Pociťuješ poalkoholové stavy, no alkohol si nepila? Vieme, čo môže byť za tým

Pociťuješ poalkoholové stavy, no alkohol si nepila? Vieme, čo môže byť za tým

Koľkokrát ste sa už zobudili s opicou po prehýrenej noci, počas ktorej ste si dopriali značnú dávku alkoholu? Ak ste už „opicu“ zažili, tak viete, o čom hovoríme. O nevoľnosti, o pocite na zvracanie, o bolesti hlavy, dehydratácii a ďalších symptómoch, ktoré sa u človeka môžu prejaviť po skonzumovaní väčšieho množstva alkoholu. Ale, čo ak tieto problémy človek pociťuje aj napriek tomu, že deň alebo noc predtým si nedoprial ani jeden pohárik tvrdého alkoholu a alkoholu vôbec? „Kocovinu“ – ako tomu hovoria naši susedia, môžete pociťovať aj pri iných zdravotných problémoch.

Napríklad bolesť hlavy môžete pociťovať vtedy, ak ste nespali veľmi dobre, ba môžeme povedať, ak ste sa nevyspali kvalitne a do ružova. Pocit na zvracanie či nevoľnosť môžete pocítiť aj vtedy, keď ste zjedli niečo, čo vám úplne nesadlo. Pri ktorých ďalších problémoch môžete pocítiť poalkoholové stavy a je vhodné poradiť sa o nich s lekárom?

Pozri aj: Kyselina alfa-lipoová: Poznáš účinky tohto silného antioxidantu?

kofeín účinky

Zdroj: Shutterstock®

Príliš veľa kofeínu a odvykanie od kofeínu

Začali ste piť väčšie množstvo kávy než doposiaľ? Tak v tom prípade môžete pociťovať problémy, ktoré sa spájajú s „opicou“. Podľa štúdii, by sme si denne mali dopriať maximálne 400 mg kofeínu, čo je bezpečná dávka pre ľudí. Ak túto hranicu kofeínu prekročíte a spôsobíte si predávkovanie kávou, môžete pocítiť problémy ako je nevoľnosť, bolesť hlavy, zvýšená úzkosť a pod. Aby ste tomu predišli, po vypití šálky kávy lekári odporúčajú vypiť pohár čistej vody, aby ste ostali hydratovaní.

Na druhej strane, ak ste znížili príjem kofeínu, rovnako môžete začať pociťovať problémy spájané s poalkoholovými stavmi. Štúdiou bolo totižto zistené, že abstinenčné príznaky kofeínu môžu nastúpiť už 12 až 24 hodín po vypití poslednej šálky kávy. Tieto stavy môžu pretrvávať 20 hodín až 9 dní.

Nerovnováha elektrolytov v tele

U športovcov bežné, preto častokrát siahajú po iontových nápojoch, ktoré im doplnia elektrolyty. Najmä pri cvičení sa potením z tela elektrolyty vyplavujú a ich nedostatok sa môže prejaviť práve pocitmi ako po opici. K ich vyplaveniu z tela však môže dôjsť aj počas leta, z dôvodu vysokých teplôt. Dokonca aj v pracovnom prostredí, kde sú vysoké teploty. Aby ste tomu predišli, je potrebné dodržiavať pitný režim a dopĺňanie minerálov!

Neprehliadni: Slezina vie človeka poriadne potrápiť. Ako sa prejaví jej zväčšenie?

perniciózna anémia

Zdroj: Shutterstock®

Anémia

Poalkoholové stavy môžete pociťovať aj pri anémii, najmä pri pernicióznej anémii, ktorá vzniká v dôsledku nedostatku vitamínu B12 v organizme. K tomu však môže dochádzať najmä u vegánov a vegetariánov, ktorí konzumujú prevažne len rastlinnú stravu. Ak k ním patríte a bezdôvodne sa cítite unavene, zvážte doplnenie tohto vitamínu.

Problémy s pečeňou alebo obličkami

Ak sa relatívne často budíte s opicou, môže to byť znakom toho, že jeden z vašich orgánov nepracuje správne. Lekári častokrát poukazujú na pečeň a obličky ako na možných vinníkov, ktorý môžu stáť za chronickými príznakmi „kocoviny,“ ako je únava, nevoľnosť alebo dokonca aj duševné problémy.

Tehotenstvo

Napokon sa u žien pod tento stav môže podpísať aj tehotenstvo, ktoré je sprevádzané množstvom fyzických zmien, vrátane nevoľnosti a únavy, ktorá sa dá prirovnať k stavom po prehýrenej noci. Dôvodom sú hormonálne zmeny, ale aj fakt, že všetky živiny sú najskôr „dopravené“ k plodu, v dôsledku čoho sa môže žena cítiť unavene, dehydrovane a môže mať rozhádzaný žalúdok.

Zaujme ťa aj: Ozónoterapia: Pri ktorých ťažkostiach pomôže liečba ozónom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 18.02.22 21:54

JK
karma
100.00

Zaujímave čítanie

  • 0
Odpovedať

Leona Bašistová 22.02.22 11:22

LB
karma
104.00

pooalkoholový stav môžeme pociťovať aj pri prílišnom prísune cukru, hlavne jednoduchého rafinovaného, resp. priameho (koláče, sladkosti, čokolády....) organizmus totiž nestíha odbúravať alebo spracovávať cukor a ten "fermentuje" a tým pádom nás môže ráno bolieť hlava ako pri "kocovine", dokonca môžeme mať abstinečný príznak, nervozitu, náladovú nerovnováhu, podráždenie a nechuť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní