Tieto potraviny maj vždy doma a buď pripravená na vojnu, katastrofy či pandémiu

Tieto potraviny maj vždy doma a buď pripravená na vojnu, katastrofy či pandémiu
  • 12.04.2023
  • Michaela Kožáková

Najlepšie sa varí z čerstvých potravín. Ak však večer prídete domov z práce a potrebujete navariť niečo rýchle, zdravé a chutné, je dobré mať poruke základné potraviny. 

Mnohí z nás si robia zásoby trvanlivých potravín, či už je to z dôvodu výhodnej ceny alebo jednoducho chceme mať vždy plnú špajzu a chladničku.

Možno sme sa poučili z pandémie COVID-19, ktorá zasiahla každého z nás. Niektorí z nás sa tiež zľakli vojny na Ukrajine. Tak či onak, v prípade vojnového konfliktu, vírusu, povodne alebo inej živelnej pohromy by sme vždy mali mať doma niekoľko základných trvanlivých potravín. Ktoré z nich to sú?

Neprehliadni: Ako ušetriť na potravinách? Vyskúšaj týchto 8 trikov

Voda

Žijeme v dobe, kedy má každá domácnosť vodovodný kohútik, ktorý stačí otočiť. Často však zabúdame na zásobu vody. V prípade živelnej pohromy či chemického útoku by však mohlo dôjsť k znehodnoteniu zdrojov pitnej vody. 

Ľudské telo potrebuje vodu na vykonávanie mnohých základných funkcií, ako je vyrovnávanie vnútornej teploty a udržiavanie buniek pri živote. Podľa výskumov človek vydrží bez vody asi 3 dni. Urobte si aspoň menšiu zásobu vody v podobe plastových fliaš s minerálkou alebo filtrovanou vodou. 

Múka

Múka predstavuje jednu zo základných potravín s dlhou dobou trvanlivosti. Či už hladká alebo polohrubá, múka je univerzálnou potravinou, z ktorej môžete pripraviť množstvo jedál od chleba cez koláče až po placky. V prípade núdze je teda ideálnou potravinou, ktorá by vo vašej domácnosti nemala chýbať. 

Strukoviny

Fazuľa, cícer, hrach, šošovica – strukoviny sú kvalitným zdrojom sacharidov a bielkovín. Vďaka vysokému podielu vlákniny prospievajú tráveniu a vďaka škrobu sú veľmi vhodným doplnkom stravy po fyzickej aktivite. Dokážu prakticky nahradiť živočíšne bielkoviny, preto patria medzi neoddeliteľnú súčasť stravy vegetariánov a vegánov.

Strukoviny sú nenáročné na prípravu a dokážu zasýtiť na dlhý čas, preto sú jednou zo základných potravín v domácnosti. Môžete z nich pripraviť polievky, prívarky a dokonca i rôzne zdravé pochúťky.

Cestoviny

Cestoviny sú zdrojom komplexných sacharidov. Obsahujú tiež vitamíny skupiny B (najmä B1, B2 a B6) a minerálne látky, ako sú železo, vápnik, fosfor, horčík a zinok. Ide o suché trvanlivé potraviny, ktoré sú ľahko skladovateľné, dlho vám vydržia a sú nenáročné na prípravu. Sú vhodné ako predkrmy, šaláty, prílohy, hlavné jedlá i dezerty. 

Ryža

Ryža je výborným zdrojom sacharidov, vitamínov A, E a skupiny B. Je jednoduchá na prípravu aj uskladnenie, preto patrí medzi núdzové potraviny, ktoré by doma nemali nikdy chýbať. Je vhodná ako samostatné jedlo, príloha či na výrobu kaše alebo zahustenie. 

Sušené ovocie

Sušené ovocie je skvelou alternatívou sladkostí a iných maškŕt, ktoré si neodpustíme najmä pri večernom pozeraní televízie. Primárnym cieľom sušenia je konzervovanie ovocia a následné predĺženie doby jeho uchovania a konzumácie. Správne uskladnené sušené ovocie vám vydrží pomerne dlhú dobu.

Sušené ovocie je chutné a tiež je skvelým zdrojom energie, minerálnych látok a vlákniny. Z vitamínov sú v ňom obsiahnuté najmä vitamín A, B1, B2, B3, B6 a kyselina pantoténová, ďalej vitamín C a E.

Čokoláda

Kvalitná horká čokoláda vďaka obsahu množstva zdraviu prospešných látok sa právom zapisuje na zoznam superpotravín. Okrem toho, že je bohatá na živiny a vlákninu, je tiež zdrojom energie. Nie každému však horká čokoláda chutí. Samozrejme, v zásobe môžete mať i iné druhy tejto pochúťky.

Pozri aj: Grécka kuchyňa – ako pripraviť tradičné pochúťky zo slnečného Grécka?

Konzervy s jedlom

Každá gazdinka má určite doma v komore, špajzi alebo pivnici poháre so zavareným ovocím, uhorkami či dokonca i sterilizovaným mäsom. V prípade núdze vám skvele poslúžia i kupované konzervy s jedlom, ktoré vám vydržia aj dva roky. Vákuovo balené potraviny majú kratšiu trvanlivosť, ale vydržia najmenej šesť mesiacov. Dnes si môžete zaobstarať do zásoby rôzne polievky, hotové hlavné jedlá či zeleninu. 

Olej

Bez oleja sa jednoducho v domácnosti nezaobídete, či už sa jedná o núdzovú situáciu alebo bežný deň. Oleje či tuky sa vám tak ľahko nepokazia a sú nenahraditeľnou súčasťou prípravy jedál.

Ovsené vločky, detská krupica

Ovsené vločky, krupica, ryžová kaša, obilninová kaša, cereálie či müsli – príprava týchto trvanlivých potravín je rýchla, nenáročná a vášmu telu poskytnú potrebnú energiu. Navyše s trochou medu, škorice alebo kakaa dokážete vykúzliť skutočnú pochúťku.

Dochucovadlá

Soľ, cukor či korenie sú základnými potravinami v kuchyni. Tieto dochucovadlá sa ľahko skladujú, vydržia vám skutočne dlho a jedlám dodajú tú pravú chuť. Nenáročné na uskladnenie sú aj rôzne sušené bylinky.

Alkohol

Je dobré mať doma i zásobu alkoholu, najmä toho podomácky vyrobeného. Oceníte ho najmä v prípade, ak potrebujete niečo vydezinfikovať. 

Ďalšie trvanlivé potraviny

Medzi ďalšie trvanlivé potraviny, ktoré by mali byť súčasťou vašej zásoby v prípade vojny, pandémie či živelnej pohromy patria i zemiaky, sušené mlieko či rôzne sušienky. Ak máte bábätko, nezabudnite na špeciálne pokrmy a mlieka. Základnými potravinami v chladničke a mrazničke je mlieko, maslo, mäso, mrazená zelenina a ovocie

- Anketa

KUPUJETE SI POTRAVINY DO ZÁSOBY?

Odpovedalo 34 ľudí  

Áno, u nás nikdy nič nechýba
41%
Len vtedy, ak sú v akcii
53%
Kupujem vždy len čerstvé potraviny
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní