Ako sa starať o farbené vlasy? Tu je 8 tipov, ktoré pri starostlivosti o korunu krásy neváhaj aplikovať!

Ako sa starať o farbené vlasy? Tu je 8 tipov, ktoré pri starostlivosti o korunu krásy neváhaj aplikovať!

Každá z nás túži mať krásne a zdravé vlasy. Myslíte si, že to, ako naše vlasy vyzerajú, je len záležitosťou genetiky? Nie je to tak celkom pravda! Genetika ovplyvní napríklad farbu našich vlasov, štruktúru, hustotu, no do veľkej miery má následne na vlasy vplyv aj to, ako sú vyživené zvnútra a ako sa o ne staráme.

Veľmi negatívny vplyv na ich kvalitu môže mať napríklad aj nešetrné farbenie a následná nevhodná starostlivosť. Neviete si predstaviť, že by ste si prestali farbiť vlasy? Farbenie vlasov je pre mnohé ženy už neoddeliteľnou súčasťou života. Farbené vlasy však nemusia byť automaticky nekvalitné a poškodené. Farbené vlasy potrebujú hlavne správnu starostlivosť, vďaka ktorej si budú udržiavať dobrú kvalitu a budú krásne. 

Farbené vlasy potrebujú hlavne správnu starostlivosť, vďaka ktorej si budú udržiavať dobrú kvalitu a budú krásne. Aká by mala byť starostlivosť o vlasy po farbení? Je potrebná špeciálna starostlivosť, aby farba vydržala, alebo aby bol zabezpečený krásny lesk farby? Odhaľte s nami tajomstvá starostlivosti o farbené vlasy. Tieto tipy a rady musíte do svojej rutiny zaradiť aj vy!

Užitočné tipy na starostlivosť o vlasy po farbení:

1. Nezaťažujte vlasy častým farbením

Príliš časté farbenie vlasov, najmä ak ide o permanentné farby, môže ľahko viesť k oslabeniu našej koruny krásy. Vlasy môžu byť náchylnejšie k poškodeniu. Ak vlasy farbíme veľmi často, nedávame im ani dostatok času na regeneráciu. Ideálne je, aby interval medzi dvomi farbeniami bol čo najdlhší.

Ak je farba vlasov, ktorú používate, v podstate podobná vašej prirodzenej farbe vlasov, úplne postačí farbenie každých 4 až 6 týždňov, no pokojne môže ísť aj o dlhší interval. Ak je farebný rozdiel medzi novou farbou na vlasy a vaším prirodzeným odtieňom naozaj veľký, skúste dofarbovanie každé 3 týždne, ideálne však len na odrastoch.

2. Klaďte dôraz na kvalitu farby na vlasy

Nekvalitné farby na vlasy s obsahom agresívnych chemikálií môžu ľahko spôsobiť poškodenie vlasov. Navyše môžu spôsobiť aj nežiaduce alergické reakcie či kožné problémy na pokožke hlavy. Nepríjemným problémom je aj nerovnomerné alebo nežiaduce zafarbenie vlasov či slabá výdrž farby vlasov.

Ak si chcete vlasy farbiť pravidelne a vyhnúť sa poškodeniu vlasov či ďalším menovaným problémom, dajte si záležať na kvalite farby na vlasy. Poobzerajte sa buď po nejakých profesionálnych farbách na vlasy alebo sa rovno zverte do rúk skúseného kaderníka.

Odporúčame: ​Profesionálna kaderníčka ukázala, ako na prvotriedny objem vlasov a bohaté vlny – to musíš vidieť!

3. Vlasy umývajte len vtedy, ak je to naozaj potrebné

Časté umývanie farbených vlasov má negatívny vplyv na intenzitu aplikovanej farby na vlasy. Zafarbené vlasy sú pórovitejšie, čo spôsobuje to, že ľahšie absorbujú a prepúšťajú vodu, následkom čoho sa farba rýchlejšie vymýva a postupne bledne.

Práve preto sa neodporúča farbené vlasy umývať príliš často, rozhodne nie každý deň, inak vaša nové krásna hnedá farba s čokoládovým alebo gaštanovým odtieňom bude rýchlo minulosťou. Zvážte preto, aké časté umývanie vlasov je pre váš typ vlasov potrebný. Niekedy vlasy skutočne umývame zbytočne, či ich máme zafarbené, alebo nie. Predĺžiť interval medzi umývaním môže pomôcť napríklad aj suchý šampón.

4. Pri umývaní nepoužívajte veľmi teplú vodu

Pri umývaní vlasov ešte chvíľku zostaneme. S akou vodou si umývate a oplachujete vlasy vy? Je to až takmer studená vody, alebo naopak veľmi teplá až horúca? Pre zachovanie farby vlasov sa odporúča vyhýbať umývaniu vlasov s veľmi teplou až horúcou vodou.

Teplá voda je nepriateľom farbených vlasov. Čím teplejšiu vodu budete používať na oplachovanie vlasov, tým rýchlejšie môže farba vyblednúť. Ideálne je zvoliť pri umývaní len vlažnú vodu.

5. Používajte prípravky na starostlivosť o farbené vlasy

Správna starostlivosť o farbené vlasy jednoznačne zahŕňa aj výber vhodnej kozmetiky. Nie nadarmo nájdeme na trhu vlasové prípravky, ktoré sú priamo určené na farbené vlasy – šampóny na farbené vlasy, kondicionér na farbené vlasy aj masky pre farbené vlasy.

Takéto prípravky sú špeciálne vytvorené tak, aby naplnili potreby farbených vlasov. Spravidla napomáhajú vlasy regenerovať, taktiež pomáhajú chrániť farbu pred skorým vyblednutím a vymytím a udržujú farbené vlasy lesklé.

Neraz sa môžeme stretnúť aj s tým, že sú prípravky rozlišované aj podľa farby vlasov, teda si môžeme zvoliť produkty na ošetrenie blond vlasov, hnedých vlasov alebo pre červené odtiene vlasov. Napríklad vhodne zvolená starostlivosť o blond vlasy môže pomôcť zmierniť i nazelenalý tón blond vlasov. Výber produktov na farbené vlasy isto nepodceňte. 

6. Špeciálna starostlivosť pre zničené farbené vlasy

Pravidelne farbené vlasy neraz vyžadujú viac pozornosti ako vlasy, ktoré nie sú nadmerne zaťažované opakovaným farbením. Niekedy ani šampón pre farbené vlasy nemusí byť dostačujúci a je potrebné zvoliť aj špeciálne vlasové prípravky na starostlivosť o poškodené vlasy alebo prípravky, ktoré pomáhajú poškodeniu aj predchádzať.

Intenzívnu starostlivosť dokážu farbeným vlasom poskytnúť napríklad šampóny či kúry Olaplex. Značka Olaplex má vo svojom portfóliu profesionálne vlasové prípravky, ako aj prípravky na domácu starostlivosť. Domáca Olaplex kúra je unikátna vlasová kúra, ktorá napomáha obnovovať disulfidové vlákna vo vlasoch poškodené farbením alebo teplom.

Táto vlasová kozmetika je špeciálne vytvorená pre ochranu vlasov pred poškodením pri farbení, ako aj na predĺženie trvanlivosti farby. Olaplex prípravky podporujú pevnosť a lesk vlasov, chránia ich pred lámaním a štiepením.

TIP redakcie – Black Friday – Produkty značky Olaplex teraz nakúpite ešte výhodnejšie počas Black Friday na Notino! Týždeň zliav na vás čaká od 20. do 26. novembra 2023, avšak v akcii a s dopravou zadarmo nakúpite už 2 týždne predtým!

7. Vlasy chráňte pred teplom

Ako sme spomenuli vyššie, teplá voda je nepriateľom farbených vlasov. Avšak, nielen na teplú vodu si treba dávať pozor, ale prakticky na akékoľvek zdroje tepla. Nadmerné teplo môže vlasy vysušovať a poškodzovať, o to viac, ak sú vlasy oslabené farbením. Ak potrebujete vysušiť mokré vlasy, zvoľte sušenie fénom s chladným vzduchom.

Používanie kuliem alebo žehličiek čo najviac minimalizujte. Ak chcete vlasy upravovať teplom, zvoľte vhodné prípravky na ochranu, napríklad vo forme sprejov na ochranu vlasov pred teplom. Farbené vlasy vyžadujú aj ochranu pred slnečným žiarením. Nevystavujte ich nadmerným slnečným lúčom, ochranu tiež poskytne klobúk alebo vlasové prípravky na ochranu pred slnkom.

8. Končeky vlasov pravidelne hydratujte a zastrihávajte

Náchylné na vysušovanie a poškodenie môžu pri pravidelnom farbení o to viac končeky vlasov. Práve preto sa o ne treba osobitne postarať. Dobre hydratovať môže končeky vlasov napríklad nejaký olej na vlasy alebo bezoplachový balzam. Vhodnou voľbou sú aj rôzne rastlinné olejčeky, napríklad arganový olej.

Dôkladná starostlivosť o končeky vlasov môže pomôcť predchádzať ich štiepeniu. V prípade, ak sú končeky vlasov farbením poškodené, nezabúdajte ich pravidelne zastrihávať. Vlasy s rozštiepenými končekmi vyzerajú zbytočne sucho, neupravene a skrátka nie úplne dobre. Zastrihnutie končekov pomôže k zdravšiemu a plnšiemu vzhľadu koruny krásy. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Zuzana Bergova 05.02.24 11:22

ZB
karma
-1.00

Vlasy si farbím už dlho a farbievam si ich doma, akurát odkedy si ich farbím tak ich mám dosť suché a také bez lesku. Neviete čo s tým?

  • 0
Odpovedať

Milka Seduva 10.02.24 20:34

MS
karma
-1.00

odporucam vyskusat rastlinnu farbu od khadi, ja si farbim s nou a vlasy nemam vôbec suche ani bez lesku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní