Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou!

Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou!
  • 27.04.2024
  • Lucia Hausknechtová

Veľký výber potravín, ktoré nám supermarkety ponúkajú, sú pre ľudí veľkou neznámou. V jednom regáli máte na výber z minimálne piatich druhov syra a jediným vašim pomocníkom sú malinké písmenka zloženia na zadnom obale. Ak ešte stále neviete na čo sú najvhodnejšie isté druhy syrov, týchto pár riadkov bude pre vás cenných.

Krémové syry ako mascarpone, ricotta či philadelphia sa už stali súčasťou našich smotanových zákuskov a dezertov. Niekedy je však problém rozoznať, ktorý syr by sa najviac hodil do daného jedla, a nájsť ten pravý. Tieto syry sa líšia najmä množstvom tuku, ktoré obsahujú a tiež z čoho sú vyrábané, prípadne akým spôsobom.

Prečo sú talianske syry obľúbené po celom svete?

Talianske syry sú obľúbené po celom svete kvôli ich vynikajúcej chuti, rozmanitosti a tradícii. Talianske syry sú známe svojou kvalitou a rôznymi chuťovými profilmi, ktoré sa môžu líšiť od jemných a krémových až po intenzívnejšie a korenisté. Talianske syry sú tiež známe svojou dlhou históriou výroby a jedinečnými technikami, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.

  • V Taliansku je veľká vášeň pre syry a to sa prejavuje aj vo výbere kvalitných ingrediencií a starostlivom spracovaní.
  • Celosvetová obľúbenosť talianskych syrov je takisto ovplyvnená talianskou kuchyňou, ktorá je považovaná za jednu z najchutnejších na svete.

Talianske syry sú neodmysliteľnou súčasťou talianskych jedál a ich popularita sa preniesla aj do iných kuchýň z celého sveta.

Ako si vybrať kvalitný mäkký syr?

Pri výbere kvalitného mäkkého syra je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov:

  • Štítok - pozorne si prečítajte štítok na obale syra a zistite, kde bol vyrobený, aké suroviny sa použili a aké sú ostatné informácie o produkte.
  • Vzhľad - mäkký syr by mal mať rovnomernú a pružnú konzistenciu bez viditeľných stôp alebo cudzích prísad.
  • Vôňa - kvalitný mäkký syr by mal mať príjemnú a sviežu vôňu, bez plesne alebo iných zápachov.
  • Druh syra - vyberte si mäkký syr podľa vášho osobného vkusu a preferencií. V obchode nájdete rôzne druhy syrov, ako napríklad camembert, brie, roquefort a podobne.
  • Dátum spotreby - skontrolujte si dátum spotreby syra a uistite sa, že je čerstvý a stále vhodný na konzumáciu.

Po splnení týchto kritérií by ste mali mať kvalitný mäkký syr, ktorý vám bude chutiť a dopriať vám príjemný zážitok pri konzumácii.

Neprehliadnite: Ako využiť pozitívne účinky levandule na pleť? Toto sú TOP recepty z levandule pre krásu!

syr

Zdroj: www.thinkstockphotos.com

Syr mascarpone

Taliansky dezert tiramisu by sa bez tohto lahodného mascarpone ťažko preslávilo.

Tento jemný, snehobiely syr je vyrábaný zo sladkej smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky.

  • Pochádza z Lombardie a je typický pre Taliansko, no obľubu si získalo aj za jeho hranicami.
  • Je skvelý do rôznych sladkých dezertov, pripravíte z neho nadýchané krémy a chutné nátierky.

Za jeho vynikajúcou chuťou sa skrýva veľké množstvo tuku ktoré obsahuje, takže pozor na množstvo ktoré zjete.

Zloženie syra mascarpone

Syr mascarpone sa skladá z plnotučného mlieka, smotany a kyslého enzýmu (napríklad citrónovej šťavy). Postup výroby mascarpone zahŕňa zahriatie smotany a mlieka na určitú teplotu, pridanie kyslého enzýmu a miešanie, kým sa zmes nezačne zahusťovať a získava krémovú konzistenciu. Nakoniec sa zmes nechá stuhnúť a ochladí sa, čím vznikne mascarpone – krémový a jemný syr s lahodnou chuťou a krémovou textúrou.

Ako uchovávať syr mascarpone?

Na uchovávanie syra mascarpone je najlepšie ho skladovať v chladničke. Môžete ho uložiť do nepriehľadného obalu alebo sklenenej nádoby s viečkom, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom. Je dôležité dbať aj na to, aby bol syr mascarpone vždy dobre uzavretý, aby sa predišlo jeho vysychaniu. Najlepšie je spotrebovať ho do niekoľkých dní od otvorenia, aby si zachoval čerstvosť a chuť.

Čím nahradiť mascarpone?

Môžete mascarpone nahradiť ricottou alebo tvarohom, ktoré majú podobnú konzistenciu a chuť. Taktiež môžete použiť smotanu alebo grécky jogurt zmiešaný s trochou citrónovej šťavy pre získanie podobného efektu.

Odporúčame prečítať: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko

syr

Zdroj: www.thinkstockphotos.com

Krémový syr ricotta

Ricotta alebo srvátkový syr ako ju často nazývajú, je čerstvý syr s rôznym využitím v našich kuchyniach. Chuťou sa podobá jemnému tvarohu, no rozdiel je ten, že tvaroh vzniká z kyslého mlieka a ricotta zo sladkej plnotučnej srvátky, ktorá je vedľajším produktom pri výrobe syrov. Oproti syru mascarpone má ricotta nízky obsah tuku, len do 10 percent, takže je vhodná ak si chcete udržať štíhlu líniu.

Môžete ňou nahradiť jemný tvaroh či mascarpone pri zdravších verziách jedla, no zmenu pocítite. Môžete ju pridávať do nátierok, dezertov alebo ju jednoducho natrieť na pečivo.

  • Ricotta je krémový syr získaný z kyslého mlieka, ktorý má jemnú a lahodnú chuť.
  • Tento taliansky syr sa používa najmä pri príprave rôznych jedál, ako sú cestoviny, dezerty alebo slané pokrmy.
  • Ricotta má mäkkú a krémovú štruktúru, ktorá sa ľahko krája a rozprestiera.
  • Jeho chuť je mierne sladká a krémová, s ľahkými nádychmi orechov.
  • Tento syr je skvelým doplnkom k sladkým dezertom, ale tiež môže byť použitý v slaných jedlách, ako sú plnené cestoviny alebo pizze.

Ricotta je výživný syr, bohatý na bielkoviny, vápnik a železo. Jeho nízky obsah tuku robí z neho vhodnú voľbu pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú stravu. Je ideálnym doplnkom k rôznym jedlám a môže pridať krémovú chuť a štruktúru do všetkých vašich obľúbených receptov.

Pre svoju unikátnu chuť a všestrannosť je ricotta jedným z najobľúbenejších syrov vo svete a určite by ste ho mali zaradiť do svojej kuchyne, ak ho ešte nevyskúšali. Takže neváhajte a začleňte tento lahodný krémový syr do svojich receptov.

Odporúčame prečítať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

cheesecake

Zdroj: www.thinkstockphotos.com

Smotanový syr philadelphia

Philadelphia je syr typu cream cheese, takže sa opäť jedná o jemný, biely syr. Svoju typickú štruktúru získava oddelením tvarohu od srvátky a následným zohrievaním. Má jemne slanú chuť než predchádzajúce syry a často býva dochutení pažítkou, cesnakom či bylinkami. Môžete ho použiť opäť do nátierok či dezertov alebo pri príprave omáčok. Philadephia je syr, ktorý sa používa do tradičných cheesecakov, takže ak chcete vedieť ako chutí originál, použite do receptu práve túto ingredienciu.

  • Philadelphia je populárny smotanový syr, ktorý si získal obľubu miliónov ľudí po celom svete.
  • Je to jemný a krémový syr s bohatou chuťou, ktorú môžete využiť v mnohých receptoch.
  • Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako použiť Philadelphia syr, je vytvoriť s ním lahodné dipy na oslavu alebo párty.
  • Môžete ho tiež pridať do cesta na pečenie sladkých koláčov alebo vychutnávať ako nátierku na chlebíky.

Philadelphia je tiež skvelým zdrojom bielkovín a vápnika, čo z neho robí zdravú voľbu pre vašu stravu. Môžete ho kombinovať s ovocím či orechmi pre chutné a zdravé raňajky alebo dezerty.

Takže ak máte radi smotanové syry a ešte ste nevyskúšali Philadelphiu, neváhajte a vyskúšajte túto lahodnú pochúťku!

Aktualizované na 27.04.2024

Zdroj úvodnej foto: www.thinkstockphotos.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Martina Zahoranová 22.10.14 08:52

MZ
karma
92.00

v poslednej dobe sa skoro všade používa mascarpone a tak som rada že som sa dozvedela viac aj o ricotte a philadelphii

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 22.10.14 15:18

AV
karma
-1.00

no o philadelphii syre som ešte nepočula,ale ricottu som už jedla a môžem odporučiť.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 23.10.14 13:46

MB
karma
108.00

prijala by som skor clanok co je adekvatna nahrada za mascarpone, riccotu a philadelpiu z nasich vyrobkou... niekde som citala ze lucina a este cosi....

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 23.10.14 19:01

karma
74.00

PHILADLPHIU zvyknem nahradiť LUČINOU , ale mascarpone sa mi zdá najlepšie originál keď som ho skúsila nahradiť tak to nebolo to pravé dokonca a lacnejšia varianta je už trošku rozdiel.... môj osobný postreh a názor, ale v zásade platí skúšať A VYBRAŤ si podľa seba

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 23.10.14 14:38

ŽM
karma
115.00

Páči sami tento článok, rozdiely som nepoznala a o philadelphii som ešte ani nepočula.

  • 0
Odpovedať

Věra Hudačová 23.10.14 14:42

VH
karma
-1.00

O těchto výrobcích slýchám v TV,nepoužívám je ale. Jsem ráda,že o nich teď i něco vím..

  • 0
Odpovedať

Lenka Vartovníková 24.10.14 22:29

LV
karma
-1.00

Najradšej mám mascarpone.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 25.10.14 14:26

karma
-1.00

moc tieto druhy syrov nepoužívam,ale keď už tak ich nenahrádzam inými

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:40

AK
karma
100.00

sú to drahé no kvalitné syry

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní