Najkrajšie majáky na svete, ktoré ťa uchvátia na prvý pohľad!

Najkrajšie majáky na svete, ktoré ťa uchvátia na prvý pohľad!
  • 18.09.2023
  • Michaela Kožáková

Majáky sú dôležité stavby, ktoré pomáhajú pri námornej plavbe. Základná konštrukcia zvyčajne obsahuje vežu vyžarujúcu ostrý lúč svetla alebo periodické záblesky, ktoré navádzajú obchodné lode či námorníkov na miesto určenia. Majáky sa nachádzajú na nebezpečných pobrežných miestach so skalnatým terénom alebo drsným počasím.

Majáky sa stavali od staroveku, aby pomohli námornému obchodu a zaistili bezpečnosť plavby. Rimania a Feničania postavili prvé majáky v Stredomorí na označenie svojich obchodných ciest. Avšak s pokrokom v námornej technológii, ako sú efektívne elektrické svetlá, boli na prelome 18. storočia postavené moderné majáky.

My dnes môžeme obdivovať ich krásu, nenapodobiteľnú architektúru a okolie, v ktorom sú zasadené. Ktoré majáky po Európe patria medzi tie najkrajšie? Poďte sa s nami pozrieť na zopár najúchvatnejších a najznámejších majákov. 

Neprehliadni: Neodolateľná ponuka! Tieto európske miesta ti zaplatia za presťahovanie

Z najkrajších majákov top turistické atrakcie

Majáky na mori roztrúsené po celom svete nemajú už len praktickú funkciu. Mnohé z najkrajších majákov sveta sa stávajú hlavným cieľom pre cestovateľov a dovolenkárov. Majáky s jedinečnými tvarmi a fascinujúcimi príbehmi v posledných rokoch patria medzi najobľúbenejšie turistické atrakcie.

Niektoré majáky s blikajúcim svetlom sú pre verejnosť uzatvorené, iné zase dovolia všetkým zvedavým návštevníkom nahliadnúť do svojich útrob. Často sa pri majáckoch nachádzajú i rôzne budovy, ktoré kedysi slúžili správcom. Dnes v nich súkromníci poskytujú jedinečné autentické ubytovanie.

Maják Fanad, Írsko

Zdroj: INSTAGRAM/garethwrayphotography

Maják Fanad, Írsko

Maják Fanad je ikonický funkčný maják pri ústí morskej zátoky s názvom Lough Swilly. Často je označovaný za jeden z najkrajších majákov na svete. Svetlo na majáku bolo prvýkrát zapálené na Deň svätého Patrika v roku 1817 pomocou knôtových lámp.

Okrem nádhernej budovy tu môžete vo vodách zahliadnuť i vzácne žraloky obrovské, ktoré sú druhou najväčšiou rybou na svete. Sú však úplne neškodné, pretože sa živia iba mikroskopickým planktónom. 

Oregon

Zdroj: INSTAGRAM/bestoftheusa_lighthouses

Maják Heceta Head, Oregon, USA

Krásny maják Heceta Head v Oregone je údajne najfotografovanejším majákom v celých Spojených štátoch. Vysoký maják s výškou 17 metrov bol postavený v roku 1894 a vyžaruje lúč viditeľný na 21 námorných míľ (39 kilometrov), vďaka čomu je najsilnejším svetlom na pobreží Oregonu.

V rokoch 2011 až 2013 prebehla dôkladná rekonštrukcia budovy majáka, pričom ťažko zvetrané materiály nahradili historicky vhodné materiály. Budova pre správcov je dnes súkromnou koncesiou s penzión Heceta Head Lighthouse Bed and Breakfast.

Francúzsko

Zdroj: INSTAGRAM/folk_life_mood

Kermorvanský maják, Francúzsko

Kermorvanský maják sa nachádza severozápadne od dediny a prístavu Le Conquet vo Finistère. Postavený bol zo žulových kameňov v roku 1849 na skale na cípe polostrova Kermorvan, ktorý je na zozname pamiatkovo chránených území. 20 metrov vysoká veža majáka je s pevninou spojená žulovým mostom.

Kermorvanský maják je považovaný za najzápadnejší maják vo Francúzsku. Zabezpečuje plavbu medzi Ouessant a Le Conquet. Dnes je automatizovaný, kedysi v jeho prízemnej časti boli vybudované priestory pre strážnikov.

Španielsko

Zdroj: INSTAGRAM/hotelcrunia_coruna

Herkulov maják v Galícii, Španielsko

Herkulova veža je najstarší maják na svete, ktorý funguje dodnes. Maják postavený v 1. storočí sa nachádza na polostrove asi 2,4 kilometrov od centra mesta A Coruña v Galícii na severozápade Španielska. Návrh vychádzal z pôvodných plánov Alexandrijského majáka. Veža postavená na 57 metrov vysokej skale sa týči 34 metrov do výšky. V okolí majáka nájdete aj park sôch, skalné rytiny z doby železnej a moslimský cintorín.

Pozri aj: Ohrozené miesta našej planéty, ktoré by sme mali chrániť - pozor, aby nebolo neskoro!

Maják Neist Point

Zdroj: INSTAGRAM/fern.weh.family

Maják Neist Point, Škótsko

Neist Point je jedným z najznámejších majákov v Škótsku a nájdete ho na najzápadnejšom cípe ostrova Skye v blízkosti mestskej časti Glendale. Tento bod je tiež považovaný za najlepšie miesto, kde môžete pozorovať veľryby, delfíny, sviňuchy a žraloka dlhoplutvého.

Maják Neist Point bol postavený v roku 1900. Svetlo majáka sa nachádza vo výške 43 metrov nad morom a možno ho vidieť až 16 námorných míľ (30 kilometrov) od pobrežia. Chaty správcov, ktoré obklopujú hlavnú vežu, sú teraz v súkromnom vlastníctve a slúžia na rekreačné účely.

Grécko

Zdroj: INSTAGRAM/filippaios_flying_greece

Maják Tourlitis, Grécko

Tento maják, posadený na štíhlej skalnej veži v gréckom súostroví, by mohol byť dokonalou čarodejníckou dielňou. Maják bol prvýkrát postavený v roku 1897 neďaleko pobrežia, kde sa nachádza hrad v Andros. Kamenný stĺp, na ktorom bol postavený, bol tisícročia tvarovaný eróziou do bezchybného podstavca. Bohužial, táto unikátna stavba bola zničená počas druhej svetovej vojny. Maják bol nakoniec prestavaný začiatkom 90. rokov ropným magnátom, ktorý stavbu venoval svojej dcére.

Od svojej renovácie sa stal jednou z popredných turistických atrakcií oblasti a priťahuje cestovateľov a fotografov z celého sveta, ktorí prichádzajú obdivovať jeho jedinečnú krásu.

Argentína

Zdroj: INSTAGRAM/drunivers

Maják Les Eclaireurs, Argentína

Maják Les Eclaireurs je maják mierne kužeľovitého tvaru stojaci na najseverovýchodnejšom ostrove Les Eclaireurs. Tento maják je známy tým, že v jeho blízkosti leňošia tučniaky a mrože. Veža postavená z tehál je 11 metrov vysoká a 3 metre široká na základni a je vymaľovaná typickými farbami - červenou a bielou.

Maják bol uvedený do prevádzky v roku 1920 a funguje až dodnes. V priebehu rokov si získal obrovskú slávu a prilákal množstvo turistov.

Najunikátnejšie majáky

  • Najvyšší maják sveta - Maják Jeddah v Saudskej Arábií je držiteľom Guinessovej knihy rekordov ako najvyšší maják na svete s výškou 132.58 metra.
  • Maják na ostrove Hilbre je najnižším majákom na svete s výškou 3 metre.
  • Medzi najkrajšie majáky v Európe patrí Maják Faro della Vittoria v talianskom Trieste.
  • Za najstarší maják v zaznamenanej histórii je považovaný egyptský Pharos z Alexandrie, postavený okolo roku 280 pred Kristom. Zdrojom svetla bol obrovský otvorený oheň na jeho vrchole.
  • Najmladším pobrežným majákom je maják na Sullivanovom ostrove v Charlestone.
  • Krajinou s najväčším počtom majákov sú Spojené štáty. Počas celej histórie ich bolo postavených až 1500.
  • Na Slovensku sa majáky nenachádzajú. Najbližšie majáky stoja v Rakúsku na Neziderskom jazere, v talianskych Benátkach, v slovinskom Pirane či v Chorvátsku.

Medzi známe patria i majáky na Azorských ostrovoch, Maják Świnoujście, Maják v Janove, majáky v Grécku, majáky v Alexandrii, Maják Bengtskär či Maják Palagruža.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Andrea Hazuchová 13.12.23 13:35

AH
karma
-1.00

Nádherné

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 21.12.23 22:49

karma
-1.00

Tajomne a krasne miesta.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní