Odborník radí: Ako na silnú imunitu? (3. časť)

Odborník radí: Ako na silnú imunitu? (3. časť)
  • 10.11.2020
  • Naďa Šoltýsová

V predchádzajúcom článku sme vám predstavili 9 krokov k silnej imunite, ktorými sú hlboké dýchanie, vnútorné nastavenie, spánok – regenerácia, pohyb a otužovanie, zdravé črevo a strava, dostatok čistej vody, odstránenie toxínov a ťažkých kovov, vyladenie energetického systému nášho tela a ako posledné prepojenie s prírodou a jej silou (vrátane prírodných prostriedkov, vitamínov a minerálov). Venovali sme sa prvým dvom krokom a dnes sa pozrieme na to, aký je pre našu imunitu potrebný spánok, pohyb, spôsob stravovania a pitný režim.

3. krok – spánok a regenerácia

Pre našu imunitu je nevyhnutná regenerácia. Spánok nám regeneráciu umožňuje, ale je to skutočne tak? Vstávame ráno vyspatí a plní energie? Alebo sa v noci budíme, nevieme potom zaspať a ráno zase vstať? Prípadne vstávame s takým sebazaprením, že keby sme si ráno nedali hneď kávičku, nedošli by sme ani do práce? Prečo nás spánok neposilňuje tak, ako by sme chceli? Môže za tým byť aj vysoký obsah cukrov skonzumovaných pred spaním, ktoré naše telo musí spáliť, tým sa zahreje a toľko veľa energie nám nedopraje pokojne zaspať. Ďalšou dôležitou súčasťou zdravého spánku je prirodzené zníženie stresu. Už sa konečne dostaneme do postele a zase sa našou mysľou ženú myšlienky, ktoré nie a nie zastaviť.

Jedným z dôvodov môže byť aj to, že sme tesne pred spaním pozerali TV, pracovali na počítači alebo používali mobil. Všetky tieto prístroje totižto vyžarujú svetlo, ktoré stimuluje mozog, narúša prirodzený cirkadiánny rytmus a bráni nám pokojne zaspať. Namiesto toho je prospešné, keď aspoň hodinu pred spaním vypneme elektronické prístroje a televízor a radšej si prečítame dobrú knihu, zapíšeme do denníka, čo nás potešilo, naplánujeme si nasledujúci deň alebo si doprajeme meditáciu. Určite nám to pomôže usporiadať si myšlienky a lepšie zaspíme.

Odporúčame: Domáca pomarančová pleťová maska: Mastná pleť ju ocení najviac

oddych

Zdroj: Shutterstock®

Tiež si môžeme spraviť medovkový alebo harmančekový čaj, ktoré upokojujú a pomáhajú navodiť relaxáciu. Takisto je dôležité aj to, akú teplotu máme v miestnosti, kde spíme. Určite neprekurujme miestnosť, teplota okolo 21 °C je ideálna. Pohodlná posteľ a tma v miestnosti sú tiež veľmi dôležité pre dobrý spánok. Aspoň štyri hodiny pred spaním je vhodné nepiť kofeínové nápoje, ideálne je dať si aj väčší odstup. Takisto alkohol sa odporúča naposledy dve hodiny pred spaním, aj to radšej menej a zriedkavo. Na večeru je vhodnejšie jesť ľahké jedlá. Pre zdravší spánok je dôležité vypnúť wifi a všetky elektronické prístroje v miestnosti, kde spíme. Mobil by sme v žiadnom prípade nemali mať na nočnom stolíku, ale čo najďalej od hlavy (ideálne v inej miestnosti) a mať ho na letecký režim.

pohyb

Zdroj: Shutterstock®

4. krok – pohyb, otužovanie

Pohyb na čerstvom vzduchu je, samozrejme, najlepší. V tejto sedavej dobe sa nám treba hýbať. Pohyb rozprúdi krv aj lymfu, zvýši sa dychový objem, začneme sa potiť a v celom tele sa zvýši očisťovanie a detoxikácia prebieha oveľa efektívnejšie než pri sedení alebo ležaní. Preto je pri dnešnom sedavom spôsobe života potrebné, aby sme sa hýbali. Úplne najjednoduchšie je to robiť prirodzene – kam môžeme, choďme pešo, po schodoch, svižným krokom a s vystretým chrbtom, aj práca v záhrade sa ráta. Ak si nebudeme pripadať divne, môžeme k tomu pridať úsmev (aj úsmev pod rúškom má tento efekt). Náš vlastný úsmev nám dodá pozitívnu energiu (skúste sa hnevať alebo trápiť s úsmevom na tvári). Vystretý chrbát a vzpriamená chôdza nám dodá stabilitu a sebavedomie a v tele začnú prebiehať ozdravné procesy bez toho, že by sme pre to spravili viac, než len sa vystreli a vykročili s úsmevom. Všetky športy, ktoré robíme radi a cítime sa pri nich dobre nám imunitu posilnia. 

Telesný pohyb rozprúdi energiu v meridiánoch – energetických dráhach a vďaka tomu, že v nich bude energia prúdiť lepšie, budú aj naše orgány fungovať zdravšie. Ak si myslíme, že nemáme na cvičenie čas, urobme aspoň ráno 21 drepov, trvá to chvíľu a rozprúdi to energiu v meridiáne sleziny (posilní sa tým imunita), žalúdka, pečene, žlčníka, obličiek aj močového mechúra. Tieto detoxikačné orgány budú lepšie fungovať a my sa budeme cítiť lepšie hneď od rána. Otužovanie nás posilní nielen fyzicky, ale aj psychicky a mentálne. Môžeme sa otužovať sprchou, a to tak, že najprv sa osprchujeme horúcou vodou a potom prepneme na studenú, a ak vydržíme aspoň pol minúty, tak nás to vzpruží a posilní nám to imunitu. Ešte výraznejší efekt otužovania na imunitu dosiahneme, ak sa celoročne chodíme otužovať von do vody. Ale na to sa treba pripraviť a venovať pozornosť aj špeciálnemu dýchaniu, aby sme to zvládli.

Pozri aj: Kasia sennová: Zisti, s akými neduhmi ti pomôžu jej liečivé listy!

črevá

Zdroj: Shutterstock®

5. krok – zdravé črevo a strava

Správna výživa je nielen to, čo jeme, ale aj ako to jeme a kedy to jeme. Hovorí sa, že sme to, čo jeme. Áno, ale nie len to. Sme aj to, čo si o sebe myslíme, ako sa cítime, čo hovoríme a ako konáme. Z toho, čo zjeme, len približne z 5 % je vyživované naše telo. Zvyšok je vyživovaný energeticky cez čakry a meridiány. Aj napriek tomu je dôležité, čo zjeme, či nám to dá skutočné živiny alebo len prázdne kalórie. Zdravé črevo sa rovná silná imunita. Najlepšie nám na zdravie čreva pomôže, keď budeme jesť pravidelne, pomaly, jedlo budeme dlho prežúvať a budeme prítomní a na jedlo sa budeme sústrediť (neťukať do telefónu, nepozerať správy a neobedovať popri práci na počítači).

Ak totižto jedlo do seba „nahádžeme“, lebo máme málo času alebo chceme postíhať popri jedení ešte niečo iné, tak tie veľké kusy, ktoré sme prehltli sa už nevedia dobre stráviť („žalúdok nemá zuby“), zostávajú na stenách čreva, nezískame z nich živiny a zbytočne v črevách kvasia. Silná imunita pochádza z čreva. Doprajme si čas na pomalé, pokojné, sústredené jedenie kvalitného jedla, čo najviac pochádzajúceho z územia, na ktorom žijeme, lebo naše telo je najviac prispôsobené práve týmto potravinám. Ak si ho vieme zabezpečiť ešte aj čo najviac domáce, neošetrované chemicky, je to úplne najlepšie. Pre zdravé črevo sú dôležité, samozrejme, aj zdravé črevné baktérie. Ak sme užívali antibiotiká alebo máme nafukovanie, prípadne nepravidelnú stolicu, dávajme si každý deň probiotiká. Môžu byť vo forme kvasených zelenín alebo výživových doplnkov. Je dôležité aby sme denne prijali v takejto forme aspoň 4 miliardy živých baktérií.

Pozri aj: Domáce zvieratá k malým deťom: Ktoré sú vhodné a ktorým povedať nie?

strava

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá strava je pre každého niečo iné. Treba sa riadiť podľa svojho vnútorného pocitu, nie najmódnejšou a najzaručenejšou diétou alebo stravovacím smerom, ktorých sa v posledných rokoch vyrojilo naozaj veľa. Už len vyznať sa v nich je náročné. Vždy sa treba spoľahnúť na svoj vnútorný hlas. Je toto jedlo pre mňa vhodné, alebo mám po ňom ťažkosti s trávením, nafukovanie, kŕče a podobne? Vždy cítime, či by sme niečo mali jesť a piť alebo nie. Ide o to, či sa týmto pocitom riadime. Niekedy dokonca v rôznych obdobiach pre nás môže byť konkrétne jedlo vhodné a inokedy zase nie. Záleží to od mnohých faktorov a aktuálneho stavu nášho organizmu a jeho potrieb. Na biorezonancii pomáham klientom zorientovať sa vo vhodnej strave pre nich aj testovaním jednotlivých potravín, aby sa mohli stravovať podľa toho, čo je pre ich telo naozaj podporujúce a vyhli sa nevhodným potravinám, ktoré im môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti.

6. krok – voda

Ak jej pijeme dosť, sme zo 75 až 79 % voda, ak pijeme málo tak približne 69 %. Je dôležité piť práve čistú vodu, lebo v nej nie sú vylúhované žiadne bylinky ani zelenina, preto má najväčšiu schopnosť detoxikovať telo. Úplne ideálne je vypiť denne 1 liter čistej vody na 20 kg telesnej hmotnosti. Ale je to naozaj dosť. Keď zvládneme aspoň 2 – 3 litre, tak je to úspech. Čistá voda odnáša toxíny z tela von a umožňuje lymfe, aby lepšie prúdila. Tiež pomáha obličkám lepšie detoxikovať organizmus a hydratuje pleť. A keď si uvedomíme, že mozog je z cca 85 % voda, tak nám dostatok vody pomáha aj lepšie myslieť. 

Pokračovanie v ďalšom článku!

Ďalšie časti:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 10.11.20 07:00

ĽŠ
karma
100.00

Ďalšie výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.11.20 14:42

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní