Barefoot topánky ovládli svet. Prečo sa oplatia na chôdzu či na beh?

Barefoot topánky ovládli svet. Prečo sa oplatia na chôdzu či na beh?

Topánky barefoot doslova ovládli svet a vídame ich čoraz viac aj v slovenských uliciach. Nenosia sa však len na parádu, ale aj pre svoje údajné zdravotné benefity, ktoré poskytuje aj veľmi moderné chodenie nabosoČo ponúka obuv typu barefoot a oplatí sa do nej investovať?

Komfort aj flexibilita

Ako sme už naznačili, barefooty (ako sa barefoot obuv slangovo nazýva) sú nesmierne populárne a ich popularita neustále rastie. Ako vyzerá taká barefoot topánka? Základným parametrom je ultra tenká, flexibilná podrážka, ktorá by nemala presahovať výšku 6 milimetrov, aby sa noha doslova takmer dotýkala zeme.

Ďalším typickým znakom barefoot obuvi je nulový rozdiel výšky medzi pätou a prstami. Podrážka je teda rovná a v rovine je aj celé chodidlo. Barefoot topánky sú tiež dostatočne široké, aby sa v nich prsty netlačili a v podstate kopírujú tvar nohy. Posledná vlastnosť barefootov býva ich extrémne ľahká váha.

Bude sa ti páčiť: Vieš, prečo jesť fenikel? Povieme ti aj to, ako ho správne konzumovať

barefooty a ich výhody

Zdroj: Shutterstock®

Život barefoot

Ako všetko aj barefoot topánky majú svojich fanúšikov a zároveň i odporcov. Ich milovníci argumentujú v ich prospech s niekoľkými zdravotnými benefitmi, ktoré aj dokázateľne poskytujú. Keďže sú dostatočne široké, no aj nesmierne ľahké, umožňujú nohe vyvíjať sa správne a bez obmedzení, zároveň pôsobia ako prevencia pred vznikom rôznych deformácií chodidiel.

Vďaka barefootom budú svaly chodidla oveľa silnejšie a aj chôdza či šport v nich bude bezbolestný. Hovoríme napríklad o bolestiach kĺbov, ktoré sa môžu časom vykľuť z nesprávneho typu chôdze v tradičných topánkach. Barefoot topánky tiež poskytujú telu rovnováhu.

Barefoot obuv údajne pôsobí pozitívne aj na psychiku. Dokáže vraj odbúrať napätie a stres a človeku priniesť pôžitok z chôdze. Aj keď sa to možno zdá pritiahnuté za vlasy, mnoho barefoot nadšencov vám potvrdí pravý opak.

Odporúčame: Trápi ťa prebytočná svalová hmota? Aj tej sa dá účinne zbaviť!

behanie barefoot

Zdroj: Shutterstock®

Na chôdzu i na beh

Barefoot obuv dominuje vo svete obyčajnej chôdze aj športu. O benefitoch chôdze sme si práve povedali, čo však športová barefoot obuv? Ukázalo sa, že také bežecké barefoot tenisky dokážu chrániť pred vznikom zranení, a to najmä v súvislosti so správnou technikou behuNiektoré štúdie dokonca tvrdia, že sa vďaka nej zvyšuje efektivita behu samotného. 

Barefoot beh má však aj nevýhody. Noha je v barefoot obuvi menej chránená a nástrahou sa stávajú kamene, ale aj nebezpečnejšie predmety na chodníkoch, ako napríklad sklo. Tradičné topánky poskytujú aj lepšiu izolačnú vrstvu, najmä pred chladom, vodou či snehom. Zo začiatku sa mnoho ľudí navyše sťažuje na bolestivé pľuzgiere a rizikom je preťažené lýtko či achilovka.

- Anketa

A ČO VY A BAREFOOT OBUV?

Odpovedalo 18 ľudí  

Inú nekupujem!
11%
Skúšal/a som a nič pre mňa.
0%
Zatiaľ som neskúsil/a.
78%
Nezaujala ma.
11%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 09.05.21 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Zatiaľ som neskúsila, no vzhľadom k benefitom sa určite oplatí investovať do tohto typu obuvi.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 09.05.21 17:51

ZS
karma
100.00

Tenká podrážka nič pre mňa

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 10.05.21 00:58

karma
109.00

Zatiaľ som o nich nepočula,ale vyskúšala by som ich,prečo nie ?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní