Sú pokladom, ktorý končí v koši! Ako využiť šupky z cesnaku a neobrať sa tak o zdravé zlato?

Sú pokladom, ktorý končí v koši! Ako využiť šupky z cesnaku a neobrať sa tak o zdravé zlato?

Je výborný a rovnako tak aj nevyhnutnou súčasťou mnohých jedál. V chladničke alebo v potravinovej skrinke ho má dozaista každý. Aj napriek tomu, že jeho chuť a ani vôňa nie je príliš vábna, každému pripravovanému pokrmu dodá tú správnu chuť. Ale vedeli ste, že aj šupky majú skvelé využitie?

Niet pochyb o tom, že cesnak dodá každému jedlu nový rozmer aj chuť. Ale, aj vy vyhadzujete šupky z cesnaku do koša? Pevne veríme, že až zistíte, aké sú ich účinky a ako ich využiť, tak už viac v koši neskončí ani jedna cesnaková šupka. Málokto vie, že cesnaková šupka má rovnako množstvo skvelých zdravotných benefitov ako samotný cesnak. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A aj C, ako aj protizápalových antioxidantov.

Cesnakové šupky totižto nepredstavujú odpad, ktorý by sa mal vyhadzovať. Je to niečo, s čím môžete variť a získať tak viac chuti. Ak pripravujete omáčku, ktorú sa aj tak chystáte precediť, môžete strúčik cesnaku jednoducho roztlačiť a šupku ponechať. Ak cesnak krájate na plátky, stačí šupku hodiť do vrecka so zipsom a zamraziť ju. Keď budete nabudúce variť vývar, pridajte ho k zelenine a kostiam. Šupka cesnaku je veľkým pomocníkom aj pri pečení cesnaku (pečený cesnak má fantastický vplyv na naše zdravie) – hlavičku môžete nechať neporušenú a strúčiky len vytlačiť podľa potreby.

Pozri aj: Hudba na spanie: Aký typ ti pomôže najľahšie zaspať?

Benefity cesnakových šupiek a ich využitie

Chránia srdce: Keďže cesnakové šupky sú plné antioxidantov, pomáhajú chrániť srdce tým, že znižujú hladinu zlého cholesterolu. Šupky rovnako obsahujú zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na krvný tlak – ten pomáhajú regulovať a v prípade potreby ho dokážu aj znížiť.

Podporujú imunitný systém: Cesnakové šupky sú bohaté na antioxidanty, pomáhajú vyplavovať z tela škodlivé toxíny a voľné radikály. Tieto zlúčeniny nielenže zvyšujú riziko zápalov, ale pôsobia aj na cievy, čo môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Konzumácia cesnakových šupiek, poprípade konzumácia ich práškovej formy, môže prispieť k posilneniu imunitného systému a predísť tak mnohým ochoreniam.

Sú skvelé pre vlasy: Šupky majú antimikrobiálne účinky, ktoré ničia zárodky a baktérie poškodzujúce vlasy a pokožku hlavy. Sú bohaté na vitamín C, ktorý rovnako podporuje zdravie vlasov. Ďalšie obsiahnuté zložky pomáhajú predchádzať aj vypadávaniu vlasov.

Jemná a lesklá pokožka: Šupky z cesnaku pomáhajú zvyšovať obsah kolagénu v pokožke, ktorý je zodpovedný za udržiavanie pružnosti pokožky. Stačí ich len vysušiť, podrviť a zmiešať s tvarohom, čím si vytvoríte domácu pleťovú masku. Prášok z cesnakových šupiek tiež môžete primiešať k svojmu krému alebo peelingu.

Neprehliadni: Moderný konferenčný stolík: Nahraď ten klasický trendy kúskom

Skúste cesnakové lupienky

Kto by nemiloval zemiakové lupienky, ktoré bežne nazývame chipsy (čipsy)?! K večernému sledovaniu filmov už akosi patria. Ale čo by ste povedali na cesnakové čipsy? Teda na lupienky z cesnakových šupiek?

V prípade, že by ste ich chceli aspoň ochutnať, tak stačí šupky z cesnaku vložiť do horúceho olivového oleja, osoliť a nechať piecť 10 minút. Cesnakové šupky sa rázom zmenia na chrumkavé a krehké chipsy.

Tie môžete primiešať do šalátov alebo si na nich len tak pochrumkať!

Odvar z cesnakových šupiek

Odvar je skvelý pre pokožku, ktorá bojuje s kožnými problémami spojenými so svrbením, začervenaním a šupinatením. Pripravíte si ho tak, že šupky z cesnaku 15 minút povaríte vo vode a následne necháte ďalších 12 hodín lúhovať. Hotový odvar preceďte a použite ako obklad na pokožku.

Pozri tiež: Vďačný potosovec zlatý: Ako zabezpečiť, aby sa mu doma darilo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 19.02.23 13:47

MS
karma
100.00

No veru, doteraz som šupky z cesnaku vždy vyhadzovala.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 19.02.23 17:32

MR
karma
114.00

zaujímavé na čo všetko sa dajú použiť, už ich nebudem vyhadzovať

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 19.02.23 19:36

DB
karma
117.00

Tak to som prekvapená koľko účinkov má obyčajná šupka z cesnaku!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.02.23 15:55

MM
karma
100.00

u nás končia v komposte

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní