Rakytník rešetliakový bol dlho považovaný len za okrasnú rastlinu. Najviac sa vyskytuje v Číne, Indii a Mongolsku. Čoraz častejšie sa však objavuje i v našich končinách, pretože dobre znáša mrazy a farbou svojich plodov pôsobí exoticky. Aj vy ste doteraz pestovali túto drevinu len na dekoráciu?
Ani neviete, aký poklad doma ukrývate! Bolo by veľkou chybou nevyužiť množstvo liečivých účinkov, ktoré ponúka.
Vitamínová bomba
Svojím zložením je rakytník naozaj výnimočný, pretože patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Obsahuje 12 - krát viac vitamínu C ako citrón, obsahom karoténu sa zase vyrovná mrkve. Je neprekonateľným zdrojom vitamínu E a okrem neho obsahuje i všetky vitamíny B, vitamín A, K a F. Dôležité sú aj omega 3,6,7 a 9 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú liečiť mnohé kožné choroby.
Z rastliny sa využívajú najmä plody, ktoré môžeme zmraziť, sušiť, urobiť z nich pretlak, kompót alebo i likér! Okrem plodov sa dajú využiť i listy, najmä na prípravu čaju. Najpoužívanejším produktom je však rakytníkový olej. Dá sa užívať vnútorne i navonok, vhodné je oboje a užívanie spojiť.
Odporúčame prečítať: Pár vecí, ktoré by ste mali vedieť o lepku
Kde ho možno využiť?
Rakytníkový olej má veľmi významnú úlohu pri liečbe rakoviny a všetkých vredových ochorení. Môžeme ho použiť ako alternatívnu liečbu, no pomáha tiež zmierňovať nepriaznivé dôsledky pri chemoterapii a rádioterapii. Zvyšuje imunitu organizmu, a tým rýchlejšie regeneruje zdravé bunky, ktoré sa pri tejto liečbe ničia. Má silné regeneračné účinky, pomáha pri hojení rán, omrzlín, popálenín, rôznych ekzémov a tiež akné. Celkovo zlepšuje kvalitu pokožky, zvyšuje jej pružnosť a obmedzuje tvorbu vrások. Dokonca zlepšuje opaľovanie a podporuje rast vlasov!
Vyrobte si rakytníkový olej aj doma!
Dnes si už v obchodoch môžeme kúpiť množstvo výrobkov z rakytníka, musíme si však dávať pozor, z čoho sú konkrétne zložené. Rakytníkový olej môže byť vyrobený z bobúľ, dužiny alebo semienok a každý obsahuje iný pomer vitamínov. V obchodoch sú však tieto produkty dosť drahé, preto je výhodné si ich vyrábať doma.
Odporúčame prečítať: Čo vám môže spôsobiť nedostatok zinku?
Ako na to?
Okrem sušených rakytníkových plodov budeme potrebovať aj slnečnicový alebo olivový olej. Vysušené plody rozdrvíme, zalejeme olejom a necháme v uzavretej nádobe 3 - 4 týždne na teplom mieste. Každý deň zmes pretrepeme a nakoniec precedíme cez plátno. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste v uzavretej nádobe. Môžeme ho užívať i preventívne, 1 čajovú lyžičku denne. Pri vonkajšom použití doň namočíme gázu a priložíme na postihnuté miesto.
Odporúčame prečítať: TOP 10 potravín, ktoré vám pomôžu bojovať proti stresu