ŠKODLIVÁ IMPREGNÁCIA funkčného oblečenia

ŠKODLIVÁ IMPREGNÁCIA funkčného oblečenia

S príchodom zimného počasia dokupujeme do našich šatníkov funkčné oblečenie, ktoré chráni pred vlhkosťou, vetrom a snehom. Tieto ochranné vlastnosti oblečenia nám zabezpečuje impregnácia. Dokáže dokonca uchrániť oblečenie či topánky pred špinou a oderom.

Znie to, ako úžasný vynález, ktorý hrá v náš prospech. Má to však šokujúci háčik!

Odporúčame:  Doprajte si darček už teraz - vysoké čižmy! S našimi TOP tipmi si určite vyberiete tie pravé

PFC v oblečení a civilizačné choroby

Málo sa hovorí o tom, že na funkčnú impregnáciu športového oblečenia výrobcovia často používajú škodlivý materiál DWR, ktorý obsahuje flourkarbóny. Tieto látky sú diskutovanou témou pri odhaľovaní ich škodlivosti na ľudské zdravie a tiež negatívneho vplyvu na životné prostredie.

Flourkarbóny, označované aj ako PFC sú chemické látky, ktoré sa často využívajú pri výrobe oblečenia, ale aj iného spotrebného tovaru. Sú ťažko, až nemožne odbúrateľné z prírody a je tiež výskumami preukázaný ich negatívny vplyv na ľudské zdravie. Narúšajú náš hormonálny a reprodukčný systém, preukázala sa tiež spojitosť s nádorovými ochoreniami.

Na tieto šokujúce zistenia poukazujú rôzne organizácie na ochranu spotrebiteľov a životného prostredia už niekoľko rokov. Apelujú na firmy, aby pozmenili svoje výrobné procesy a nahradili nebezpečné PFC látky inými, už existujúcimi alternatívami. Niektoré známe značky športového oblečenia k tomuto pristúpili zodpovedne a flourkarbóny prestali pri výrobe funkčného oblečenia používať.

Periete oblečenie pred prvým nosením?

Pokiaľ by ste mali pocit, že pred nebezpečnými látkami v oblečení nás chránia smernice, normy či zákony, bohužiaľ, nepotešíme vás. To, aký tovar nakupujeme, čo vpúšťame do svojich domácností, čo obliekame sebe a svojim deťom, stojí v prvom rade na našej informovanosti a osobnej zodpovednosti.

Aj Slovenská obchodná inšpekcia radí spotrebiteľom pozorne čítať informácie na štítkoch, nekupovať oblečenie z e-shopov, ktoré posielajú tovar z krajín mimo EÚ, pretože tento tovar neprechádza kontrolou, nakupujete ho na vlastné riziko.

Odborníci nám tiež radia sledovať certifikáty kvality a bezpečnosti, ktoré daná značka oblečenia vie preukázať. V neposlednom rade Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje, že pred prvým nosením treba oblečenie minimálne dvakrát oprať. Ruku na srdce, koľkí z vás toto dodržiavate?

detské zimné bundy

Zdroj: Little Hipster shop

Nebezpečné látky už aj v Tatrách a materskom mlieku

Ako sa dostali flourkarbóny do vysokohorských plies? My ľudia sme ich tam priniesli, na našom oblečení. Organizácia Greenpeace objavila PFC látky vo všetkých odobratých vzorkách snehu a vo vode z jazier v ťažko prístupných vysokohorských oblastiach, vrátane Tatier a Tatranských plies.

Ešte desivejšie pôsobí fakt, že tieto toxické látky boli nájdené aj v materskom mlieku matky, v pupočníkovej krvi a teda aj v krvi novonarodeného dieťatka. Flourkarbóny sa do nášho tela nedostávajú ani tak cez kožu, akoby sa mohlo zdať, ale oveľa častejšie tieto toxické látky vdýchneme. Nebezpečné PFC sa totiž uvoľňujú z povrchu nášho oblečenia pri našom pohybe, nenápadne sa dostávajú do nášho organizmu a do okolia, v ktorom sa práve nachádzame.

Vyskúšajte:  Pečené jablká s lístkovým cestom podľa Miriam Kalisovej – rýchla, no lahodná maškrta!

Barbora Yurkovič

Zdroj: Barbora Yurkovič

Máme na výber, treba sa len pýtať

Pravdepodobne vás tieto informácie rozrušili. Aj nás. A preto sme sa opýtali Barbory Yurkovič, odborníčky na udržateľnú módu a bezpečné materiály, či máme na výber pri nakupovaní funkčného oblečenia. „Našťastie už existujú aj lepšie varianty impregnácie, napríklad certifikovaná technológia s názvom BIONIC-FINISH® ECO. Pri jej vývoji sa vedci inšpirovali prírodou. Prevzali myšlienku dendrimérov, molekúl vytvorených z multifunkčných vetiev, ktoré medzi sebou interagujú a samy sa organizujú do vysoko usporiadaných, viaczložkových systémov. Z tejto inšpirácie vytvorili šetrnejšiu, ekologickejšiu impregnáciu. Po rokoch vývoja je konečne na trhu oblečenie vyrobené ekologickejšie. Poznáme už bezpečnejšie materiály, je len na nás či a nakoľko sa im otvoríme s pozitívnym prijatím“, hovorí Barbora.

Dodáva tiež, že táto alternatíva je nielen bezpečnejšia, ale zároveň kvalitná. „Možno ste už ako rodič zažili, že aj napriek tomu, že boli nohavice či bunda predávané ako nepremokavé, vaše dieťa bolo premočené až na spodné prádlo. Alebo naopak, po vyzlečení bolo dieťa spotené a mokré z vnútornej strany, pre nepriedušnosť materiálu. Pokiaľ výrobcovia kvalitných značiek oblečenia použijú impregnáciu BIONIC-FINISH® ECO v kombinácii s kvalitnými materiálmi, vaše dieťa ostane v suchu“, ujasňuje Yurkovič.

Ivela Budayová

Zdroj: Ivela Budayová

Vyššia bezpečnosť aj vyššia cena?

Je pravidlom, že kvalitné veci stoja viac. Nákupná cena oblečenia z kvalitných a bezpečných materiálov potvrdených certifikátmi je skutočne vyššia. No určite máte aj takú skúsenosť, keď ste lacné oblečenie po pár opraniach mohli rovno hádzať do koša. Bolo deravé, švy povolili a oblečenie stratilo tvar alebo sa celé rýchlo zničilo, zožmolkovalo. Ako sa pozerať na skutočnú cenu kvalitného oblečenia nám ozrejmila Iveta Budayová, majiteľka obchodu s detským oblečením Little Hipster shop, ktorý ponúka iba certifikované oblečenie dánskych značiek.

„Vďaka kvalitným materiálom a strihom, nosí dieťa toto oblečenie niekoľko sezón. A bezpečná impregnácia zabezpečí, že oblečenie vyzerá stále ako nové. Tým pádom môže oblečenie nosiť ešte mladší súrodenec alebo ho mamička výhodne predá na bazári. O tieto značky je veľký záujem a tovar si drží svoju cenu, časť peňazí z pôvodnej sumy sa vám vráti. Keď si potom prerátate, koľko vás dané oblečenie stálo vzhľadom k počtu nosení a sezón, ktoré ste ho využili, ste na veľmi výhodnej sume za kvalitu, ktorú ste dostali. A stále máme na mysli aj zdravotný benefit týchto značiek, keďže používajú bezpečnú impregnáciu“, vysvetľuje Iveta.

Tento prepočet sa vo svete módy nazýva „cost per wear“, teda „cena za jedno nosenie“. Môžete sa ním riadiť aj pri nákupe akéhokoľvek oblečenia pre seba či iného člena rodiny. Je to jeden zo základných princípov udržateľnej módy, keď nakupujeme premyslene a dbáme na kvalitu. Šetríme tak v konečnom dôsledku aj svoju peňaženku aj životné prostredie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní