Veľmi krátka menštruácia - porucha cyklu či problém? Vieme, kedy vyhľadať pomoc

Veľmi krátka menštruácia - porucha cyklu či problém? Vieme, kedy vyhľadať pomoc

Menštruácia je u každej ženy úplne iná. Niektoré ju každý mesiac vítajú s úsmevom na perách a iné zase s liekmi proti bolesti, pod dekou alebo v posteli. To je znak toho, že každá žena je iná.

Niektoré z nás majú vyšší prah bolesti, no mnohé ho majú úplne niekde inde, v dôsledku čoho prežívajú a pociťujú menštruačné bolesti a kŕče inak. Avšak, nielen to! Každá má iný menštruačný cyklus. Niektoré krvácajú dlhšie, mnohé zase častejšie a intenzívnejšie.

To, aký menštruačný cyklus je, je ovplyvnené aj našim telom, zdravím a inými faktormi. Čo je ale príčinou slabej menštruácie? Čo signalizuje skrátená menštruácia či malé krvácanie pri menštruácii?

Aká je normálna a zdravá menštruácia?

Čo možno považovať za zdravú a normálnu menštruáciu? V prvom rade je to pravidelný cyklus, ktorý prichádza každý mesiac v približne rovnakom intervale. Pár dní meškajúca menštruácia je v akejsi tolerancii. Tu však hovoríme o 1 až 2 dňoch hore-dole.

Za normálnu sa tiež považuje menštruácia, pri ktorej žena nespotrebuje veľké množstvo hygienických pomôcok. V priemere dochádza k strete do 80 ml krvi.

Pravidelná menštruácia

  • Frekvencia cyklu - ideálne každých 28 dní. Za normálnu menštruáciu sa považuje aj menštruačný cyklus v rozmedzí 21 - 35 dní.

  • Dĺžka cyklu - za normálnu a zdravú menštruáciu sa považuje tá, pri ktorej krvácanie trvá 5 - 7 dní.

Pozri tiež: Vnútromaternicové teliesko: Aké sú pre a proti tejto antikoncepcie?

Poruchy menštruačného cyklu

  • Silná menštruácia (príznaky silnej menštruácie)

Čo možno považovať za silnú menštruáciu? Odborníci uvádzajú, že ak žena počas jedného dňa krvácania počas menštruácie použije 6 hygienických vložiek alebo tampónov (poprípade ich kombináciu), hovoriť môžeme o silnej menštruácii.

Ak žena pozoruje silné krvácanie po dobu 3 dní počas 7-dňového cyklu rovnako môžeme hovoriť o silnej menštruácii. Spozornieť by mala každá žena aj v prípade, ak je silné krvácanie sprevádzané aj krvnými zrazeninami, pretože to môže naznačovať vážnejšie zdravotné problémy - napr. myómy, polypy, cysta vaječníka, chronický zápal, ochorenie krvi (anémia) a pod.

  • Bolestivá menštruácia

Je pomerne ťažké určiť, čo je a čo nie je bolestivá menštruácia. Každá totižto máme iný prah bolesti a bolesť teda vnímame úplne inak. Práve preto je lepšie nechať sa vyšetriť gynekológom, pretože bolestivá menštruácia môže naznačovať rôzne problémy. U mladších žien môžu byť príčinou výkyvy hormónov. U žien po 30-tke môže byť príčinou cysta, endometrióza alebo myóm maternice.

  • Menštruácia dvakrát mesačne

Asi si každá žena práve teraz hovorí, že by ju asi aj porazilo, ak by mala mať menštruáciu dvakrát do mesiaca. Avšak, aj to sa stáva. Hlavne v prípade, ak je príčinou skrátená menštruácia. Ak má žena 21-dňový cyklus je jasné, že menštruácia sa môže u ženy objaviť aj dvakrát v mesiaci. No príčinou nie je len krátky menštruačný cyklus.

Príčinou môže byť aj vysadenie hormonálnej antikoncepcie - v tomto prípade chvíľu trvá, kým sa hormóny v tele ženy dostanú do normálu. Po vysadení antikoncepcie môže žena spozorovať častejšie krvácanie alebo špinenie.

Ďalšou menej známou a menej častou príčinou je aj tzv. ovulačné krvácanie. K tomu dochádza okolo 12. až 16. dňa menštruačného cyklu. Krvácanie v tomto prípade môže byť sprevádzané bolesťami podbruška, ktoré sú totožné s menštruačnými kŕčmi.

Menštruácia a choroba - príčinou, samozrejme, môže byť aj nejaká choroba. Častejšia menštruácia môže signalizovať cysty, polypy, ale aj rakovinu. Preto je vždy potrebné svoj stav konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

  • PMS a bolestivá menštruácia

Čo je príčinou bolesti brucha počas samotnej menštruácie? Ani v tomto prípade nie je možné jednoznačne určiť príčiny ochorenia zvaného dysmenorea (bolestivá menštruácia). Avšak, na pozadí bolesti je najčastejšie zmena hladiny určitých hormónov v organizme. Tie zvyšujú citlivosť receptorov na bolesť, v dôsledku čoho ženy s nižším prahom bolesti môžu pociťovať intenzívnejšiu bolesť.

Dôležité je vedieť, že primárna dysmenorea sa častejšie vyskytuje o mladších dievčat - predovšetkým v období puberty, kedy sú hormóny nestabilné. Sekundárna dysmenorea sa objavuje u zrelých žien ako príznak ochorenia.

Neprehliadni: Ako sa telo mení po pôrode? Zistite všetko o popôrodných zmenách

Krvácanie počas menštruácie

Veľmi krátka menštruácia (krátky menštruačný cyklus) - príčiny

  • Menštruácia a stres - z dlhodobého hľadiska môže stres ovplyvniť aj takú vec, akou je menštruácia. Či už nepravidelný menštruačný cyklus, zmena cyklu, príčinou môže byť práve stres. Predovšetkým chronický stres môže narušiť hormonálnu rovnováhu (hormonálny disbalans). Stres vytvára v tele nadbytok kortizolu, ktorý zase môže narušiť fungovanie ostatných hormónov. A to vedie aj ku skráteniu menštruačného cyklu i samotného krvácania. Dokonca stres býva častokrát príčinou meškajúcej menštruácie.
  • Vek - ako žena starne, tak aj pravidelný cyklus prestáva byť pravidelným. S pribúdajúcimi rokmi a so všetkými zmenami v tele sa môže menštruačný cyklus skracovať. Často ku skráteniu cyklu alebo krvácania počas menštruácie dochádza po 40-tke a hlavne v období menopauzy, kedy žena môže spozorovať aj výkyvy hormónov.

  • Predčasné zlyhanie vaječníkov - predčasná ovariálna nedostatočnosť spôsobuje, že vaječníky prestávajú produkovať vajíčka, čo vedie k nepravidelnej menštruácii a/alebo k slabej menštruácii. Dokonca tento problém môže byť príčinou úplnej absencie menštruácie a predčasnej menopauzy.

  • Zmena hmotnosti - náhle priberanie alebo chudnutie môže ovplyvniť hladinu hormónov v organizme. To vedie ku kratšej menštruácii, nakoľko telo môže produkovať viac alebo menej estrogénu.

  • Menštruácia a lieky - aj mnohé druhy liekov môžu byť príčinou kratšej menštruácie. Ide o niektoré druhy antikoncepcie, ale aj steroidy či chemoterapiu.

  • Tehotenstvo a obdobie po pôrode - menštruácia sa môže úplne zastaviť, keď otehotniete, a môže byť aj iná, než na akú ste boli zvyknutá po jej návrate - môže byť kratšia. U niektorých žien sa môže objaviť krátke krvácanie v období, keď sa vajíčko pri oplodnení uhniezďuje v sliznici maternice - toto krvácanie trvá približne 2 dni a je to jedným z prvých prejavov tehotenstva.

  • Zjazvenie maternice - pravidelnosť menštruácie môže byť ovplyvnená aj zjazvením maternice, ktoré je spôsobené lekárskymi zákrokmi. K zjazveniu však môže dôjsť aj v dôsledku pohlavne prenosných chorôb či zápalu. Príčinou môže byť aj endometrióza.

  • Porucha štítnej žľazy - nezvyčajné krvácanie môže byť príčinou nesprávne fungujúcej štítnej žľazy. Kratšia menštruácia môže byť dôsledkom hypotyreózy (nedostatočná činnosť štítnej žľazy), hypertyreózy (nadmerná činnosť štítnej žľazy) alebo Hashimotovej choroby (autoimunitné ochorenie, pri ktorom vaše telo napáda štítnu žľazu).

Malé krvácanie pri menštruácii (slabé menštruačné krvácanie)

Menštruačné zdravie je častokrát odrazom celkového zdravia ženy. Ak je menštruačný cyklus u ženy zrazu iný, než býval, je potrebné zbystriť pozornosť. Silná menštruácia, slabá menštruácia a aj nezvyčajné krvácanie počas menštruácie môže naznačovať problémy.

V prípade slabej menštruácie (hypomenorea) môže byť príčinou:

  • emočný stres,

  • hormonálne zmeny,

  • zdravotný stav,

  • stravovanie a poruchy príjmu potravy (anorexia).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní