Pozná to každý. Na tanier ste si naložili oveľa viac jedla, ako za normálnych okolností zjete. A vy túto nadmernú porciu zjete, a potom to príde – extrémna únava po jedle. Pocit doslova na prasknutie, ťažké nohy, zatvárajúce sa oči... Jediné, na čo sa v tejto chvíli zmôžete, je odpočinok, no a ak naň náhodou nemáte priestor, vaša produktivita klesá až k bodu mrazu. Ak sa vám takéto niečo stáva ojedinele, nič sa nedeje. Ak vás však únava po jedle trápi celkom bežne, môže to byť diagnóza.
Kóma z jedla
Táto diagnóza sa nazýva kóma z jedla (potravinová kóma) alebo odborne postprandiálna únava a pri jej diagnostikovaní sa odborníci najprv snažia prísť na to, čo k nej u pacienta opakovane vedie, čo je jej príčinou. Okrem toho, že sa vám pri nej po jedle naozaj nechce vôbec nič, môže sa pri nej objaviť aj nepríjemné nafukovanie či bolesť žalúdka.
Pozri aj: Psychológovia radia: Tu sú tipy, ako skoncovať s prejedaním sa
Čo teda môže byť spúšťačom kómy z jedla?
- Množstvo. V ľudskom tele dávajú signál hladu aj signál prejedenia hormóny. Ak však človek je prirýchlo, môže sa stať, že telo nestíha reagovať. Keď pošle signál, že ste preplnení, môže byť už neskoro a pravdepodobne ste toho už zjedli priveľa.
- Kvalita. Na tom, čo konzumujete, tiež záleží. Ak ste sa práve napchali rafinovanými cukrami a sacharidmi, vaša hladina glukózy v tele je ako na horskej dráhe. Raz hore, raz dole. A podobne je to aj s vašou náladou, ktorá sa miestami stáva až letargickou.
- Štítna žľaza. Hladinu glukózy v tele ovplyvňuje štítna žľaza, ktorá ju za normálnych okolností reguluje. Ak však štítna žľaza nefunguje ako má, môže to spôsobiť kómu z jedla.
- Alergia. Podľa odborníkov môže únavu po jedle spôsobiť aj to, že ste na niečo z toho, čo ste zjedli, alergickí. Ide v podstate len o iný prejav alergie.
- Nedostatok živín. Nedostatok železa, vlákniny alebo vitamínov (najmä vitamínu B12) sa môže prejaviť únavou po jedle.
Návod, ako sa jej vyhnúť
Ako to už pri podobných diagnózach býva, vo veľkej väčšine prípadov sa im dá zabrániť, a to celkom jednoducho. Kóme z jedla sa dá predísť, ak práve nejde o poruchu štítnej žľazy, alergiu či nedostatok živín v tele. Tieto problémy musíte najskôr vyriešiť s príslušným odborníkom.
V opačnom prípade musíte svoje jedlo viac vyvážiť. Malo by obsahovať zdravé sacharidy, tuky aj bielkoviny, čo zabezpečí aj stabilnú hladinu glukózy v krvi. Konzumovať jedlo by ste mali pomaly, aby vaše telo stíhalo vylučovať príslušné hormóny potrebné na to, aby ste sa cítili plní. To najlepšie na záver. Po jedle si doprajte prechádzku na čerstvom vzduchu. Okysličený organizmus je zároveň organizmom plným energie!
Zaujme ťa: Chceš vedieť, ako v práci excelovať? Skús recepty na produktivitu
Aktualizovaný článok: 13.11.2022
- Anketa
MÁTE SKÚSENOSŤ S ÚNAVOU PO JEDLE?
Odpovedalo 834 ľudí