TOTO sú najväčší nepriatelia pleti, ktorí spôsobujú starnutie a ďalšie problémy

TOTO sú najväčší nepriatelia pleti, ktorí spôsobujú starnutie a ďalšie problémy
  • 28.11.2023
  • Michaela Kožáková

Krásna a zdravá pokožka je to, po čom túžime všetci. Pokožka, ktorá žiari, je tiež znakom zdravého životného štýlu. Väčšina z nás dodržiava nejaký druh starostlivosti o pleť. Zatiaľ čo niektorí z nás sa snažia nájsť dokonalý kozmetický produkt, iní využívajú holistický prístup, ako je detoxikácia a regenerácia pokožky zvnútra.

Starnutie môže spôsobiť, že naša pokožka stratí lesk, pevnosť a pružnosť. Jemným líniám, vráskam, tmavým škvrnám a iným známkam starnutia sa nedá vyhnúť, no niektoré veci môžu spôsobiť, že sa tieto nedostatky na pokožke prejavia rýchlejšie. Väčšinu z nich dokážeme však ovplyvniť. Poznáte najväčších nepriateľov vašej pokožky? Aké faktory majú negatívny vplyv na pokožku? 

Neprehliadni: Sóda bikarbóna – 11 spôsobov, ako pomôže tvojej kráse aj zdraviu

Najväčší nepriatelia pleti

Strava, červené mäso, tabak, alkohol, mliečne výrobky, nečistoty, niektoré lieky - najväčší nepratelia pleti na nás číhajú každý deň. Práve tieto faktory dokážu v značnej miere pôsobiť na zdravie a vzhľad našej pokožky.

Častokrát si ani neuvedomujeme, že príčinou rôznych kožných problémov, predčasného starnutia či zápalov pleti môžu byť vlastne každodenné vplyvy prostredia alebo zlozvyky. Prevenciou a ochranou voči nim môžeme dosiahnuť zdravú a žiarivú pokožku. 

1. Nadmerné opaľovanie

Slnečné svetlo a ultrafialové lúče zo slnka môžu poškodiť DNA vašich kožných buniek a viesť k spáleniu a súvisiacim príznakom. Dlhodobé vystavovanie slnečným lúčom bez akejkoľvek ochrany je tiež hlavným rizikovým faktorom rakoviny kože.

Nadmerné slnenie je navyše hlavnou príčinou predčasného starnutia pokožky. Urýchľuje rozklad kolagénu a elastínu, čo spôsobuje jemné linky, vrásky, pigmentáciu a matnosť. Môže tiež zhoršiť alebo zvýrazniť existujúce škvrny, vrásky a iné známky starnutia.

Obmedzte pobyt na slnku, denne aplikujte širokospektrálny opaľovací krém, ktorý obsahuje ochranný faktor najmenej 30 a noste slnečné okuliare na ochranu očí a pokožky okolo nich.

2. Cigarety a tabak škodia pleti

Fajčenie ohrozuje vašu pokožku a celkové zdravie, pretože poškodzuje takmer každý orgán v tele. Cigarety tiež obsahujú nikotín, ktorý spôsobuje zúženie krvných ciev a následne znižuje množstvo kyslíka, ktoré sa dostane k vašej pokožke. Cigarety a dym navyše obsahujú chemikálie, ktoré poškodzujú kolagén a elastín.

Čo spôsobujú cigarety?

  • Vrásky na tvári (a iných častiach tela)
  • Jemné linky okolo očí a na vrchu pier
  • Predčasné starnutie a hlbšie vrásky
  • Zožltnutie tónu pleti (žltkastá pleť)
  • Škvrny a nerovnomerné sfarbenie pokožky
  • Pomalšie hojenie rán

Pozri aj: Ako na starostlivosť o pleť v zime? Tu je 7 tipov pre tvoju dokonalú zimnú skin care rutinu!

3. Nedostatok spánku

Spánok ovplyvňuje nielen našu energetickú hladinu nasledujúci deň, ale aj našu pleť alebo to, ako vyzeráme. Nedostatok spánku znamená, že neposkytnete pokožke čas na zotavenie a relax. To môže spôsobiť, že vaša pleť získa matný, unavený a starnúci vzhľad.

Aké účinky má nedostatok spánku na pleť?

  • Tmavé kruhy pod očami
  • Vačky pod očami
  • Opuchnuté oči
  • Menej žiariaca pokožka
  • Zhoršené kožné problémy (akné, iné nedokonalosti, ekzémy)

4. Stres

Okrem bolesti hlavy, vyčerpania a tráviacich problémov môže priveľa stresu spôsobiť zmätok na vašej pokožke. Môže za to stresový hormón nazývaný kortizol. Zvýšená hladina kortizolu spôsobuje, že mazové žľazy budú produkovať viac mazu, ktorý rozkladá kolagén a elastín, čo prispieva k predčasnému starnutiu.

Vačky pod očami, vyrážky, červená a podráždená pokožka, záhyby, vrásky, akné a dehydratácia pokožky - toto všetko môže spôsobiť stres.

Pravidelná fyzická aktivita môže upokojiť vašu myseľ a telo a pomôže vám cítiť sa dobre. Vyskúšajte aj relaxačné techniky, ako je joga, meditácia a hlboké dýchacie cvičenia.

5. Alkohol

Časté a nadmerné pitie alkoholu môže viesť k niekoľkým problémom s pokožkou vrátane začervenania, zníženej elasticity a suchosti. Alkohol tiež môže spôsobiť dehydratáciu pokožky, zápaly, podráždenie a akné. Dobrou správou je, že medzi príležitostným spoločenským pitím a nadmerným pitím každý týždeň je rozdiel a nemusíte úplne vypustiť alkohol zo svojho života. Stačí nájsť tú správnu rovnováhu a dôkladne sa starať o svoju pleť.

6. Nedostačujúci pitný režim

Voda je dôležitou látkou pre náš organizmus. Nesprávny pitný režim a nedostatočný príjem tekutín môže spôsobiť dehydratáciu pokožky. Tá má za následok predčasné starnutie pleti, vyrážky a iné nepríjemné problémy, ktoré neprispievajú ku zdraviu ani kráse našej pleti. 

Zaujme Ťa: Domáce recepty na mastnú pleť – 7 receptov s prírodnými ingredienciami, ktoré osviežia tvoju pleť

7. Znečistenie a smog

Znečistenie spolu so suchým počasím a prašným prostredím, zmeny teplôt či voľné radikály môžu tiež poškodiť pokožku. Toto všetko dokáže spôsobiť poškodenie buniek a urýchľuje starnutia pokožky, ale tiež svrbiacu a zapálenú pokožku či rozšírené póry.

Príznaky a vplyvy znečistenia môžete zmierniť tým , že každý večer si dôkladne odstránite make -up a umyjete tvár. Antioxidanty a peptidy obsiahnuté v rôznych kozmetických prípravkoch môžu byť tiež užitočnými pomocníkmi. 

8. Cukor

Vedeli ste, že aj cukor môže byť dovôdom starnutia pleti? Cukor totiž spôsobuje glykáciu, čo je proces, ktorý rozkladá kolagénové vlákna, ktoré sú dôležité na to, aby naše kožné tkanivá boli hladké a napnuté. Rozklad kolagénového vlákna spôsobuje predčasné starnutie. Nadmerná konzumácia cukru môže tiež spôsobiť zvýšené akné.

9. Mobil

Smartfóny, digitálne a hyper pripojenia môžu byť tiež nepriateľmi pokožky. Okrem mdlej pleti a tmavých kruhoch pod očami, si ani neuvedomujeme, že počas používania mobilov a tabletov si osvojujeme drsnú mimiku, žmúrenie očí a zvrašťovanie čela - pozície, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska spôsobiť vrásky a znamienka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anežka Turčiková 21.12.23 18:57

karma
-1.00

Nedostatok spanku, stres. Na MD nasi kazdodenni spolocnici.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní