Šošovica v hlavnej úlohe: Aké dobroty sa z nej dajú pripraviť?

Šošovica v hlavnej úlohe: Aké dobroty sa z nej dajú pripraviť?

Šošovicu v kuchyni používa snáď každý a preto ju netreba obzvlášť predstavovať. Táto chutná strukovina je súčasťou mnohých polievok či prívarkov. My vám ju v dnešných receptoch predstavíme v možno o trochu netradičnejší kombináciách.

Pozri aj: Monkey bread alebo opičí koláč: Trhanec, ktorého základom je veľa škorice

šošovicový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Chutný šošovicový šalát

Na šalát budeme potrebovať:

  • 250 gramov šošovice
  • 150 gramov sterilizovanej uhorky
  • 2 malé jabĺčka
  • 1 cibuľa
  • 1 stredná rajčina
  • 2 PL horčice
  • 2 PL octu
  • 3 PL oleja
  • Cukor, soľ, mleté čierne korenie na dochutenie

Postup: Šošovicu namočíme na pár hodín do vody. Neskôr ju uvaríme a necháme vychladnúť. Uhorky a jabĺčka nakrájame, pomiešame so šošovicou, rajčinou, cibuľou. Olej, ocot, koreniny spolu zmiešame a vlejeme do šalátu. Zľahka premiešame a necháme aspoň 2 hodiny odstáť v chladničke.

šošovicové fašírky

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé šošovicové fašírky

Na prípravu fašírok budeme potrebovať:

  • 500 gramov šošovice
  • 1 cibuľa
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 2 vajcia
  • Korenie, soľ, múka, strúhanka a olej

Postup: Šošovicu namočíme a uvaríme. Uvarenú šošovicu najemno pomelieme, respektíve rozmixujeme. Pridáme soľ, vajcia, korenie, pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Zmes premiešame a tvarujeme do fašírok, ktoré poobaľujeme v strúhanke. Fašírky vkladáme do rozpáleného oleja a opražíme dozlatista. 

šošovicová nátierka

Zdroj: Shutterstock®

Rýchla nátierka zo šošovice

Na nátierku budeme potrebovať:

  • Šošovicu, cesnak, droždie, biely jogurt, soľ, mleté čierne korenie, cibuľa, olej

Postup: Šošovicu opäť namočíme do vody, neskôr uvaríme a rozmixujeme. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, ktoré opražíme na oleji. Na koniec pridáme prelisovaný cesnak. K šošovicovej kaši pridáme biely jogurt, soľ, korenie, droždie a cibuľu s cesnakom, ktoré medzitým vychladli. Všetky ingrediencie spolu premiešame a nátierku podávame s chlebom či iným pečivom.

Pozri aj: Lahodné banánové lievance – chutná dobrota nielen pre deti


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Blažena Sádovská 28.01.14 18:50

BS
karma
100.00

Super, šošovicovú nátierku rada vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní