Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč

Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč
  • 30.09.2017
  • Barbora Vizváryová

Určite viete, že tekvice sa dnes už nepoužívajú len na výrobu strašiakov, ale sú súčasťou jesennej kuchyne. Z tekvice si môžeme pripraviť chutnú krémovú polievku, zdravé hranolčeky či placky. Dá sa však využiť aj v sladkých receptoch a dezertoch.

Z množstva receptov môžete vyskúšať napríklad tekvicové muffiny, klasický koláč na plechu (tekvica mu dodá šťavnatosť) alebo americký tekvicový koláč, ktorý určite poznáte aj pod originálnym názvom „Pumpkin Pie“. Podobne ako „Apple Pie“, teda americký jablkový koláč, aj tento sa skladá z krehkého cesta a vláčnej plnky. Poďte si ho s nami pripraviť.

OdporúčameJesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky

Budeme potrebovať:

CESTO:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL cukru
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 250 g masla (alebo iného tuku)
  • 1 vajíčko
  • kôru z citróna (môžeme nahradiť citrónovým cukrom)

PLNKA:

  • 400 g tekvice (alebo tekvicového pyré)
  • 2 vajíčka
  • 2 PL kyslej smotany
  • 4 PL medu
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1 ČL škorice
  • šťavu z polovice citróna

Postup:

1. Začneme prípravou cesta. Múku zmiešame so všetkými sypkými ingredienciami – s cukrom, citrónovým cukrom (alebo kôrou), práškom do pečiva a soľou. Potom k zmesi pridáme vajíčko a zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky. Cesto ručne vypracujeme, aby bolo pevné a kompaktné. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky.

americký tekvicový koláč

Zdroj: Shutterstock®

2. Pokračujeme tekvicovou plnkou. Tekvicu je nutné najprv uvariť. Ošúpeme ju, vyberieme zrniečka a vlásočnatú časť, pokrájame na menšie kúsky a varíme do zmäknutia. Potom vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme. Keď je trochu vychladnutá, primiešame k nej vajíčka izbovej teploty, smotanu, med, javorový sirup, škoricu a šťavu z citróna. Pokiaľ používame už hotové tekvicové pyré, máme to jednoduchšie.

Pumpkin Pie

Zdroj: Shutterstock®

3. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho trošku ohriať pri izbovej teplote. Zatiaľ si pripravíme formu na pečenie – vymastíme ju maslom alebo iným tukom a rúru vyhrejeme na 180°C. Pokiaľ je cesto kompaktné, môžeme ho vyvaľkať do tvaru formy a potom ho do nej preniesť. Pokiaľ sa nám však lepí na prsty, je lepšie po kúskoch ho „lepiť“ priamo do formy. Nezabudnite tiež na okraje.

Odporúčame: Recept na tvarohový koláč s lesným ovocím, ktorý vás zasýti

dezerty z tekvice

Zdroj: Shutterstock®

4. Keď je forma vystlaná cestom, nalejeme do nej tekvicovú zmes. Keďže je tejto zmesi dosť, je lepšie použiť tortovú formu ako koláčovú. Tiež však záleží na tom, ako ju máte hlbokú. Koláč pečieme asi 45 minút, potom je nutné nechať ho vychladnúť, aby dobre držal tvar.

tekvicový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicový koláč môžeme podávať napríklad s vyšľahanou šľahačkovou smotanou, poliaty čokoládou alebo karamelom. Veríme, že si každý nájde ten svoj obľúbený variant.

Prajeme vám dobrú chuť! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Daniela Bieliková 30.09.17 07:37

DB
karma
117.00

vyzerá úžasne, zoženiem tekvicu a idem na to :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.09.17 08:06

SK
karma
114.00

tekvičky doma zo záhrady mám, tiež asi spolu s malou vnučkou vyskúšam, bude to aj zábava

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 30.09.17 10:30

KK
karma
90.00

vyzerá to ako tortička a pritom je to koláčik...asi pôjdem kúpiť tekvicu

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 30.09.17 14:05

HZŠ
karma
102.00

Tekvicu si zaraďujem do jedálnička čím ďalej tým viac. Aj tento recept vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 01.10.17 13:08

karma
87.00

mňam vyzerá super!

  • 0
Odpovedať

maria macejovska 01.10.17 16:46

MM
karma
-1.00

skusime tekvice mame

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 02.10.17 08:14

MF
karma
-1.00

sezóna tekvíc - oceňujem zdravé a chutné recepty z tekvice

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 05.11.17 23:58

PG
karma
93.00

Pečenie mi veľmi nejde, ale poprosím maminu, vyzerá chutne.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 10.07.18 21:34

JK
karma
103.00

polievku som jedol a tento koláč no asi nič pre mňa

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 12:37

AS
karma
108.00

som už dosť stará, ale takú tekvicu, aká je na fotke pri postupe, som ešte nevidela. To je aký druh tekvice?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní