Kapary sú typické pre stredomorskú kuchyňu, napríklad grécku či taliansku, no údajne tie najlepšie pochádzajú z Francúzska. Hoci nie sú u nás až také rozšírené, vo väčších obchodoch ich bez problémov zoženiete. Tieto menšie i väčšie zelenkasté guľôčky sa zvyčajne predávajú v sklených pohároch, kde sú naložené v slanom náleve či olivovom oleji.
Viete však, čo to vlastne kapary sú? Ide o zeleninu či nejaké iné plody? To vám prezradíme v nasledujúcom článku. Rovnako sa dozviete, aký vplyv majú na náš organizmus a ako si ich čo najviac vychutnáte.
Odkiaľ sa kapary vzali?
Kapary sú skutočne netradičnou pochúťkou. Ide totiž o nerozvinuté puky kvetov, ktoré sa získavajú z kríka, nazvaného kapara tŕnitá. Táto rastlina z čeľade kaparovité pochádza zo suchších oblastí Stredozemného mora, Blízkeho východu a Indie. V súčasnej dobe sa tento ker pestuje napríklad aj na juhu Francúzska či v Alžírsku a rastie i v Severnej Amerike.
Dorastá do výšky 1 až 1,5 metra, je pokrytý tŕňmi a nie je náročný na pestovateľské podmienky. Kapara tŕnitá je charakteristická predovšetkým svojimi krásnymi kvetmi. Sú veľké, zvyčajne biele alebo bledoružové, s množstvom dlhých fialových tyčiniek uprostred. Tie však na plantážach, kde sa kríky cielene pestujú, len tak ľahko neuvidíte. Ešte pred rozkvitnutím sú totiž v skorých ranných hodinách zbierané vo forme púčikov. Následne sa nakladajú do soli či slaného nálevu, aby dlho vydržali a upravila sa ich chuť.
Taktiež sa niekedy používa vínny ocot alebo olivový olej. Takto sa získava pochúťka, ktorú poznáme ako kapary. Tieto zelenkasté bobuľky sa ešte triedia podľa veľkosti. Tie najmenšie sú zároveň aj najžiadanejšie a najdrahšie.
Odporúčame: Zlatá žila: Chúlostivý problém, ktorý rozhodne netreba zanedbať
Aké majú kapary účinky?
Kapary obsahujú cennú vlákninu, omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny i cholín. Taktiež sú zdrojom vitamínov A, C, E aj mnohých z vitamínov skupiny B. Telu doplnia taktiež viaceré minerálne látky, napríklad železo, vápnik, fosfor, horčík, selén či mangán. Ďalej v sebe ukrývajú množstvo flavonoidových zlúčenín. Sú to látky, ako rutín či kvercetín, ktoré majú výrazné antioxidačné vlastnosti.
Kapary:
-
pozitívne ovplyvňujú imunitný systém,
-
detoxikujú organizmus,
- majú silné antiseptické účinky,
- podporujú trávenie a napomáhajú lepšiemu vyprázdňovaniu,
- blahodarne vplývajú na zdravie dýchacích ciest a zabezpečujú uvoľňovanie hlienov,
- priaznivo pôsobia na pevnosť krvných kapilár i tvorbu krvných doštičiek,
- majú močopudné vlastnosti – účinne odstraňujú z tela nadbytočnú vodu,
- podieľajú sa na znižovaní hladiny zlého LDL cholesterolu,
- podporujú prečisťovanie pečene a funkciu obličiek.
Liečivé vlastnosti však majú aj časti kríka, z ktorého sa pochutina získava. Listy, korene i kôra kapary tŕnitej znižujú v tele účinky toxických látok. Využívajú sa pri reume i ochoreniach sleziny, obličiek či pečene.
Ako na použitie kapár v kuchyni?
Kapary údajne buď milujete alebo nenávidíte, podobne ako olivy. Nie každému zachutia na prvýkrát a niekedy je preto potrebné dať im ďalšiu šancu. Čerstvé kapary vôbec nie sú chutné, sú totiž horké. Aj preto sa nakladajú do slaného, olejovitého či kyslého nálevu. Tie najkvalitnejšie sú naložené iba v soli. Získavajú tak skôr korenistejšiu chuť aj arómu.
Kapary však zároveň obsahujú vysoký podiel soli, čo sa môže považovať za ich negatívum. Potrebné je ich preto konzumovať s rozumom, tak ako aj iné potraviny. Veľmi slané kapary sa pred používaním oplachujú, inak by mohla ich výrazná slanosť potlačiť chuť ďalších ingrediencií pokrmu.
Púčiky kapary tŕnitej môžete využiť mnohými spôsobmi:
-
dajú sa pridať do rozličných jedál, napríklad šalátov, cestovín, omáčok či na pizzu,
- vyskúšajte ich použiť pri príprave mäsa, rizota, polievok alebo nátierok,
- nadrobno nakrájané kapary v kombinácii s majonézou alebo bielym jogurtom, prípadne aj nejakými bylinkami, vytvárajú chutný dresing – podávať ho môžete k rybe či inému mäsu,
- kapary sa tiež skvelo dopĺňajú so syrmi.
Do tepelne pripravovaných pokrmov ich pokojne pridajte tesne pred dovarením. V opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k ich zhorknutiu. Jedlu dodajú netradičný šmrnc.
Recept na tuniakové muffiny s kaparami
Ingrediencie:
-
zväzok jarnej cibuľky
- 2 lyžice kapár
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 vajcia
- 250 g polohrubej múky
- 100 g bieleho jogurtu
- 50 ml oleja
- 200 g crème fraîche
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlej sódy
- soľ, čierne korenie
Postup: Tuniaka zbavíme šťavy a roztlačíme ho vidličkou. V miske si zmiešame múku so sódou, práškom do pečiva. Pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a nasekané kapary. Osolíme a okoreníme. V druhej miske si zmiešame rozšľahané vajíčka s olejom, jogurtom, tuniakom a crème fraîche. Z oboch zmesí vymiešame tekutejšie cesto. Muffinové košíčky naplníme do 2/3 a pečieme 20 minút v rúre pri teplote 180 °C.
Recept na kuracie prsia plnené olivami, sardelami a kaparovým maslom
Ingrediencie:
-
4 kuracie prsia
- 100 g čiernych olív
- 50 g sardelových rezov
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček ricotty
- 30 g hladkej petržlenovej vňaťky
- soľ a čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- 100 g masla
- 100 g kapár
- citrónová kôra z 2 citrónov
Postup: V miske zmiešame olivy, sardely, cesnak, ricottu a polovicu petržlenovej vňate. Okoreníme. Kuracie prsia si horizontálne rozrežeme na 8 tenkých pásov. Každý zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plátok dáme kopček ricottovej plnky a mäso zatočíme. Pripravené rolky pokvapkáme olivovým olejom a pečieme do zlatohneda asi 12 minút (pri teplote 180 °C).
V miske si zmiešame zmäknuté maslo a kapary, citrónovú kôru a zostatok petržlenovej vňate. Okoreníme. Kaparové maslo rozohrejme na strednej teplote, kým nezačne hnednúť. Kuracie rolky podávame poliate kaparovým maslom a s prílohou podľa chuti, napríklad jazmínovou ryžou.
Aktualizovaný článok: 9.4.2023