Morský vs. hovädzí kolagén – je lepší rybí alebo hovädzí kolagén a prečo?

Morský vs. hovädzí kolagén – je lepší rybí alebo hovädzí kolagén a prečo?

Kolagén je telu vlastná látka. Ide o proteín (bielkovina), ktorý je prirodzenou súčasťou našej pokožky a taktiež nechtov, vlasov, kĺbov a rôznych tkanív v ľudskom tele. Asi 25 až 30 % proteínov ľudského tela tvoria práve kolagény, ktorých je v súčasnosti známych 27 typov (tie sa označujú I až XXVII). Kolagény sú základnou stavebnou hmotou podporných tkanív a zložkou medzibunkovej hmoty.

Naše telo si dokáže produkovať kolagén samo. Avšak, vedeli ste o tom, že schopnosť tela produkovať kolagén sa vplyvom starnutia, ale aj ďalších faktorov, znižuje? A že už pomerne skoro, asi po 25. roku života, nám začína v tele ubúdať a po štyridsiatke je produkcia kolagénu skutočne nízka? Pokles kolagénu v tele pritom môže ísť ruka v ruke so zmenami pokožky (vrásky, stenčenie kože), oslabením nechtov, ale aj s problémami s kĺbmi.

Jedným zo spôsobov, ako podporiť množstvo kolagénu v tele, je aj prostredníctvom doplnkov stravy s obsahom tejto bielkoviny, ktoré sľubujú viaceré zdravotné benefity – pevná pokožka, elastická pokožka, posilnenie nechtov, zjemnenie vrások, zmiernenie problémov s pohybovým aparátom. Uvažujete o tom, že aj vy svoje zdravie podporíte kolagénovým výživovým doplnkom?

V tom prípade ste možno aj narazili na jeden problém – aký kolagén vybrať? Na trhu nájdeme najmä hovädzí alebo rybí kolagén (nazývaný aj morský), prípadne ešte bravčový. Je lepšie uprednostniť rybí kolagén? V čom môže mať navrch práve morský kolagén? A ako spoznať najkvalitnejší kolagén? Zistite viac v článku!

Odporúčame: ​Romana Ljubasová: Inca Collagen už 8 rokov spája bunky v tele i ľudí

Morský a hovädzí kolagén – ako sa vyrábajú?

Na trhu výživových doplnkov nájdeme hlavne dva typy kolagénu – morský kolagén z rýb a kolagén zo suchozemských živočíchov. Aké sú základné rozdiely v týchto druhoch kolagénových výživových doplnkov? Kolagény ako doplnky stravy sa vo všeobecnosti vyrábajú z nadbytočných vedľajších produktov živočíchov.

  • Hovädzí kolagén má dlhšiu históriu využívania ľuďmi na rôzne účely. Hovädzí kolagén pochádza z kostí, šliach a kože dobytka a kráv, prípadne ten bravčový z prasiat.
  • Morský (rybí) kolagén sa začal vyrábať neskôr a vznikol najmä s cieľom vylepšiť benefity výživových doplnkov, ktoré sa vyrábajú z dobytka. Rybí kolagén pochádza zo šupín, kože či plutiev morských živočíchov.

Výroba kolagénu sa pri získavaní zo suchozemských a morských živočíchov líši. Vo všeobecnosti je pri výrobe kolagénu dôležité štiepenie na malé peptidy s cieľom zabezpečiť dobré vstrebávanie kolagénu do ľudského tela. Peptidy sú následne v ľudskom tele použité na syntézu nových molekúl kolagénu. Avšak, rozdiel je v tom, že:

  • hovädzí kolagén sa pripravuje máčaním kože a kostí dobytka v horúcej vode pri vysokej teplote,

  • morský kolagén sa štiepi s využitím enzýmov za studena.

Je lepšie zvoliť morský kolagén alebo ten hovädzí?

Keď sa pozrieme na hovädzí verzus morský kolagén, môžeme sa pri hľadaní odpovede na otázku, ktorý je lepší, zamerať v prvom rade práve na spomínaný proces výroby. Za veľký benefit morského kolagénu je často považovaný práve fakt, že na jeho výrobu nie je potrebná tepelná úprava a štiepenie prebieha za studena.

Používanie vysokých teplôt pri výrobe hovädzieho kolagénu je potrebné z viacerých dôvodov a jedným z nich je aj zníženie rizika šírenia chorôb prítomných u dobytka alebo prasiat. V minulosti bol hovädzí kolagén rizikový v istom období práve kvôli výskytu ochorení kráv. Spracovanie pri vyšších teplotách pritom môže mať značne negatívny vplyv na výslednú kvalitu kolagénového prípravku.

Atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek vysvetľuje: Pri tepelnom spracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu.Morský kolagén sa štiepi enzymatickou cestou za studena, pričom jeho rozštiepené peptidy majú homogénnu štruktúru. Pri porovnávaní morského a hovädzieho kolagénu sa možno pozrieť aj na tieto rozdiely:

  • pri hovädzom kolagéne je vyššie riziko kontaminácie hormónmi,
  • v prospech morského kolagénu hrá vysoká čistota molekúl – rybí kolagén je vývojovo starý a nie je spojený s radom ďalších podporných biomolekúl, keď sa rozštiepi na fragmenty, výsledný roztok nie je znečistený časťami iných molekúl,
  • morský kolagén je považovaný za lepšie stráviteľný a lepšie vstrebateľný do krvného obehu človeka,
  • hovädzí kolagén obsahuje hlavne kolagén typu I a kolagén typu III, morský kolagén obsahuje predovšetkým kolagén typu I a v menšom množstve tiež kolagén typu II a kolagén typu III,
  • pri pohľade na environmentálny aspekt má navrch morský kolagén – z hľadiska vplyvu na životné prostredie predstavuje výroba hovädzieho kolagénu väčšiu záťaž.

Morský kolagén je považovaný za najčistejší zdroj kolagénu. To, či vybrať hovädzí alebo morský kolagén, je vždy na jedincovi. Prakticky oba druhy kolagénov dokážu ľudskému telu priniesť mnoho priaznivých účinkov – vplývajú na pokožku, vlasy, nechty. Keďže morský kolagén obsahuje aj kolagén typu II, prináša množstvo benefitov aj kĺbom a pohybovému aparátu.

Pri výbere kolagénu možno zvážiť vyššie spomenuté špecifiká morského a hovädzieho kolagénu, prípadne aj ďalšie skutočnosti. Napríklad pri alergii na ryby a morské plody sa odporúča skôr výber hovädzieho kolagénu. V prípade pescetariánstva (strava, ktorá zahŕňa morské živočíchy, ale nie mäso suchozemských živočíchov) možno uvažovať skôr o morskom kolagéne.

Odporúčame: ​Trojmesačná kolagénová kúra: Prečo je nutné užívať kolagén dlhšiu dobu, aby ste pocítili výsledky?

Kolagénový doplnok stravy by mal spĺňať viaceré kritériá

Na správny výber kolagénu však nemusí mať vplyv len samotný zdroj, teda z čoho je kolagén získaný, ale aj kvalita výsledného produktu, či už hovoríme o morskom, hovädzom alebo bravčovom kolagéne. Ten najlepší kolagén, ktorý je bezpečný na použitie a hlavne účinný, teda prinesie viditeľné výsledky, by mať spĺňať viaceré kritériá.

Keď si chcete vybrať najkvalitnejší kolagén, musí byť v prvom rade 100 % čistý – to znamená, že by mal obsahovať len kolagénové peptidy. Obsah rôznych príchutí, farbív a iných zložiek nie je úplne žiaduci, môže to totiž znižovať účinnosť.

Za najvhodnejšiu formu je vo všeobecnosti považovaná prášková – prášok nepotrebuje konzervanty pre predĺženie trvanlivosti. Mal by byť dobre rozpustný. Ak ide o kvalitný hydrolyzovaný kolagén, zabezpečená je vysoká biologická dostupnosť – čiže kolagén by mal byť bioaktívny, čo znamená, že je ľahko vstrebateľný a dobre dostupný pre telo.

Aké výhody má morský kolagén?

Poďme sa ešte konkrétne pozrieť na morský kolagén z rýb, ktorý má oproti hovädziemu, ako sme spomenuli vyššie, viacero výhod. Užívanie morského kolagénu môže mať vďaka tomu, že obsahuje kolagén typu 1, 2 až 3, priaznivý vplyv na krásu aj zdravie.

Spomedzi výhod morského kolagénu pre človeka môžeme spomenúť nasledovné:

  • posilňuje pokožku a podporuje jej dobrý stav – je zabezpečená pevnosť aj elasticita pokožky,

  • je podporená hydratácia pokožky, zmierňuje sa problém so suchou pokožkou,
  • má vplyv na spomalenie starnutia pleti a zníženie tvorby vrások,
  • má priaznivý vplyv pri hojení rán alebo kožných ochorení či strií,
  • zabezpečuje zdravé vlasy, pomáha zvyšovať ich kvalitu, zmierňuje vypadávanie aj lámanie vlasov,
  • podporuje kvalitu a pevnosť nechtov, zmierňuje ich štiepenie,
  • podporuje zlepšenie zdravia kĺbov a pohybového aparátu,
  • pomáha zmierniť bolesť kĺbov (napr. pri športe, fyzickej aktivite, ochoreniach kĺbov),
  • prispieva k regenerácii kĺbov, šliach a kostí – sú zabezpečené silné kosti a dobrý stav pohybového aparátu, čím sa znižuje riziko poranení. 

Odporúčame: ​3 kroky ako zastaviť starnutie alebo starnúť s gráciou

Inca Collagen

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

TIP redakcie: Inca Collagen – kvalitný zdroj morského kolagénu

Ak hľadáte kvalitný zdroj kolagénu pre telo, spoľahnúť sa môžete na morský kolagén Inca Collagen. Ide o prémiový morský kolagén z Čiech, ktorý je charakteristický vysokou kvalitou a dôležitou čistotou suroviny. Pri jeho výrobe a spracovaní sú dodržané prísne kontroly. Inca Collagen navyše spĺňa všetky kritériá kvalitného kolagénu, ktoré sme spomínali vyššie.

Ide o enzymaticky hydrolyzovaný kolagén pripravený za studena procesom mikronizácie. Má práškovú formu a vďaka spôsobu výroby je trvanlivý aj bez konzervantov a dobre rozpustný. Inca Collagen má dobrú vstrebateľnosť kolagénu do organizmu, je biologicky dostupný (bioaktívny). Je, smaozrejme, 100 % čistý a obsahuje kolagény prvého, druhého a tretieho typu (až 3000 mg kolagénu v jednej dávke).

Inca Collagen sa pred užívaním necháva rozpustiť vo vode. V prípade potreby prekryť jeho jemnú rybaciu arómu sa odporúča pridávať kolagén do džúsu alebo vody ochutenej sirupom.

Inca Collagen, ako aj ďalšie informácie o ňom, nájdete na www.incacollagen.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní