Prejedenie sa: Vyskúšaj tieto overené triky, po ktorých sa ti ihneď uľaví

Prejedenie sa: Vyskúšaj tieto overené triky, po ktorých sa ti ihneď uľaví
  • 31.12.2022
  • Michaela Kožáková

Tak ako vianočné rozprávky, rodinná pohoda či návštevy blízkych, takisto aj bohato prestreté stoly k sviatkom jednoducho patria. A s tým úzko súvisí i prejedanie sa. Veď kto by odolal chutným vianočným koláčikom, silvestrovským jednohubkám, zemiakovému šalátu či ďalším dobrotám. 

Sviatočné prejedenie sa je obrovskou záťažou pre tráviaci trakt a prináša so sebou nepríjemné ťažkosti. Určite každý z nás už zažil bolesť žalúdka po jedle. Pokrmy zo sviatočného menu nie sú také, na aké sme zvyknutí, nie sú ani ľahko stráviteľné a porcie sú omnoho väčšie. Zrieknuť sa tradičných sviatočných jedál je naozaj ťažké. Ak sa vám stane, že sa prejete a cítite nevoľnosť, vyskúšajte jeden z overených trikov, ktoré vám prinesú úľavu nielen pri tom sviatočnom prejedení sa.

Neprehliadni: Ty a raňajky nie ste kamaráti? Tu je 5 tipov, ako sa naučiť raňajkovať

Aké sú príznaky prejedenia sa?

Prejedenie sa je stav, kedy človek vo zvýšenej miere prijal potraviny, jedlá či nápoje, a to nad rámec svojej energetickej potreby.

Na veľké prejedanie sa nie je organizmus zvyknutý. Sviatočné hodovanie s jedlom, ktoré obsahuje množstvo cukru a tukov, je neskutočne zaťažujúce nielen pre žalúdok, ale aj pankreas, ktorý nedokáže produkovať dostatočné množstvo tráviacich enzýmov, čoho dôsledkom môže byť silná nevoľnosť.

Medzi najčastejšie príznaky prejedenia sa patrí plynatosť, ťažoba na žalúdku, pocit tvrdého brucha a problémy pri vyprázdňovaní, hnačka, kŕče v podbrušku, pocit sýtosti, nadúvanie, pálenie záhy, reflux, slabosť. Ďalšími problémami, ktoré spôsobuje prejedenie sa je potenie, nutkanie na vracanie, zvýšená tvorba slín či nepríjemný zápach z úst.

Pri prejedení sa môže dôjsť i k žlčníkovému záchvatu. Ten vzniká po konzumácii mastných jedál, keď sa žlčník snaží vypudiť žlč. Tá narazí na kameň (tie vznikajú pri nesprávnom vyprázdňovaní žlčníka) a výsledkom sú kolikovité bolesti. Príznakmi žlčníkového záchvatu je nechutenstvo, nafukovanie a pocit tlaku v bruchu. Následne vzniká silná a veľmi nepríjemná bolesť pod pravým rebrom s vyžarovaním do pravej lopatky.

Prvá pomoc pri prejedení sa

Na prejedenie sa existujú rôzne lieky a medicínske produkty. Avšak, na zmiernenie alebo odstránenie tráviacich ťažkostí spôsobených prejedením môžete vyskúšať aj prírodné liečebné metódy či domáce recepty. Väčšinu surovín nájdeme v každej domácnosti.

Výborným pomocníkom pri prejedení sa je napríklad zázvor, koriander, rasca, škorica či kamilka. Ktoré ďalšie domáce recepty prinesú úľavu pri pocite plnosti?

Pozri aj: Ako čo najrýchlejšie poraziť prechladnutie? Spoľahni sa na týchto 9 bylinných pomocníkov!

Jogurt

Aj keď sa cítite plní až po okraj, konzumácia jogurtu vám môže pomôcť. Jogurt je totižto zdrojom probiotík. Probiotické baktérie sa podieľajú na tvorbe tráviacich enzýmov a dokážu zmierniť všetky druhy žalúdočných ťažkostí spôsobených prejedením, vrátane pocitu plnosti. Ideálne je vybrať si bio jogurt bez príchute.

Mätový čaj

Ak máte problémy so žalúdkom po prejedení sa, popíjajte mätový čaj. Ten môže uvoľniť tráviaci trakt, takže sa nebudete cítiť nafúknutí. Čaj na bolesť brucha z mäty priepornej má antiseptické a antibakteriálne účinky, ktoré uvoľňujú svaly v tráviacom systéme a liečia problémy súvisiace so žalúdkom.

Jedlá sóda

Úľavu od pocitu ťažkého žalúdka vám prinesie i jedlá sóda. 1 čajovú lyžičku sódy poriadne rozmiešajte v pohári vody a vypite. Sóda bikarbóna sa používa na zmiernenie pálenia záhy a poruchy trávenia tým, že neutralizuje prebytočnú žalúdočnú kyselinu.

Prechádzka

Čo spravíte po tom, keď sa poriadne najedení postavíte od stola? Väčšina z nás sa natiahne na gauč. To však nerobte, pretože tlak na žalúdok sa ešte viac zvýši, čo môže viesť až k páleniu záhy. Najlepšie urobíte, ak sa premôžete a vyberiete sa aspoň na malú prechádzku. Stačí aj okolo domu.

Dychové cvičenie

Po prejedení vyskúšajte dychové cvičenie na žalúdok. Postavte sa rovno a natiahnite ruky hore tak, aby došlo len k prirodzenému vychýleniu chrbtice. Vydržte v takejto polohe, pri nádychu uvoľnite žalúdok, pri výdychu ho vtiahnite. Orgány tráviaceho traktu sa takýmto spôsobom zaktivizujú. Po 30 minútach vypite šálku bylinkového čaju.

V prípade prejedenia sa môže byť účinnou pomocou aj žuvačka. Žuvacie pohyby prispievajú k vzniku žalúdočnej šťavy, slín, podporujú pohyb v črevách a zlepšujú trávenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní