Ako dosiahnuť dôveru na pracovisku? Osvoj si týchto 9 princípov

Ako dosiahnuť dôveru na pracovisku? Osvoj si týchto 9 princípov
  • 30.11.2023
  • Michaela Kožáková

Naučiť sa budovať dôveru v práci je dôležité, ak chcete byť úspešný ako zamestnanec, manažér alebo líder. Prvým krokom k vybudovaniu dôvery sú často dobré pracovné vzťahy. Ak nemáte dôveru, bude potom pre vás omnoho ťažšie komunikovať a koordinovať sa so svojimi kolegami či nadriadenými.

Vedeli ste, že ľudia, ktorí pracujú v spoločnostiach, kde cítia dôveru a podporu, zažívajú o 74% menej stresu? Šéf alebo manažér, ktorý vám neverí, vám asi neposkytne slobodu a flexibilitu, aby ste mohli pracovať podľa vlastných predstáv. Pravdepodobne vás v takomto prípade bude mikromanažovať a starostlivo kontrolovať vašu prácu. Kolegovia, ktorí vám neveria, s vami nebudú spolupracovať alebo vám pomáhať. S najväčšou pravdepodobnosťou vás tiež nepozvú na stretnutia a udalosti po práci.

Či už ste manažérkou alebo plánujete stúpať po kariérnom rebríčku, v prvom rade by ste mali dôverovať sebe a vašim schopnostiam a potom sa snažiť o dosiahnutie dôvery na pracovisku. Aké sú stratégie na získanie dôvery od zamestnancov? Akým spôsobom posilniť dôveru zamestnancov alebo svojich kolegov?

Neprehliadni: Dobré návyky úspešných ľudí a milionárov – osvoj si aj ty týchto 10 zvykov bohatých ľudí

Prečo je dôvera vo vnútri organizácie dôležitá - výhody dôvery na pracovisku

Uznanie práce, spätná väzba, adekvátne plnenie pracovných úloh, reflektívne počúvanie, etický kódex, empatia v práci, spravodlivé hodnotenie zamestnancov, vzájomná úcta, konštruktívna kritika, pracovná spolupráca medzi zamestnancami, netolerovanie obťažovania na pracovisku - toto príkladné správanie môže vytvoriť skvelý základ pre dôveru medzi zamestancami a nadriadenými. Prečo je dôvera na pracovisku jedným zo základných pilierov fungovania spoločnosti?

  • Pomáha zamestnancom cítiť sa bezpečne na pracovisku.
  • Buduje angažovanosť zamestnancov, čo často vedie k vyššej kvalite práce a lepším výsledkom.
  • Podporuje prostredie psychologického bezpečia, kde sa ľudia cítia pohodlne, neboja sa pýtať, zdieľať nápady a vyjadrovať myšlienky.
  • Zvyšuje lojalitu a ochotu zostať v spoločnosti.
  • Buduje tímovú prácu a vytvára výborný základ pre spoluprácu.

Dosiahnutie dôvery na pracovisku

Vytváranie dôvery na pracovisku môže byť niekedy dlhodobejší proces. Čo je to vlastne dôvera? Hlbšia definícia dôvery na pracovisku zahŕňa emocionálnu reakciu. Ide o pocity zamestnancov, ako napríklad vedomie, že ich nadriadení sú na „ich strane“, že sa s nimi bude zaobchádzať spravodlivo a s rešpektom a že neúspechy budú vnímané priaznivo alebo aspoň nie s obzvlášť negatívnymi dôsledkami.

Dôvera ovplyvňuje schopnosť lídra inšpirovať a motivovať zamestnancov. Keď vám ľudia dôverujú, dôverujú vašim rozhodnutiam, tak dokonca aj v neistote budú ovplyvnení vaším vedením. Ak ste zamestnancom, dôvera vám môže pomôcť dosiahnuť vaše pracovné ciele, mať dobré medziľudské vzťahy s kolegami a dokonca i získať povýšenie. Ako dosiahnuť dôveru na pracovisku?

1. Identifikujte svoje silné stránky

Nájdite si chvíľku na zamyslenie sa nad svojimi schopnosťami, pozitívnymi vlastnosťami a talentom. V čom si myslíte, že ste dobrí? V akej oblasti podľa vás vynikáte? Rozvíjajte tieto silné stránky a hľadajte príležitosti, ako ich predviesť vo svojej práci.

Identifikácia a využitie svojich silných stránok je výborným spôsobom, ako zvýšiť sebadôveru či už ide o budovanie dôvery medzi kolegami alebo ako lídra. Poznať svoje silné a slabé stránky je dôležitým krokom k tomu, aby ste sa stali dôveryhodnou osobou v pracovnom kolektíve.

Pozri aj: Potrebujete si nájsť prácu? Tu je 7 tipov na efektívne a hlavne úspešné hľadanie práce

2. Sebadôvera - verte v seba

Verte si, lebo ak neveríte v seba a v svoje schopnosti, ako potom môžu ostatní dôverovať vám? Pestujte si pozitívne myslenie, poznajte svoje schopnosti a hodnotu. 

3. Sledujte svoje úspechy - sústreďte sa na seba

Jednou z najlepších motivácií je vedenie si denníka o svojich úspechoch. Či už ide o pochvalu od zákazníka, klienta, povýšenie alebo o úspešné dokončenie projektu, zaznamenávanie týchto míľnikov vám poslúži ako pripomienka vašej tvrdej práce, úsilia a povzbudenie sebavedomia v práci.

4. Vyzvite sa a vystúpte zo svojej komfortnej zóny

Stanovte si menšie i dlhodobé ciele, vytrvalo na nich pracujte a sledujte ich. Keď dosiahnete úspech, vaša sebadôvera porastie. Získate tak odvahu a odhodlanie pustiť sa i do väčších výziev.

5. Pozitívny prístup, úprimnosť a podpora

Aj keď je to ťažké, vždy hovorte pravdu a nie len to, čo si myslíte, že ľudia chcú počuť. Pochopte, čo zamestnanci či kolegovia potrebujú vedieť, a oznamujte fakty, pričom buďte ohľaduplní k ich námahe a citlivo vnímajte ich pocity. Preukazujte im podporu a porozumenie, aj keď spravia chybu.

6. Transparentnosť a efektívna komunikácia

Transparentnosť otvára dvere úprimným rozhovorom, spolupráci a rešpektu. Môže to pomôcť odstrániť z pracoviska skepticizmus, ktorý vedie k pocitom nedôvery. Konzistentná a pravidelná komunikácia by mala byť prioritou pre dôveryhodných lídrov a kolegov a komunikácia je najlepšia vtedy, keď je včasná, relevantná a zameraná na to, čo zamestnanci a kolektív potrebuje vedieť. Byť transparentný však neznamená, že musíte mať neustále všetky odpovede. Dobrý líder alebo kolega sa nebojí povedať: „Neviem, ale dovoľte mi to zistiť."

Dôvera môže byť ľahko narušená nesprávnou komunikáciou. Vždy si vypočujte všetky návrhy a názory a opatrne voľte slová pri hodnotení pracovného výkonu. Pre efektívnu komunikáciu je rovnako dôležité počúvať ako hovoriť. Uistite sa, že poskytujete ostatným príležitosť vyjadriť svoj názor. 

Zaujme Ťa: Ako byť produktívny a stihnúť toho počas dňa čo najviac? Týchto 9 tipov ti pomôže!

7. Priznajte si chybu

Ľudia neradi počúvajú výhovorky. Ak niečo urobíte zle ako líder alebo zamestanec, je najlepšie o tom hovoriť priamo. Ak si uvedomíte, že ste sa v niečom mýlili, priznajte si to. Byť dostatočne zraniteľný na to, aby ste si priznali chybu, vás môže „poľudštiť" a spôsobiť, že budete pôsobiť dôveryhodnejšie. Nezabúdajte teda na to, že k úprimnosti patrí aj priznanie si chýb.

8. Ukážte ľuďom, že vám na nich záleží

Ľudia vám budú prirodzene viac dôverovať, ak budú cítiť, že sa o nich skutočne zaujímate. Zapamätať si malé detaily, ako je meno dieťaťa kolegu z práce, alebo sa opýtajte, aký mali vaši spolupracovníci víkend.

Určite sa vám stalo, že ste pracovali s niekým, kto sa zdal byť uzavretý vo svojej vlastnej bubline. Nestaral sa o nikoho iného okrem seba. Pravdepodobne ste tiež pracovali s niekým, kto bol priateľský a pravidelne s vami komunikoval, aby zistil, ako sa vám darí. Ktorú osobu ste považovali za dôveryhodnejšiu?

9. Rešpekt a vzájomná úcta na pracovisku

Svojimi slovami, ale aj činmi presadzujte rešpekt na pracovisku, etický prístup a posilňujte vzťahy medzi ľudmi či už ako dobrý líder alebo zamestnanec. Určite sa všetkým bude lepšie pracovať, ak budete jeden druhého aktívne počúvať, vyjadríte záujem o názory iných a tak spoločne vytvoríte priateľské pracovné prostredie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní