Mango, granátové jablko či liči - ako správne naporciovať exotické ovocie?

Mango, granátové jablko či liči - ako správne naporciovať exotické ovocie?
  • 19.12.2022
  • Michaela Kožáková

O pár dní tu máme Vianoce a police v obchodných reťazcoch sa začínajú plniť typickými sviatočnými potravinami ako je tatárska omáčka, kofola či oriešky. Na bohato prestretých sviatočných stoloch okrem voňavých medovníkov, chutného likéru či vianočných oblátok nesmie chýbať ani ovocie. Jabĺčka zo záhrady, mandarínky, pomaranče či banány sú už každoročnou klasikou.

Čoraz viac sa však na našich stoloch začína objavovať rôzne exotické ovocie. Možno sa i vám stalo, že ste stáli v obchode pred debničkou granátových jabĺk s obrovskou chuťou na toto ovocie, avšak práve jeho čistenie a porciovanie vás odradilo od kúpy. Nabudúce si určite jedno kúpte.  Prinášame vám zopár tipov, ako jednoducho a rýchlo nakrájať, servírovať a jesť exotické  ovocie, ako je napríklad mango či dračie ovocie. 

Neprehliadni: Recept na domáce varené víno: 3 rôzne, ktoré sa oplatí vyskúšať!

Papája

Zdroj: PINTEREST/yummymummykitchen.com

Ako nakrájať papáju?

Papája, tropické ovocie so sladkou dužinou, má jemnú pižmovú chuť podobnú cantaloupe (cukrový melón) a príjemne maslovú textúru pripomínajúcu mango. Je bežnou ingredienciou v mnohých ázijských a karibských kuchyniach a je skvelým doplnkom k jedlám – sladkým aj slaným. Okrem toho, že je papája chutná, je tiež plná prospešných látok vrátane vitamínov A a C, kyseliny listovej a vlákniny. Nakrájať toto ovocie je celkom jednoduché:

  • ostrým nožom odrežte konce, 
  • papáju pozdĺžne rozrežte na dve polovice,
  • pomocou lyžice vyberte a vydlabte semená – pozor, aby ste nešli príliš hlboko do ovocia, inak stratíte časť dužiny,
  • škrabkou na zemiaky odstráňte šupku ,
  • ovocie nakrájajte na dlhé pásy a tie na kocky.
Dračie ovocie

Zdroj: PINTEREST/jessicagavin.com

Ako si poradiť s dračím ovocím?

Dračie ovocie známe aj ako pitahaya, jahodová hruška alebo kráľovná Honolulu, pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, ale dnes sa pestuje po celom svete, pretože jeho popularita neustále rastie. Toto exotické ovocie charakteristické svojím ružovým sfarbením rastie na kaktuse, ktorý sa šplhá po oporných rastlinách alebo múroch. Po rozrezaní má plod bielu dužinu posiatu čiernymi semenami. Existujú aj žlté dračie plody s bielou dužinou a červené dračie plody s červenou dužinou. Ako toto ovocie nakrájať? 

  • Predtým, ako sa pustíte do krájania, uistite sa, že je dračie ovocie zrelé – nemalo by byť tvrdé, malo by mať jasnú ružovú farbu. Ak je dračie ovocie nezrelé, skúste ho na pár dní vložiť do hnedého papierového vrecka s jablkom alebo banánom. Ak je zase kašovité a príliš mäkké, znamená to, že je prezreté.
  • Ostrým nožom odstráňte výrastky na šupke a prerežte plod na polovicu.
  • Pomocou lyžice môžete vydlabať dužinu alebo najskôr odstráňte šupku.
  • Dužinu nakrájajte a najlepšie hneď skonzumujte.
Mango

Zdroj: PINTEREST/natashaskitchen.com

Lahodné mango

Šťavnaté, v našich končinách veľmi obľúbené ovocie plné vitamínov a nezameniteľnej chuti. V Indii známe ako ovocie bohov, je bohatým zdrojom vitamínov A, C, E, K, ale i dôležitých vitamínov skupiny B. Mango tiež obsahuje množstvo minerálov ako je draslík, vápnik, horčík a železo. Ako toto exotické ovocie naporciovať?

  • Obzrite si mango a skúste odhadnúť, kde sa asi nachádza kôstka.
  • Pomocou dvoch rezov odkrojte pozdĺžne dva plátky aj so šupkou. Rez veďte natesno z každej plochej strany kôstky.
  • Vnútro manga nakrájajte na mriežku. Vzniknú vám krásne kocky. Tie môžete zo šupky vydlabať lyžicou, prípadne šupku otočte naruby a kocky ľahko oberte aj rukou.

Pozri aj: Domáci vianočný likér z orieškov: Jeho chuť je viac ako famózna!

Liči

Zdroj: PINTEREST/lajollamom.com

Ako na liči?

Malé červenkasté plody nájdeme na vianočných stoloch vo viacerých slovenských domácnostiach. Rastlina, na ktorej rastú, sa odborne nazýva dvojslivka čínska, po latinsky Litchi chinensis. Liči pochádza z Číny, rastie však i v ďalších ázijských krajinách, ale aj na Novom Zélande, v Latinskej Amerike či v Afrike. Porciovať alebo lúpať toto exotické ovocie nie je vôbec zložité. Ako na to?

  • Vezmite plod a šupku zľahka narežte.
  • Pomocou nechtov liči olúpte. Pokiaľ je šupka vyschnutá, stačí plod v ruke mierne stlačiť a šupka praskne sama.
  • Následne môžete skonzumovať šťavnatú dužinu so sladkokyslou chuťou. Dajte si však pozor na kôstku.

Ako naporciovať granátové jablko?

Granátové jablko je nielen chutné, ale i veľmi zdravé. Obsahuje totižto vitamín A, vitamíny skupiny B (kyselinu listovú), vitamín C a E, tiež fosfor, železo, chlór, mangán, kremík, zinok, vápnik, horčík, draslík a meď. Veľký význam však majú flavonoidy alebo vitamín P, ktorý má protirakovinové účinky, ale pôsobí aj na kŕčové žily a hemoroidy. Granátové jablko má dokonca 3x viac antioxidantov než zelený čaj.

Vedeli ste, že jeden plod môže obsahovať až 600 šťavnatých semien? Keď pomyslíme na to, aké ťažké je ich vybrať, možno nás aj prejde chuť. Skúste to podľa návodu nižšie. Uvidíte, že to nie je žiadna veda.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní