5 receptov na višňový džem – tradičné i netradičné, z ktorých si vyberie každý

5 receptov na višňový džem – tradičné i netradičné, z ktorých si vyberie každý

Višňový džem je lahodná pochúťka, ktorá sa skvele hodí na rôzne sladké pokrmy a raňajky. Jeho sladko-kyslá chuť a bohatá aróma višní robia z tohto džemu skutočnú lahôdku pre chuťové poháriky. A čo je ešte lepšie, višňový džem si môžete pripraviť aj sami doma s jednoduchým a osvedčeným receptom.

Ak ste milovníkom višní a chcete si vychutnať ich chuť aj mimo sezóny, tak si pripravte domáci višňový džem, ktorému sa nedá odolať. Máme pre vás hneď 5 skvelých receptov, z ktorých každý jeden stoji za ochutnanie.

Výber správnych višní je kľúčovým krokom pri príprave vynikajúceho višňového džemu. Odporúča sa používať zrelé a šťavnaté višne, ktoré majú intenzívnu chuť a sladkosť. Čítajte ďalej a pripravte si svoj vlastný domáci višňový džem, ktorý vám bude slúžiť ako vynikajúci spoločník pri sladkých raňajkách alebo večeriach, dezertoch či pečení.

Višňový džem s rumom

  • 1 kg višní
  • 50 ml rumu
  • 300 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky škorice

Postup prípravy: Ako prvé si višne umyjeme a odkôstkujeme. Následne ich dáme do hrnca, zasypeme cukrom, pridáme rum a škoricu. Spolu varíme za stáleho miešania. Privedieme do varu, následne stiahneme plameň a necháme pomaly prebublávať. Po hodine by mal byť džem hotový.

Správne skúšku – naberte trochu džemu a nalejte na tanierik. Nechajte chvíľku odstáť a vychladnúť. Keď sa džem neleje, môžete ho odstaviť a naplniť ním pripravené zaváraninové poháre. Uzavrite viečkom a vložte do rozohriatej rúry na 250 °C.

Džemy poukladajte na plech na pečenie, prilejte asi 2 dcl vody a džem vložte do vyhriatej, ale už vypnutej rúry a nechajte ich v nej 12 hodín.

Odporúčame aj: Šťavnatý višňový koláč – tomuto lahodnému dezertu neodoláš!

Višňový džem s vanilkou

  • 1,5 kg odkôstkovaných višní
  • 1 vanilkový struk
  • 1 balenie želírovacieho cukru 3:1

Postup prípravy: Odkôstkované višne vložte do hrnca, nasypte želírovací cukor a pridajte aj rozkrojený vanilkový struk. Priveďte do varu a za stáleho miešania varte aspoň 5 minút. Po dovarení struk vyberte a pozberajte aj prípadnú penu a hotový višňový džem prelejte do pripravených pohárov. Uzavrite viečkom a obráťte hore dnom na 5 minút.

Višňový džem s gelfixom

  • 1 kg čerstvých višní
  • 700 g kryštálového cukru
  • 1 gelfix

Postup prípravy: Višne umyjeme, odkôstkujeme a dáme do hrnca. Pomaly ich dusíme, v prípade potreby podlejeme troškou vody. Asi po 10 minútach pridáme gelfix rozmiešaný v 100 g cukru. Premiešame, privedieme k varu a postupne vmiešame aj zvyšný cukor. Za občasného miešania varíme na miernom ohni približne 25 minút.

Akonáhle džem zhustne, spravte skúšku na tanieriku, môžete džem odstaviť a naliať do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme 10 minút odstáť. Potom poháre pretočíme a necháme úplne vychladnúť.

Vyskúšaj aj: Recept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou

Višňový džem s mätou

  • 1 kg višní
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 balenie ovocného pektínu
  • 2 hrste čerstvej mäty

Postup prípravy: Listy mäty umyjeme a necháme ich poriadne vyschnúť – ideálne na bavlnenej utierke. Mätu následne nasekáme na menšie kúsky.

Višne umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do mixéra a spolu s mätou rozmixujeme. Zmes prelejeme do hrnca, pridáme cukor, pektín a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme približne 5 minút. Hotový džem odstavte a naplňte do pohárov. Uzavrite a otočte hore dnom. Po chvíľke otočte a nechajte úplne vychladnúť.

Jednoduchý višňový džem

  • 1 kg odkôstkovaných višní
  • 1 kg kryštálového cukru
  • šťava z 1 citróna

Postup prípravy: Umyté a odkôstkované višne dáme do hrnca. Zasypeme cukrom a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka, poprípade môžete nechať aj väčšie kúsky. Privedieme do varu a za stáleho miešanie varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne znížime teplotu a varíme ešte približne 10 minút. Horúci džem nalejeme do pohárov, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní