Ako skladovať jablká? Chrumkavé ostanú 6 týždňov aj dlhšie jedine vďaka tomuto!

Ako skladovať jablká? Chrumkavé ostanú 6 týždňov aj dlhšie jedine vďaka tomuto!

    • Zdieľaj:
  • 5

S príchodom jesene ovocná sezóna ešte nekončí. Toto je totižto ideálny čas na zber jabĺk. A hoci si na nich pochutnávate už pár týždňov, najlepší čas na ich zber a uskladnenie úrody je na prelome mesiacov september a október.

Nech už máte akúkoľvek odrodu jabĺk alebo si nejaké kúpite na trhu, pamätajte na základné pravidlo – jablká vhodné na uskladnenie sú také, ktoré nemajú žiadne výrazné poškodenie. To znamená, že by nemali byť obité a ani nahnité. Mäkké jablká sú znakom toho, že sú prezreté a už nie sú vhodné na dlhšie skladovanie. Z takýchto jabĺk môžete pripraviť detskú výživu alebo ich rozvariť a spraviť si chutný kompót na obed k mäsku, poprípade ich pridať do jesenného jablkového koláča.

V prípade, že máte chrumkavé a tvrdé jablká, tak je to polovica úspechu toho, aby vám vydržali niekoľko mesiacov. Druhú polovicu úspechu tvorí správne skladovanie. Ako skladovať jablká, aby ostali chrumkavé?

Pozri aj: Jesenná únava: Prečo dážď a pochmúrne počasie u nás vyvoláva ospalosť?

Ako skladovať celé jablká?

Chcete si na kuchynskej doske alebo jedálenskom stole vytvoriť ovocnú misu? Tak v tom prípade si ju môžete pokojne spraviť z jabĺk. Počítajte však s tým, že takto vám jablká vydržia približne týždeň. Je však potrebné zaistiť im správne podmienky. Keď si jablka vyložíte v kuchyni, nemalo by na ne dopadať priame slnečné žiarenie. V opačnom prípade by vám mohli rýchlo zhniť.

Jablká je možné uskladniť v chladničke, kde vám čerstvé a chrumkavé vydržia až 6 týždňov. Zabaľte ich do vlhkej papierovej utierky a vložte do plastového vrecka s dierkami. Dbajte však na to, aby ste ich neskladovali pri inom ovocí a zelenine. Jablká totižto obsahujú „hormón dozrievania,“ ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie iných druhov ovocia i zeleniny. Samozrejme, vďaka tomuto hormónu, resp. plynu, dochádza k zmäkčovaniu šupky i dužiny samotných jabĺk aj po ich odtrhnutí zo stromu.

Tento druh ovocia je možné uskladniť aj v miestnostiach, kde je teplota v rozmedzí od 0,5 do 4 °C a kde je vyššia vlhkosť vzduchu – aspoň 80 %. Ideálne je, ak nie je do miestnosti prístup svetla, ale je dostatočne vetraná. Takými miestnosťami sú predovšetkým pivnice. Jablká naukladajte do drevenej debne a skladujte na policiach. Pozor však na rôzne plesne a baktérie, ktoré sa v pivniciach nachádzajú. Aby ste predišli hnitiu vašej úrody, je vhodné steny pivnice natrieť vápnom.

Keď pivnicu v dome alebo paneláku máte, ale nie je tam vysoká vlhkosť, môžete ju zvýšiť vedrami s vodou a mokrou prevesenou handrou. Poprípade je vhodné debničky s ovocím obaliť fóliou, čím predídete vysúšaniu jabĺk.

Čo s nakrájanými jablkami?

Aj nakrájané jablká je možné skladovať, avšak nepočítajte s ich dlhou výdržou. Plátky jabĺk pri správnom uskladnení vydržia približne 3 až 5 dní. Vložte ich do uzatvárateľného vrecúška alebo vzduchotesnej nádoby a vložte do chladničky.

Aby vám plátky jabĺk nezhnedli, pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Alebo, ak ich chcete zužitkovať hneď, tak si upečte ten najlepší koláč – jablkové pité, ktorému sa nedá nikdy odolať!

Pozri aj: Pranie oblečenia na 40 °C: Kedy to môže byť problém?

Sušené jablká so škoricou

Je vaša úroda bohatá a neviete, čo s toľkými jablkami budete robiť? Okrem toho, že ich môžete porozdávať rodine alebo susedkám okolo, tak si ich vysušte. Sušené jablká sú skvelou a hlavne zdravou náhradou za zemiakové lupienky, čiže ide o zdravé chipsy. A keďže sa nám blíži zimné obdobie, najlepšou kombináciou sú jablká a škorica.

Budete potrebovať jablká, citrónovú šťavu a mletú škoricu. Jablká umyte, ošúpte (alebo sušte aj so šupkou) a nakrájajte na plátky. Rozložte na plech, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte mletou škoricou. Sušte ich v rúre asi 3 hodiny pri 50 °C. Počas sušenia ich nezabudnite pravidelne otáčať. Následne ich dosušte na radiátore približne 3 dni. Využiť však môžete aj sušičku na sušenie ovocia.

Odporúčame: Babičkine superpotraviny: Sušené slivky sú nutričnou špecialitou pre organizmus!


    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Marika Michálková 06.10.22 16:02

MM
karma
103.00

Vďaka za tip na sušené jablká so škoricou, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 02.11.22 08:41

BH
karma
-1.00

nekupujeme jablka tak ze by som ich potrebovala skladovat v nejakej pivnici, kupujem len to co zmestim bud do spajze alebo do chladnicky

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 07.11.22 08:10

IL
karma
-1.00

m co mame svoje jablka tak ich davame do komory ale nikdy nam nejako dlho nevydrzia

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 11.11.22 09:45

LN
karma
-1.00

mame spravenu super pivnciu kde davame nase domace jablka ale ked kupim v obchode tak ich davam do chladnicky

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 16.11.22 07:59

AN
karma
-1.00

mame kupenu velku chladnicku od oravy a väcsinu ovocia ja skladujem v nej, maloco mam v spajzi

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Zafarbené oblečenie po praní v práčke ešte nie je stratené: Takto mu prinavrátiš farbu
Domácnosť

Zafarbené oblečenie po praní v práčke ešte nie je stratené: Takto mu prinavrátiš farbu

  • 3
  • 23.08.2022
Ženy z kráľovských rodín: Čo robili predtým, ako sa stali ich súčasťou?
Voľný čas

Ženy z kráľovských rodín: Čo robili predtým, ako sa stali ich súčasťou?

  • 0
  • 02.11.2022
Ako často prať interiérové závesy? Možno častejšie, než by si si myslela!
Domácnosť

Ako často prať interiérové závesy? Možno častejšie, než by si si myslela!

  • 0
  • 03.12.2022