Prečo sa postupom veku začínajú objavovať fúziky u žien? Tabu, o ktorom sa nehovorí!

Ako keby nestačilo, že bojujeme s ochlpením na nohách, v podpazuší a intímnej oblasti. Tie potvory sa musia objaviť aj na tvári a hneď nad hornou perou. Bohužiaľ, je to tak – fúziky sa môžu vyskytnúť aj u žien, a to postupne so starnutím. Starnutie je častokrát sprevádzané tvorbou vrások, ochabnutím kontúr tváre a v neposlednom rade aj rastom fúzikov. Jednou z príčin, kvôli ktorým k ich rastu dochádza, môžeme hľadať v našom tele a v zmenách, ku ktorým v staršom veku dochádza.

Hneď na úvod však musíme objasniť fakt, že chĺpky sa nachádzajú aj na tvári žien. Lenže niektoré majú to šťastie, že sú jemné ako broskynka a takmer neviditeľné. Z tohto dôvodu si mnohé ženy častokrát ani neuvedomujú, že by mohli spôsobovať nejaký estetický problém. Avšak niektoré majú to „šťastie“, že chĺpky sú výraznejšie, hrubšie a pevnejšie. A to nielen nad hornou perou, ale aj na brade či lícach.

Ako sme písali, tak ich rast je častokrát poznačený aj starnutím. Štatistiky uvádzajú, že fúziky nad hornou perou sa najčastejšie objavujú u žien po štyridsiatke a predovšetkým u tmavovlások. Tmavovlásky majú totižto prirodzene tmavší pigment, ktorý môže prispieť k tomu, že fúziky či chlpy samotné sú a budú tmavšie, a teda aj viditeľnejšie. No nejde len o estetický problém, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Niekedy ich rast môže byť odrazom toho, že s telom niečo nie je v poriadku.

Odporúčame: Alkohol počas prechodu: Zhoršuje návaly tepla, depresie i kvalitu pleti

ako odstrániť fúzy

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje rast fúzov u žien?

Niekedy je príčinou genetika, inokedy zase lieky, menopauza, hormonálna nerovnováha počas tehotenstva, ale aj nerovnováha ženských a mužských hormónov. A práve pri hormónoch sa môžeme na chvíľku pozastaviť. Ženské telo (ale aj to mužské) funguje v dokonalej harmónií v prípade, že sú všetky orgány zdravé a hladina hormónov v norme. Akonáhle dôjde k nejakým odchýlkam, prejaví sa to aj navonok. Ak si doprajeme veľké množstvo mastných jedál, prejaví sa to zvýšenou tvorbou akné alebo ťažobou na žalúdku. Ak máme problémy so štítnou žľazou, môže sa to podpísať pod únavu, priberanie na váhe, apatie a pod.

Hormonálne zmeny sa môžu podpísať pod tvorbu fúzov u žien. Vplyv na ich rast má predovšetkým menopauza. V období prechodu totižto dochádza k zníženej funkcii vaječníkov, v dôsledku čoho ženské telo prestávať produkovať estrogén, respektíve sa tvorí v menšom množstve. V tele ženy tak začínajú prevládať mužské hormóny, teda testosterón, ktorý je zodpovedný za mužský vzhľad. Čiže, s obdobím klimaktéria dochádza k zmenám v ženskom tele – nastáva to práve v období okolo 40 až 45 roku života ženy.  

Avšak pozor, síce hovoríme, že k takejto hormonálnej nerovnováhe ženských a mužských hormónov dochádza v období klimaktéria, nemusí to platiť vždy. Niekedy sa fúzy môžu vytvoriť aj u mladších žien, ktorým bola diagnostikovaná hormonálna nerovnováha. Tá môže nastať pri ochoreniach, akými sú endometrióza, syndróm polycystických ovárií (PCOS), rakovina prsníkov. Nedostatok estrogénov v tele ženy sa môže vyskytovať aj pri nadmernom cvičení alebo u žien s výraznou podváhou.

Ako sa zbaviť ženských fúzov?

Ako prvé ženám napadne siahnuť po pene na holenie a žiletke. Síce je to bezbolestné riešenie, pomerne rýchle a celkom aj účinné, ale na druhej strane žiletka môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť podráždenie citlivej ženskej pokožky.

Ďalším riešením je vytrhávanie chĺpkov pomocou pinzety. Povedali by ste, že niektoré ženy si pomocou pinzety vytrhávajú chlpy v podpazuší alebo na nohách? Je to náročný a zdĺhavý proces, ale účinný, nakoľko s chĺpkom či fúzikom vytrhnete aj jeho korienok. Je to však bolestivá metóda. Podobne bolestivé môže byť aj použitie voskových pásikov alebo vosku. Pásik alebo vosk stačí prilepiť na chĺpky a rýchlym trhnutím proti smeru rastu chĺpkov trhnúť. Zbavíte sa tak väčšieho množstva chĺpkov naraz, no je to na úkor bolesti, začervenania a podráždenia.

Ako ďalšie riešenie, ako zatočiť z fúzikmi nad hornou perou, sa núka použitie depilačného krému alebo laserová epilácia. Depilačný krém svojim zložením narúša štruktúru chĺpku, a tak ho bez akejkoľvek bolesti odstráni. Dostupné sú aj špeciálne krémy, ktoré fúzy a chlpy bielia. Laserová epilácia je efektívna v tom, že dokáže nežiadúce chlpy odstrániť raz a na vždy. Ide však o finančne náročnú metódu, ktorú je potrebné podstúpiť opakovane. Pozor, laserová epilácia sa vykonáva len v zimných mesiacoch!

Neprehliadni: Arteriálna hypertenzia – prečo je pre človeka nebezpečná?

depilačné pásiky

Zdroj: Shutterstock®

Ľudové metódy na odstránenie chlpov na tvári

  • Užívanie vitamínu B6 – údajne blokuje produkciu testosterónu, preto je vhodné do stravy zaradiť banány, otruby, zemiaky, orechy či hovädziu pečeň.
  • Manganistan draselný – vraj pomáha vybieliť chĺpky, stačí ním oblasť s ochlpením potierať niekoľkokrát denne.
  • Zemiaky – nastrúhajte surový zemiak a šťavou potierajte chlpy na tvári. Zemiak ich pomáha vybieliť.
  • Hnedý cukor a citrónová šťava – naneste zmes z týchto ingrediencií na tvár a po 15 minútach opláchnite. Po 2 týždňoch pravidelného natierania by ste mali pozorovať zjemnenie a vyblednutie chlpov.
  • Papája a kurkuma – podobne funguje aj pasta z týchto surovín. Naneste na chlpy po dobu 15 minút a opláchnite studenou vodou.

Odporúčame: Reďkovky: Toto je prvá vec, ktorú musíš po ich prinesení z obchodu urobiť!

3 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

26.04.2022 09:01

čo všetko si musíme pre krásu vytrpieť :)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

26.04.2022 07:26

O papáji a kurkume z ľudových metód som ešte nepočula.

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.04.2022 19:30

asi vyskúšam niektorú z ľudových metód

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE