Loďou po Slovensku: Prinášame ti 6 tipov na najkrajšie plavby

Loďou po Slovensku: Prinášame ti 6 tipov na najkrajšie plavby
  • 14.03.2023
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je nádherné. Svojimi ostrými horskými štítmi, malebnými dedinkami učupenými v dolinách, tajomnými jaskyňami či rozsiahlymi národnými parkami s čarovnými prírodnými scenériami dokáže uchvátiť nielen nás, ale i zahraničných turistov. Často však zabúdame na to, aké klenoty máme doma.

Spoznávať krásy a zákutia našej krajiny nemusíte len spoza okien auta, autobusu či vlaku. Naplánujte si trochu netradičný výlet. Kochajte sa krásnymi výhľadmi z palube výletnej lode, z drevenej plte či raftu a užite si plavbu loďou po Slovensku. Prinášame vám zopár tipov na najkrajšie výlety loďou.

Neprehliadni: Najkúzelnejšie železničné trate na Slovensku: Už si sa nimi previezla?

Baťov kanál

Zdroj: INSTAGRAM/macacak82

Baťov kanál, Skalica

Baťov kanál, ktorý vznikol v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie, predstavuje vnútrozemskú vodnú cestu na území Česka, čiastočne aj Slovenska. Od roku 1995 táto prírodná a technická pamiatka slúži na rekreačné účely a v danej lokalite predstavuje jednu z najatraktívnejších a najobľúbenejších aktivít.

Kanál je splavný v dĺžke 65 kilometrov. Trasa vedie z Otrokovíc do Skalice, nadväzuje však aj na splavné úseky rieky Moravy od mesta Kroměříž po mesto Otrokovice a od Skalice po Rohatec a Hodonín. 

Prístav v Skalici ponúka možnosť zapožičať si loď a plaviť sa touto vodnou cestou. Taktiež si môžete rezervovať výletnú plavbu pre školy a organizované skupiny. 

Orava

Zdroj: INSTAGRAM/dadia.art

Rieka Orava

Doprajte si nezabudnuteľný zážitok na pltníckej trase, ktorá vedie z obce Horná Lehota do Oravského Podzámku. Počas príjemnej romantickej plavby sa vám naskytne nádherný výhľad na skalné bralo zdobené Oravským hradom. Plavba je dlhá asi 5 kilometrov a trvá približne hodinu. Počas nej sa dozviete o histórii pltníctva na Orave a dokonca si môžete vyskúšať, ako by vám išlo toto starobylé remeslo. 

Pozri aj: Najkrajšie rozhľadne na Slovensku: Vychutnaj si tie najúchvatnejšie výhľady

Mara

Zdroj: INSTAGRAM/life_with_black_daimond

Liptovská Mara

Obdivujte krásne končiare Západných a Nízkych Tatier a tiež Chočských vrchov za sprievodu skúsenej posádky na palube lode. Vychutnajte si plnými dúškami plavbu po liptovskom mori na lodi Mária, ktorá k nám priplávala až z Ruska. Počas vášho výletu loďou, ktorý trvá približne hodinu, sa dozviete zaujímavosti z histórie výstavby vodnej nádrže Liptovská Mara a čas vám po dohode spríjemní i animačný tím. 

Okrem pravidelnej prevádzky počas letných mesiacov júl a august, si môžete zarezervovať i vyhliadkovú, zážitkovú plavbu alebo loď na detskú narodeninovú párty či firemnú plavbu.

Vyberte sa i na Slanický ostrov, kde je každý rok od polovice mája do polovice septembra vo vysvätenom kostole otvorená stála expozícia ľudového umenia zo zbierok Oravskej galérie.

Loď Trajan

Zdroj: INSTAGRAM/_helus_

Loď Trajan

Loď premávajúca po rieke Váh robí dva okruhy. Kratší, 55 minútový, vedie od Kolonádneho mosta k Vtáčiemu ostrovu a späť. Dlhší, 80 minútový okruh, vás prevedie od Kolonádneho mosta okolo Vtáčieho ostrova cez Ratnovskú zátoku k Dráhovskej hati, odtiaľ proti prúdu k Rybárskemu dvoru s možnosťou pristátia a späť.

Loď Trajan je typom katamaranu, teda má uzatvorenú palubu, čo umožňuje plavbu aj v prípade nepriaznivého počasia. Nielen pre deti je výlet loďou zážitkom. Zatiaľ čo tí najmenší môžu sledovať, ako loď vytvára po bokoch vlny, dospelí si môžu užívať výhľady na malebné kúpeľné mestečko Piešťany či obľúbenú Sĺňavu pri chutnom občerstvení.

Dunaj

Zdroj: INSTGRAM/plavba_po_dunaji

Plavby po Dunaji

Okrem prechádzky uličkami Starého mesta alebo pútavých výhľadov z Bratislavského hradu, nastúpte i na palubu vyhliadkovej lode a nechajte sa unášať na vlnách druhej najväčšej európskej rieky. Vychutnajte si jednu z vyhliadkových plavieb po Bratislave alebo obdivujte zákutia Dunaja na Devíne, v Čunove i Čilistove.

V ponuke sú tiež rôzne zážitkové plavby, ako napríklad párty loď či výlet loďou k Vodnému dielu Gabčíkovo s preplávaním plavebných komôr. Netradičný zážitok ponúka i spojenie jedla, plavby a živej hudby či jazda na rýchločlne.

Dunajec

Zdroj: INSTAGRAM/tatryspispieniny

Rieka Dunajec

Čarovný Národný park Pieniny ležiaci na hranici Slovenska s Poľskom, charakterizujú bizarné biele vápencové skaly, mohutné bralá a prírodou vytvorené vežičky. Rieka Dunajec vytvorila asi 9 kilometrov dlhý kaňon, ktorého príkre svahy a skalné steny siahajú do výšky až 300 metrov, 

Plte sa v tomto kraji používali už veľmi dlho a dnes sa z nich stala vyhľadávaná turistická atrakcia. Na plť sa dá nalodiť na niekoľkých miestach, od obce Červený Kláštor až po vyššie nachádzajúcu sa osadu Majere. Plavba trvá približne dve hodiny a končí sa na brehu rieky neďaleko obce Lesnica. Odtiaľ sa môžete vrátiť pešo turistickým chodníkom, ktorý vedie kaňonom. 

Okrem plavby na pltiach, splaviť Dunajec môžete aj na rafte v sprievode skúseného inštruktora. 

Zdroj foto: Úvodná koláž: INSTAGRAM/plavba_po_dunaji, INSTAGRAM/b.a.r.b.i.e.b

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Bibiana Bibovská 17.08.23 13:04

BB
karma
-1.00

my sme boli ubytovaní v BA a šli sme na plavbu po Dunaji.. bolo to mega!!!!!!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní