba dlhodobo, je vysoké riziko vzniku nervového ochorenia Beri-Beri, ktoré je smrteľné.

Kedysi ňou trpeli najmä osoby konzumujúce jednostrannú potravu, napríklad námorníci. Hlavným zdrojom tiamínu (vitamínu B1) je droždie, syr, strukoviny i obilné klíčky.

Odporúčame: Čo je melanóm a prečo si kontrolovať materské znamienka?

Vitamín B2

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B2

Vitamín B2, alebo inak riboflavín, sa z tela pravidelne vyplavuje močom. Preto k jeho nedostatku dochádza častejšie, ako pri iných vitamínoch. Výsledkom jeho deficitu je ariboflavinóza, ktorá sa prejavuje popraskanými a červenými perami, zápalmi v ústnej dutine, aftami a bolesťami hrdla.

Ďalšími príznakmi nedostatku sú podráždené oči aj suchá a olupujúca sa pokožka. Riboflavín nájdete v droždí, tvarohu, rybách či orechoch.

Bude vás zaujímať: Ako správne aplikovať na tvár gél z aloe vera?

Vitamín B3

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B3

Ak organizmu chýba vitamín B3 (niacín), prejaví sa to únavou a depresiou, dermatitídou alebo hnačkami. Z nedostatku vzniká ochorenie zvané pellagra, ktoré je sprevádzané zmenami na pokožke a v neskoršom štádiu demenciou.

Vyskytuje sa však zväčša v rozvojových krajinách. Pri tomto vitamíne sa navonok prejaví aj jeho prebytok, a to hlavne sčervenaním kože a svrbením. Niacín doplníte každou zeleninou, sušeným ovocím, kávou aj čajom.

Odporúčame: Životné číslo 9 prináša mystiku aj múdrosť

Vitamín B5

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B5

Vitamín B5, známy ako kyselina pantoténová, sa nachádza v širokom spektre potravín, preto je jeho nedostatok skôr zriedkavý. Ak k nemu dôjde, odzrkadlí sa to menším množstvom energie a podráždenosťou. Nadbytok vitamínu spôsobuje hnačky. Kyselinu pantoténovú nájdeme vo všetkých bunkách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Jej vysoký obsah je napríklad vo vaječnom žĺtku či vo vnútornostiach.

Bude vás zaujímať: Magnézium a žiarivá pleť - čo majú spoločné? Potrebujeme ho?

Vitamín B6

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B6

Varovnými signálmi pri absencii vitamínu B6 sú kožné problémy, pľuzgiere na jazyku, zápaly ústnych kútikov, svrbenie v podpazuší alebo zmätenosť a ospalosť. Jeho nedostatok je častou detskou chorobou prejavujúcou sa záchvatmi a neurologickými problémami. Pyridoxín (vitamín B6) sa nachádza v mliečnych výrobkoch, banánoch, mäse a celozrnných výrobkoch.

Vitamín B7

Tento vitamín skupiny B nazývame aj biotín. Názov biotín je zase odvodený z gréckeho slova bios, čo znamená život. Ide o vitamín krásy, ktorý má zásadný vplyv na stav pokožky, vlasov aj nechtov. Nedostatok sa prejaví suchou a šupinatou pokožkou, zhoršením ekzému, kožnými zápalmi, šedivením alebo vypadávaním vlasov i lámavými nechtami. 

K jeho dobrým zdrojom patria napríklad vaječné žĺtky, živočíšne vnútornosti, ryby, hovädzie mäso, špenát, brokolica, kvasnice či ovsené vločky. 

Odporúčame: Recept: Zdravé mandľové guľôčky v čokoláde

Vitamín B9

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B9

Kyselina listová, teda vitamín B9, je veľmi dôležitá pre opravu poškodenej DNA a pri delení a raste buniek. Jej nedostatok počas tehotenstva vedie k rôznym deformáciám, napríklad srdca či centrálnej nervovej sústavy.

U dospelého človeka sa deficit prejaví depresiami, anémiou, hnačkami, pľuzgiermi na jazyku. Môže to viesť až k mozgovej mŕtvici aj k zníženiu kvality spermií. Zdrojom je zelená listová zelenina, ovocie a opäť kvasnice.

Bude vás zaujímať: Vlastná úprava oblečenia - aby získalo nový štýl

Vitamín B12

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín B12

Vaše telo vás na absenciu kobalamínu (vitamínu B12) upozorní tráviacimi ťažkosťami, problémami s pohybom a vnímaním, pocitmi svrbenia a mravčenia na pokožke aj zníženými reflexami svalov. Pri vážnom nedostatku vzniká zhubná perniciózna anémia, ktorá pri neliečení spôsobuje smrť.

Tento vitamín je zastúpený hlavne v potrave živočíšneho pôvodu, čiže v mäse, mlieku a vajciach. V rastlinnej potrave je jeho zdrojom kvasená kapusta alebo taktiež pivo.

Kto môže byť náchylný na nedostatok vitamínov B?

V prvom rade patria do ohrozenej skupiny osoby s jednotvárnou stravou, ktorá je chudobná na rozmanité skupiny potravín. Zvýšené riziko môže byť napríklad aj u vegetariánov a vegánov, hlavne čo sa týka vitamínu B12. Táto zložka sa totiž nachádza primárne v potravinách živočíšneho pôvodu. 

Ďalej môžu byť ohrozené nedostatkom vitamínov B napríklad tehotné ženy z dôvodu vyššej spotreby, ale aj osoby s poruchami tráviaceho traktu a vstrebávania. Na dostatok niektorých B vitamínov v tele môže mať nežiaduci vplyv aj nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, užívanie antibiotík i rôzne ochorenia. 

Ak sa chceš dozvedieť o vitamínoch skupiny B viac, všetko dôležité nájdeš TU: 

Vitamín B1 – tiamín

Vitamín B2 – riboflavín

Vitamín B3 – niacín

Vitamín B5 – kyselina pantoténová

Vitamín B6 – pyridoxín

Vitamín B7 – biotín

Vitamín B9 – kyselina listová

Vitamín B12 – kobalamín

Aktualizovaný článok: 5.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Lucia Šeptáková 11.05.17 05:28

karma
107.00

No asi trpím nedostatkom,článok veľmi poučný,určite si vezmem rady k srdcu.

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 11.05.17 07:29

SK
karma
86.00

celkom dôležitý vitamín pre organizmus...... takto podrobne o jeho účinkoch som sa dozvedela z článku

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 11.05.17 08:47

SK
karma
114.00

výborný článok, snažím sa dopĺňať hlavne stravou, ak je zle, siahnem aj po doplnkoch - vitamínoch

  • 1
Odpovedať

Mária Frnová 11.05.17 13:31

MF
karma
106.00

pozor na nedostatok, ale taktiež predávkovanie vitamínu B...

  • -1
Odpovedať

Katarína Kusá 11.05.17 17:22

KK
karma
90.00

no tak toto ma ozaj prekvapilo aké problémy aj vážne môže spôsobiť nedostatok vitamínu B

  • 1
Odpovedať

Natália Homolová 11.05.17 18:33

NH
karma
91.00

Ja beriem B vitamin v tabletkach ale ked na nejaky cas prestanem oslabi sa imunita a uz je opar na svete

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 11.05.17 19:14

MC
karma
109.00

článok má potešil ,občas používam B6.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 11.05.17 21:48

PV
karma
113.00

Parádny článok..Potrebujem určite tieto "B" vitamíny, a hlavne kyselinu listovú ..

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 11.05.17 22:27

AK
karma
64.00

Tak už viem, prečo sa mi tak často robia afty a bolí ma hrdlo. Vinníkom je vitamín B, tak ho musím viac zaradiť do stravy.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 14.05.17 08:13

AK
karma
100.00

B vitamín niekedy treba konzumovať viac,lebo žijeme v strese

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní