Dijonská, kremžská či anglická – poznáš rôzne druhy horčice a spôsoby ich využitia?

Dijonská, kremžská či anglická – poznáš rôzne druhy horčice a spôsoby ich využitia?

Po akých ochucovadlách pri jedle najradšej siahate vy? Rôzne ochucovadlá sa používajú buď už pri príprave jedla, alebo sa pridávajú už k hotovému jedlu. Medzi najčastejšie ochucovadlá, ktoré sa pridávajú primárne k hotovému jedlu, môžeme bez pochýb zaradiť kečup a horčicu, tiež majonézu a rôznorodé dresingy, napríklad cesnakový, pikantný, BBQ a mnohé iné.

Ste skôr tím kečup alebo horčica? Ak tu máme nejakých milovníkov horčice, máme tu dnes niečo pre vás. Asi nie je pre vás novinkou, že stretnúť sa môžeme s rôznorodými druhmi horčice. Avšak, plnotučná a kremžská horčica nie sú jediné druhy. Spoznajte rôzne druhy horčice, ich chuť a spôsob využitia. Má horčica nejaké benefity pre naše zdravie? A ako si pripraviť horčicu doma?

Z čoho sa vyrába horčica?

Vedeli ste o tom, že za horčicu, ako ju poznáme, môžeme pravdepodobne vďačiť starým Rimanom? Na výrobu celosvetovo obľúbenej horčice sa používajú horčičné semienka. Tie sa získavajú z niektorých rastlín z čeľade kapustovité. Konkrétne sa využívajú najmä tri základné druhy horčičných semienok, ktoré sa získavajú z iných rastlín:

  • biele horčičné semienka – získavajú sa z horčice bielej, nazývanej aj žltá horčica (Sinapis alba),
  • hnedé horčičné semienka – získavajú sa z horčice hnedej, ktorá je nazývaná aj ako horčica čínska či indická alebo horčica sareptská (Brassica juncea),
  • čierne horčičné semienka – získavajú sa z horčice čiernej (Sinapis nigra / Brassica nigra).

Okrem mletých horčičných semien sa spravidla pri príprave horčice používa aj voda, ocot, soľ, prípadne aj olej a v závislosti od druhu aj rôzne iné koreniny a ďalšie prísady. Vďaka obsahu horčičných semien má horčica viacero priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Zdravotné výhody horčičných semien:

  • ukrývajú izotiokyanáty, ktorým sa pripisuje schopnosť posilňovať obranu organizmu proti niektorým typom rakoviny,
  • v menšom množstve obsahuje bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, zložené sacharidy aj vlákninu,
  • telu doplní menšie množstvo vitamínov B, vitamínu C, horčíka, železa, draslíka či cholínu,
  • obsahujú viaceré látky s antioxidačným pôsobením,
  • priaznivo vplývajú na trávenie,
  • podporujú tvorbu žalúdočných štiav aj vylučovanie žlče,
  • majú protizápalový účinok, tlmia zápaly v tele a na pokožke,
  • pomáhajú eliminovať hlieny, vďaka hrejivému účinku podporujú ich vyprázdnenie,
  • upokojujú bolesť v hrdle,
  • pozitívne vplývajú na srdce, cievy, hladinu cholesterolu,
  • zmierňujú bolesti kĺbov.

Odporúčame: ​Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte 5 receptov na zdravé chipsy

Rôzne druhy horčice

Na trhu dnes nájdeme rôznorodé druhy horčice. Konkrétny druh horčice závisí od toho, z ktorého druhu horčičných semienok je pripravený, ako sú spracované a aké ďalšie ingrediencie boli použité. Zloženie horčice následne ovplyvňuje jej sfarbenie, konzistenciu či chuť.

Vo všeobecnosti má horčica žlté až žltohnedé sfarbenie a mierne ostrú až pálivú chuť. Z bielej horčice, resp. bielych horčičných semien sa pripravujú chuťovo menej výrazné horčice, napr. klasická plnotučná horčica.

Ostrejšie a štipľavejšie sú čierne horčičné semienka, ktoré sa najčastejšie používajú pri príprave horčice francúzskeho typu, ako je napríklad dijonská horčica. Chuť hnedej horčice je najvýraznejšia. Tieto najostrejšie horčičné semienka, ktoré sa pestujú najmä v niektorých oblastiach Ázie, sa využívajú hlavne na prípravu orientálnych druhov horčice.

Najčastejšie sa môžeme stretnúť s týmito druhmi horčice:

  • plnotučná horčica – patrí k najviac používaným druhom horčice, pripravuje sa jemným mletým žltých horčičných semien, niekedy sa pre intenzívnejšiu farbu trochu prifarbuje kurkumou,

  • kremžská horčica – pripravuje sa hrubým namletím žltých aj čiernych horčičných semien, vďaka čomu je chuťovo výraznejšia než plnotučná horčica, avšak, pridáva sa do nej spravidla aj cukor, preto má chuť zároveň sladkastú,
  • dijonská horčica – je charakteristická výrazne žltou farbou, pikantnou chuťou a jemnou konzistenciou, vyrába sa obvykle z lúpaných hnedých semien, pričom sa používajú aj ovocné šťavy či biele víno,
  • francúzska horčica – je spravidla tmavšia ako dijonská horčica, pripravuje sa obvykle z čiernych semien, pričom sa používajú aj rôzne bylinky a koreniny, napríklad provensálske korenie,
  • americká horčica – na jej prípravu sa používa biela, resp. žltá horčica, k ďalším surovinám patrí ocot, korenie, cukor a kurkuma na zafarbenie,
  • anglická horčica – je podobná americkej horčici, jej farba je jemnejšia, akási medová, a to vďaka kurkume a múke,
  • nemecká horčica – je spravidla korenistá a sladkastá, obsahuje viac cukru, semená sú stredne namleté,
  • hrubozrnná horčica – pozostáva obvykle z celých horčičných semien všetkých farieb, je menej pálivá, typická je jej chrumkavá konzistencia, zvykne obsahovať vínny ocot, preto je kyslastá.

Špeciálne druhy horčice

Okrem vyššie spomínaných najrozšírenejších druhov horčice sa môžeme v obchodoch stretnúť aj s rôznymi ďalšími špeciálnymi typmi horčice, ktoré sú spravidla výsledkom použitia rôznych korenín a ďalších surovín.

Dostupné sú napríklad pikantné verzie horčice s chilli papričkami alebo jalapeños, tiež so zeleným korením, provensálskym korením alebo dokonca kečupom. Obľúbená je aj sladká horčica s obsahom medu alebo ovocím, tiež sa možno stretnúť s horčicou s obsahom nejakého alkoholu, napr. whisky.

Tipy na použitie horčice:

  • Plnotučné horčice sa hodia k údeninám, použiť ich možno napríklad aj na ochutenie majonézy.
  • Hrubozrnné horčice sú skvelé na prípravu marinád na mäso, ako aj do šalátových zálievok a dresingov. Hodia sa k syrom a údeninám.
  • Dijonské a francúzske horčice sa odporúča podávať napríklad k steakom a grilovanému mäsu.
  • Americká horčica sa dobre kombinuje so sendvičmi, toastami či hot-dogmi.
  • Jemnejšie druhy horčice sa hodia k rybám, vyskúšajte ju k lososovi.
  • Nemeckou horčicou skúste potrieť plátky hovädzieho alebo bravčového mäsa pred grilovaním, pečením alebo dusením.
  • Sladké medové horčice sa dobre kombinujú s kuracím mäsom

Odporúčame: ​Artičoková voda je blahodarná pre zdravie. Nie je však pre každého!

Ako skladovať horčicu?

Držať horčicu v chladničke alebo skrine? Horčica je pomerne stabilný potravinový produkt, a to najmä vďaka obsahu octu, ktorý plní funkciu konzervantu. To znamená, že horčica za vhodných podmienok aj pri otvorení dokáže vydržať pomerne dlhý čas.

Pred otvorením možno produkt bez problémov skladovať mimo chladničky, napríklad v skrinke alebo špajze. Je vhodné suché a chladnejšie prostredie. Po otvorení sa odporúča horčicu uskladniť už v chladničke, v ktorej môže pokojne vydržať aj niekoľko mesiacov. Stav horčice pravidelne kontrolujte.

Mierne preschnutie horčice alebo oddelenie jej zložiek pri dlhšom skladovaní je normálne, stačí ju premiešať. Ak sa však v horčici objavia hrudky, stmavne alebo inak zmení farbu, má kyslú alebo zatuchnutú chuť, prípadne zmení vôňu, je pravdepodobné, že horčica je už pokazená a treba ju vyhodiť. Predĺžiť životnosť horčice v chladničke môžete tým, že ju vždy dobre uzavriete a budete z nej odoberať iba čistým príborom.

Recept na domácu horčicu

Ingrediencie:

  • 100 g žltých horčičných semienok

  • 150 ml vody
  • 150 ml octu
  • 2 PL medu
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL soli

Postup: Pripravíme si hrniec, v ktorom si prevaríme vodu, ocot, med, soľ a kurkumu. Horúcim nálevom následne zalejeme horčičné semienka a necháme vychladnúť. Potom uložíme na 24 hodín do chladničky. Na druhý deň môžeme pozorovať, že semená zväčšili svoj objem a rovnako nasali podstatnú časť nálevu.

Prebytočný nálev zlejeme a zmes rozmixujeme ponorným mixérom, čím v podstate vytvoríme horčicu. Môžeme ochutnať a podľa chuti ešte osoliť, osladiť alebo okysliť. Hotovú horčicu skladujeme v chladničke maximálne jeden mesiac.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní