Podkrovie nie je žiadne smetisko! Čo nikdy neskladovať na povale? Toto ťa môže vyjsť draho!

Podkrovie nie je žiadne smetisko! Čo nikdy neskladovať na povale? Toto ťa môže vyjsť draho!

Ak máte to šťastie, že máte priestranné podkrovie, tak potom máte množstvo úložného priestoru k dispozícií. V podkroví sa dá uskladniť naozaj čokoľvek. Dovolíme si tvrdiť, že povaly mnohých domov by vedeli rozprávať rôzne príbehy o tom, čo v nich bolo uskladnené.

Z povaly sa veľmi ľahko môže stať „bordel miesto“, kde niekedy ani nie je šanca pohnúť sa. Majitelia domov dokážu povaly veľmi ľahko a rýchlo zapratať zbytočnosťami, ktoré už nepotrebujú, no niekedy v budúcnosti sa možno ešte zídu. Veď človek nikdy nevie, kedy sa niečo vrátiť späť do módy, že?

No napriek tomu presvedčeniu vás (možno) trochu sklameme. Pretože aj keď sa na pohľad zdá, že na povale je možné uskladniť všetko, nie je to tak. Máme pre vás zoznam 9 vecí, ktoré na povale nemajú čo hľadať.

Pozri aj: Víno sa zaručene nepokazí! Geniálny a lacný trik na udržanie jeho čerstvosti po otvorení fľaše

1. Detské hračky

Detské hračky sú krásnou spomienkou na detské obdobie našich ratolestí. Možno raz otvoríte krabicu s hračkami a budete spomínať na obdobie, keď sa vaše deti narodili a postupne sa učili držať hlavičku, skúšali prvé kroky a ochutnávali prvé hračky.

Alebo možno odkladáte všetky hračky pre vaše vnúčatá. Keď sa tak rozhodnete, tak ich určite nedávajte do krabice na povalu. V podkroví plyšové hračky nemajú čo robiť. Na povale je totižto vlhko, občas sa tam objavia nejaké tie myši a roztoče majú hody. Tie potvorky sa ľahko dostanú aj do krabice s hračkami.

Ak sa už rozhodnete hračky na povale uskladniť, tak jedine vo vzduchotesných vrecúškach. Hlavne v tých, z ktorých môžete vzduch odsať vysávačom.

2. Koberce

Rok čo rok máme chuť niečo v našej domácnosti zmeniť. Stačí len vymaľovať a naša domácnosť rázom naberie nový dych. Alebo zmeniť usporiadanie obývačky a hneď budete mať pocit, že ste sa ocitli v úplne inej domácnosti. A čo taký koberec?

Aj koberce veľmi radi meníme. A vlastne, ani sa nečudujeme, keďže každý rok do módy prichádzajú úplne iné koberce. Raz to sú okrúhle koberce, inokedy obdĺžnikové alebo oválne, ktoré nás oslovia. A čo s tým, ktorý nás omrzel? Hodíme na povalu!

Teda, na povalu určite nie! Mole, roztoče, osy a iný hmyz vám môže koberec poškodiť. Ak sa kobercov nechcete vzdať a použiť ich niekde inde alebo o pár mesiacov, tak ich nedávajte na povalu. Aj vlhkosť môže koberce poškodiť!

3. Stará elektronika a iné veci

Všetci sme aspoň trochu sentimentálni – hlavne čo sa spomienok týka. A popravde, uchovávanie spomienok je veľmi dôležité. Pretože len vďaka fotografiám či videonahrávkam nezabudneme na minulosť. Vďaka ním si môžeme pripomínať naše detstvo, dospievanie a všetky dôležité míľniky. A raz ich môžeme ukázať aj našim deťom alebo vnúčatám.

Máte staré videopásky, fotografie, videorekordéry, televízory, notebooky, herné konzoly a pod.? Kde ich skladujete? Nie náhodou na povale? Ak áno, rýchlo ich odtiaľ presuňte, ak si chcete uchovať všetky vaše spomienky.

Žiadna podobná elektronika by sa nemala uchovávať na mieste, kde je vysoká vlhkosť a kde kolíše teplota.

Zaujme ťa aj: Chladnička pod kontrolou - ako v nej správne skladovať potraviny?

4. Knihy

Koľko ich máte doma? Viac než dosť? Máte zapratanú celú knižnicu a dokonca aj všetky voľné políčky? Máte ich aj v krabiciach na povale? Toto je veľká chyba! Ani knihy nemajú na povale čo robiť! V prvom rade je tam vlhko, čo knihám rozhodne neprospieva.

Vysoká vlhkosť spôsobuje, že knihy navlhnú. Od vlhkých kníh už je len kúsok k tvorbe plesní. Knihy sa tak ničia a my o tom (možno) ani nevieme. Knihu, ktorá je vlhká a napadnutá plesňou môžete už len vyhodiť do koša.

5. Vlnené oblečenie a deky

Aj keď sa povala môže zdať ako bezpečné miesto na uskladnenie zimného oblečenia a prikrývok až do zimy, opak je pravdou. Ich uskladnenie v podkroví nie je ten najlepší nápad, pretože sa oblečenie môže zničiť. Teda nie samo, ale vďaka škodcom, ktoré sa na povale nachádzajú.

Podkrovia sú notoricky známym útočiskom pre škodcov, ako sú mole a kobercové chrobáky, ktoré môžu rýchlo znehodnotiť vaše oblečenie.

Ďalšie veci, ktoré nie je vhodné skladovať na povale

  • Batérie – vplyvom tepla môžu batéria začať vytekať.
  • Sviečky – vysoká teplota v podkroví môže roztopiť vosk a sviečky tak znehodnotiť.
  • Kozmetika – niektoré produkty dekoratívnej kozmetiky sa môžu roztaviť, u iných môže vysoká vlhkosť podnietiť množenie baktérií a vznik plesní.
  • Lieky – môžu stratiť svoju účinnosť.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní