7 tajomstiev, ktoré si o Michaelovi Jacksonovi nevedela

7 tajomstiev, ktoré si o Michaelovi Jacksonovi nevedela
  • 01.01.2024
  • Michaela Kožáková

Michael Jackson, často označovaný ako „Kráľ popu“, sa navždy zapísal do histórie ako talentovaný hudobník a interpret, ale aj kultúrna ikona, ktorej vplyv rezonuje aj po jeho smrti. Spevák lámal rekordy, spochybnil rasové hranice, spôsobil revolúciu v hudobnom priemysle a zanechal nezmazateľnú stopu v populárnej kultúre. Prelomová kreativita tohto speváka zmenila spôsob, akým sa hudba produkuje a propaguje. Michael Jackson je jednoducho legenda, ktorú si budeme navždy pamätať.

S osobou Michaela Jacksona sa okrem jeho nadania a prínosu pre hudobný svet spája i kontroverzia. Neverland Michaela Jacksona, utajované deti, otázniky ohľadom Michaelovej smrti či jeho náklonosť k deťom. Poďte sa s nami pozrieť na sedem zaujímavých faktov o tomto spevákovi, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli. 

Neprehliadni: Hailey Bieber ukázala svoju skin care rutinu. Čo stojí za jej rozjasnenou pleťou?

Kontroverzný život Michaela Jacksona

Spevák, skladateľ a tanečník, ktorý sa preslávil svojimi zvláštnymi tanečnými pohybmi a nezabudnuteľnými piesňami, je považovaný za jedného z najvplyvnejších hudobníkov a popových ikon.

Jackson prešiel dlhú cestu, odkedy sa dostal do hitparád v roku 1969. Spolu so svojimi bratmi v skupine s názvom Jackson Five, začal vystupovať už ako päťročný.

V roku 1980 médiá začali spochybňovať jeho zmenu vzhľadu, správania a životného štýlu. V deväťdesiatych rokoch bol Michael Jackson obvinený zo sexuálneho zneužívania dieťaťa a odvtedy obvinenia neprestali.

Pozoruhodná 30-ročná kariéra Michaela Jacksona dosiahla bezkonkurenčné hudobné, komerčné a kritické vrcholy. Jeho nespočetné úspechy zahŕňali najpredávanejší album všetkých čias, titul priekopníka hudobného video média a virtuálne predefinovanie konceptu modernej popovej hviezdy. Ako skladateľ napísal viac ako 150 piesní.

1. Antigravitačné naklánanie, 45-stupňový náklon

Hudobná legenda Michael Jackson bol vždy niečo ako iluzionista, najmä pokiaľ ide o jeho charakteristické tanečné pohyby. V roku 1987 zaujal vo svojom videoklipe k piesni Smooth Criminal pohybom, ktorý vzdoruje gravitácii. Skúsení a trénovaní tanečníci sa dokážu predkloniť maximálne o 25 až 30 stupňov, no aj tak tento pohyb vo veľkej miere zaťažuje Achillovu šľachu. Michael však s noblesou a ľahkosťou predviedol 45 - stupňový náklon.

Nejde však o žiadnu super schopnosť. Za týmto nezvyčajným tanečným pohybom sa skrýva špeciálna topánka patentovaná pod spevákovým menom v roku 1993. Napriek tejto antigravitačnej topánke však neurochirurgovia tvrdia, že takýto ohromujúci výkon je možné predviesť len vďaka neuveriteľnej sile svalov chrbtice a dolných končatín. 

2. Prvý videoklip od afroamerického umelca na hudobnej stanici MTV

Billie Jean bolo prvé video od afroamerického umelca, ktoré sa vysielalo na MTV. Spevák Michael Jackson v ňom predviedol nový vzhľad pozostávajúci z koženého obleku, ružovej košele, červeného motýlika a jeho charakteristickej bielej rukavice. Bol to štýl, ktorý kopírovali deti v celých Spojených štátoch až do takej miery, že jedna škola v New Jersey zakázala študentom prichádzať do triedy v bielych rukaviciach.

3. Bielenie kože

Napriek tomu, že Michael Jackson značne prispel svojou tvorbou k rozvoju popkultúry a hudobnej histórii, vždy okolo jeho osoby existovala kontroverzia, pokiaľ ide o farbu jeho pleti. Úspešnému spevákovi diagnostikoval lupus a v roku 1986 aj vitiligo - neinfekčná kožná porucha, kedy dochádza k strate melanocytov – buniek tvoriacich kožný pigment.

Niektoré zdroje uviedli, že si bielil kožu a používal aj krémy na predpis na bielenie pokožky, aby zakryl nerovnomerné farebné škvrny spôsobené chorobou. Ale Michael a jeho blízki rodinní príslušníci to nikdy nepotvrdili.

V piesni Black or White vydanej v roku 1991 zdôrazňuje svoj černošský pôvod a belošský vzhľad s cieľom zbúrať múry rasového napätia. Zatiaľ čo pieseň sa zaoberá hlavne rasizmom, mnohí ľudia tiež špekulujú, že skladba je o neschopnosti Michaela Jacksona identifikovať sa ako čierny alebo biely kvôli jeho vitiligu.

Pozri aj: Pamela Anderson dala zbohom líčidlám. Prezradila dôvod, prečo sa posledné obdobie cíti lepšie bez make-upu

Michael

Zdroj: PINTEREST/popsugar.com

4. Spevák Michael Jackson a chirurgické zákroky

Podľa bulvárnych médií prvú operáciu nosa Michael podstúpil už okolo svojich 20 rokov. Po páde počas tanečnej rutiny si zlomil nos a potreboval sa podrobiť kozmetickej operácii.

Mnoho lekárov sa domnieva, že nepodstúpil len rinoplastiku, ale že mu urobili aj niekoľko ďalších zákrokov. Predpokladá sa, že podstúpil lifting čela, operáciu lícnych kostí a pier. Po jeho smrti Jacksonova pitevná správa odhalila, že spevák mal upravené i obočie a líniu vlasov, aby vyzerali hustejšie a zdravšie.

5. Utajovaný syn

Život Michaela Jacksona dodnes fascinuje nielen jeho fanúšikov, pretože je plný tajomstiev a záhad, na ktoré už možno odpoveď alebo vysvetlenie nenájdeme. Mnoho nezodpovedaných otázok sa vynára i v súvislosti s potomkami speváka. Jeho prvou ženou bola americká speváčka a skladateľka Lisa Presley, s ktorou sa oženil v roku 1994. O dva roky neskôr si povedal spoločné áno so zdravotnou sestrou Debbie Rowe.

Umelec mal tri deti: najstarší syn Michaela Jacksona Prince Jackson, dcéra Paris Jackson a Prince Michael Jackson II, známy aj ako najmladší syn Blanket Jackson. Toho mu vynosila náhradná matka (umelé oplodnenie). Jackson ho ako novorodenca ukázal prvýkrát svetu z balkóna hotela. Na rukách ho držal tak nemotorne, že mu takmer vypadol. Zábery speváka s novorodencom na rukách obleteli v tom čase celý svet. Michaelove deti vyrastali na ranči Neverland a po jeho smrti išli bývať k babičke Katherine Jackson.

V priebehu rokov však média špekulujú o tom, že Michael môže mať nie jedného, ale dvoch ďalších synov. Utajovaní synovia Michaela Jacksona sa však nikdy nepotvrdili. Nórsky rapper a tanečník Omer Bhatti je údajne jedným z nich. Ten však verejne poprel, že je synom Kráľa popu.

Brandon Alexander Howard, známy ako B Howard, ktorý sa náramne na umelca podobá, je tiež označovaný ako syn Michaela. Howard sa však dištancuje od akýchkoľvek špekulácií.

Zaujme Ťa: Módna návrhárka Vera Wang na svoj vek rozhodne nevyzerá. Ako to robí, že v 73 rokoch vyzerá takto?!

Michael

Zdroj: PINTEREST/fanpop.com

6. Michael Jackson a sociálny vplyv

Vplyv Michaela Jacksona presahoval hudbu a módu. Svoju platformu využil na zvýšenie povedomia o sociálnych problémoch a na podporu pozitívnych zmien. Spevákovo humanitárne úsilie, ako napríklad jeho podpora organizáciám ako UNICEF a jeho zapojenie do charitatívnych iniciatív, ukázali jeho odhodlanie zmeniť svet. Prostredníctvom svojej hudby sa venoval aj dôležitým spoločenským otázkam a témam ako rasová rovnosť či ochrana životného prostredia.

7. Úchylné tajomstvá

V roku 2019 vyšiel dokumentárny film o Michaelovi Jacksonovi s názvom Leaving Neverland: Michael Jackson and me, ktorý zobrazuje detaily stretnutí speváka a dvoch chlapcov, ktorí mali byť obťažovaní touto hviezdou.

Niektorí z kritikov zastávali názor, že spevák mal vo svojom sídle samostatnú „detskú izbu“, kde bral svoje obete. Jeho osobný strážca však potvrdil, že išlo o bezpečnostný úkryt, ktorý bol vybudovaný predtým, ako sa Michael do domu nasťahoval.  Spevák bol v roku 2005 postavený pred súd pre obvinenia z obťažovania detí, ale nebol uznaný vinným.

Hoci má Kráľ popu kontroverznú minulosť, jeho fanúšikovia mu zostali verní a podporovali ho počas celého života.

Odporúčame: Najstaršia tatérka na svete: 106-ročná Filipínčanka zažiarila aj na obálke Vogue

Micheal

Zdroj: PINTEREST/eonline.com

Pohreb Michaela Jacksona

25. júna 2009 zomrel Michael Jackson na zástavu srdca v Los Angeles v Kalifornii vo veku 50 rokov. Spevák užil smrtiacu dávku propofolu v kombinácii so sedatívami a anestetikami. V roku 2011 bol Jacksonov osobný lekár Conrad Murray uznaný vinným z neúmyselného zabitia.

Verejná spomienka na Michaela Jacksona sa konala 7. júla 2009 v Staples Center v Los Angeles v Kalifornii. Podujatiu predchádzala súkromná rodinná bohoslužba v Hollywood Hills. Michaelova uzavretá rakva bola vyrobená z masívneho bronzu, pozlátená 14-karátovým zlatom a vystlaná modrým zamatom. 

Jacksonovi bratia, ktorí sedeli v prvom rade, mali každý na sebe jednu bielu flitrovanú rukavicu na počesť svojho brata. Mariah Carey, Stevie Wonder, Lionel Richie, Jennifer Hudson, Usher, Jermaine Jackson a Shaheen Jafargholi spievali Jacksonove piesne.

Pohreb Michaela Jacksona stál viac ako viac ako 668 180 eur. Rodina uhradila všetky náklady z jeho vlastných peňazí. Viac ľudí ako Jacksonov pohreb toho roku na internete sledovalo už len januárovú inauguráciu amerického prezidenta Obamu. 

FOTOGALÉRIA MICHAEL JACKSON

Jackson

Zdroj: PINTEREST/twitter.com

Jackson

Zdroj: PINTEREST/lacortedelreydelpop.com

Jackson

Zdroj: PINTERESTyoutube.com

Michael

Zdroj: PINTEREST/zavvi.com

Jackson

Zdroj: PINTEREST/Jennifer Waters avatar link Jennifer Waters

Jackson

Zdroj: PINTEREST/gettyimages.co.nz

Michael

Zdroj: PINTEREST/seventeen.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní