Ovocie mangostan: Dostane ťa do formy a ešte aj neopísateľne chutí!

Ovocie mangostan: Dostane ťa do formy a ešte aj neopísateľne chutí!

Ak pravidelne sledujete náš portál a čítate naše články, sme za to veľmi vďačné a vôbec nás neprekvapuje, ak si myslíte, že sme v poslednej dobe navštívili nejaký poctivý exotický ovocný trh. Prečo? Takmer denne vám totiž servírujeme nové a nové druhy ovocia, ktoré síce v našich záhradách bežne nerastú, ale postupne sa ujímajú čestného miesta aj v našich obchodných reťazcoch. Takže hoci ide o prudkú exotiku, mnohokrát ju už máme doslova na dosah ruky aj my. Ovocie mangostan do tejto skupiny rozhodne patrí, preto by bol hriech nepredstaviť vám ho. Nech sa páči!

Zaujme ťa: Ovocie cherimoya: Najzdravšie, ale život ohrozujúce?! Aká je pravda?

garcínia mangostánová

Zdroj: Shutterstock®

Unikát už napohľad

Mangostan (lat. Garcinia mangostana, angl. Mangosteen) je veľmi svojrázny už napohľad. Je totiž ťažké prirovnať ho k niečomu, čo bežne poznáme. Má pomerne hrubú fialovú šupku, bielu až ružovkastú dužinu a čestné miesto v zozname superpotravín. Dužina mangostanu trochu pripomína známejšie liči. V niektorých mesiačikoch dužiny mangostanu môžete natrafiť na drobnú kôstku, ale je to skôr výnimka. Tieto kôstky alebo, ak chcete, jadierka sú jedlé tiež, ale len po tepelnej úprave – opražené, upečené alebo uvarené.

plody mangostanu

Zdroj: Shutterstock®

V juhovýchodnej Ázii kráľom ovocia

Toto ovocie je súčasťou každodenného jedálnička v krajinách, ako Thajsko, Čína, Filipíny, Malajzia, India, Srí Lanka či Indonézia. Hovorí sa mu aj mangostána alebo garcínia. Rastie v dažďových pralesoch vyššie spomenutých krajín, na strome s poetickým, priam až umeleckým názvom garcínia mangostánová. S „materstvom“ sa strom príliš neponáhľa – rodí totiž najskôr po desiatom roku života, no keď už zarodí, tak zber môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Vo vlastnej záhrade (ak práve nežijete vo vlhkej tropickej oblasti) by ste sa o pestovanie mangostanu zrejme pokúšali márne. Neznesie totiž teploty nižšie, ako 5 °C.

Bude sa ti páčiť: Vieš, ktoré je najsmradľavejšie ovocie na svete? Toto!

exotické superpotraviny

Zdroj: Shutterstock®

Dostupný aj na našom trhu

V ponuke slovenských predajní so zdravou výživou alebo na internete nájdete viaceré produkty s rovnakým menovateľom – mangostan. Hovoríme napríklad o neriedenej 100 %-nej bio šťave, no výnimočne sa dá natrafiť aj na čerstvý plod. Ten meria približne sedem až desať centimetrov a je mimoriadne chutný. Pripomína niečo medzi broskyňou a hroznom. Obsahuje len minimum cukru a kalórií. Mangostan je vysoko cenený pre svoje bohaté zloženie a priaznivý účinok nielen na zdravie, ale aj na krásu človeka.

ako sa je mangostan

Zdroj: Shutterstock®

Toto všetko mangostan dokáže:

  • hojí rany
  • lieči kožné problémy aj tuberkulózu
  • má antibiotické účinky
  • odstraňuje hnačku
  • podporuje imunitný systém
  • predchádza infekciám a kardiovaskulárnym ochoreniam
- Anketa

JEDLI STE UŽ MANGOSTAN?

Odpovedalo 60 ľudí  

Áno
68%
Nie, ale vyzerá lákavo
23%
Nie, som skôr na naše domáce ovocie
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní