Gallettes - slané palacinky s francúzskym šmrncom

Gallettes - slané palacinky s francúzskym šmrncom
  • 28.05.2014
  • Barbora Daxner

    • Zdieľaj:
  • 10
  • 2

Neodolateľný francúzsky šarm dokážete vyčariť aj vo svojej kuchyni! 

Priznáme sa, že základný recept na typické slané francúzske palacinky s názvom gallettes sme googlili na rozličných cudzokrajných stránkach tak trochu s malou dušičkou. Už raz sme totiž s prípravou gallettes experimentovali - a výsledok?

Palacinky sa buď lámali alebo boli tvrdé ako betón. Ani nehovoriac o tom, že ich príprava zabrala neskutočné štyri hodiny. Recept, ktorý sme tentokrát rozšírili o zopár vychytávok (troška hladkej múky či korenie) však priniesol vytúžený výsledok. Plnka pozostáva z prísad „čo chladnička dala” - môžete ich jej jednotlivé ingrediencie obmeniť podľa vlastnej ľubovôle. Vrelo odporúčame, aby ste nezabudli „galletky” na záver poliať zmesou olivového oleja a parmezánu (parmezán rozmiešate v malej mištičke s olivovým olejom). Zmes „premaže” trochu suchú a tuhšiu konzistenciu palaciniek a lahodne pošteklí vaše chuťové bunky. Mimochodom, nám zachutilo aj to, keď sme si do tejto zmesi namáčali suché, nenaplnené palacinky, v akomsi variante pizza štanglí. Tak Bon appetit!

slané palacinky

Zdroj: Shutterstock®

Potrebujete: 

  • Cesto na gallettes: 
  • 200 gramov pohankovej múky
  • 3 celé vajcia
  • 2 čajové lyžičky hladkej múky
  • 500 ml polotučného mlieka
  • štipka čierneho korenia
  • štipka soli
  • olivový olej

Náplň: 

  • 1ks šalotka
  • hrsť čerstvého baby špenátu
  • čerstvé šampiňóny (množstvo podľa chuti)
  • cherry paradajky (množstvo podľa chuti)
  • hrsť tekvicových semiačok
  • 50 gramov strúhaného eidamu 
  • syr Gran Padano alebo parmezán
  • olivový olej
  • 50 g parížska hydinová šunka

Všetky prísady na cesto vložíte do väčšej misy a zmiešate dohromady pomocou ručného mixéra. Ak nechcete, aby cesto plachtilo vzduchom naprieč kuchyňou, odporúčame nádobu s vyššími stenami, prípadne kuchynské utierky v pozore. :-) Na teflónovú, nelepivú panvicu nalejete trošičku olivového oleja a pridáte za naberačku cesta. „Opekáte” palacinku, dokým spodná strana nechytí zľahka opálený nádych (v procese kontrolujte, či sa nezačala lepiť o dno a čo už chytá farbu), potom ju prevrátite na druhú stranu, aby tej vrchnej bledej strane nebolo ľúto. Takto pripravíte všetky galletky, až dokým vám nedôjde cesto. 

V druhej panvici osmažíte šalotku, pridáte šampiňóny a restujete. Aby im nebolo smutno, prihodíte hrsť baby špenátu a cherry paradajky spolu s tekvicovými semiačkami. Prísady do panvice vkladáte voľne, poradie záleží na vás. Pointa je, aby sa vytvorila akási poloomáčka. Krátko predtým, než panvicu odstavíte z ohňa zmes posnežíte strúhaným eidamom. Zvyšok si odložíte nabok. 

Na „dno” každej palacinky - galletky položíte polovicu plátku šunky, štedro zalejete zmesou, poprášite trochou eidamu a poohýbate jej rohy, aby ste ju zatvorili, viď obrázok. Keďže cesto je vďaka pohánkovej múke tuhšie a tvrdšie ako pri klasických palacinkách, odporúčame rožteky zafixovať špáradlami. Vrch palacinky polejte olivovým olejom zmiešaným s parmezánom alebo syrom Gran Padano. Ešte otvoriť fľašku lahodného vínka, vytiahnuť na stôl syrový tanier a francúzska hostina sa môže začať. 

recept na slané palacinky

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 10
  • 2
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 29.05.14 15:35

JK
karma
100.00

vždy robím cesto na palacinky od oka a sú skvelé robievam aj na slano v trojobale aj palacinkovú tortu no mám kamošky ktoré ich nevedia upiecť bud sa im trhajú alebo lepia

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 29.08.14 14:36

MR
karma
-1.00

wau tak presne takéto recepty mám rada... na slano...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

Tipy na vianočné darčeky pre neho: Vyber niečo originálne!

  • 1
  • 5
  • 13.11.2020
Zdravie

Ako jesť viac zeleniny? Vďaka týmto 5 tipom to pôjde ľahko!

  • 1
  • 1
  • 16.08.2020
Inšpirácie

Minerály a kryštály vo Feng Šuej: Aký je ich význam?

  • 47
  • 3
  • 31.10.2020
TOPlist