Ako sa ľahko a rýchlo zbaviť akné

Ako sa ľahko a rýchlo zbaviť akné

Akné je nepríjemné kožné ochorenie, ktoré môže byť zdrojom frustrácie a nízkeho sebavedomia. Mnoho ľudí, aby sa vyhlo týmto a iným nepríjemným situáciám, sa snaží nájsť rýchle a účinné spôsoby, ako sa akné zbaviť. Našťastie, existuje viacero spôsobov, ako zlepšiť stav pleti a eliminovať nepríjemné prejavy akné.

Určite príčinu akné

Ako sa zbaviť akné závisí najmä od príčiny jeho vzniku. Akné môže spôsobiť viacero faktorov vrátane hormonálnej nerovnováhy, stresu, genetických predispozícií, typu pokožky, jej znečistenia vonkajšími vplyvmi aj zlých stravovacích návykov.

V každom prípade je potrebná kvalitná kozmetika na akné a vhodná starostlivosť o pleť..

Jednou z hlavných príčin akné je nadmerná produkcia mastnoty v kožných žľazách. Tento maz, nazývaný sébum, môže upchať póry a viesť k tvorbe komedónov. Tvorbu akné často spôsobujú aj hormonálne zmeny, preto sa často vyskytuje v období dospievania a u žien počas menštruačného cyklu, tehotenstva či menopauzy. Aj emocionálny stres a nedostatok spánku môžu mať vplyv na hormonálnu rovnováhu, čo môže viesť k zhoršeniu akné. Nielen pre krásnu pleť sa preto oplatí vedieť aj to, ako sa zbaviť stresu.

Akné môže mať i genetickú príčinu, čo znamená, že ak s ním mali problémy vaši rodičia, pravdepodobnosť výskytu u vás je oveľa vyššia. Podráždiť pokožku a prispieť ku vzniku akné dokáže aj vystavenie sa znečistenému ovzdušiu a škodlivým látkam.

Určite typ svojej pokožky

Určenie typu pleti a následná starostlivosť o ňu je kľúčovým krokom pre dosiahnutie zdravej a krásnej pokožky. Rôzne typy si predsa vyžadujú rôzne prístupy k starostlivosti, čo znamená, že suchá, mastná alebo viac citlivá pokožka potrebuje špecifickú starostlivosť.

Mastná pleť býva lesklá a často sú viditeľné aj zväčšené póry. Práve tento typ je najviac náchylný na tvorbu akné a čiernych bodiek. Pre mastnú pleť sú vhodné kozmetické produkty na čistenie pleti s obsahom kyseliny salicylovej. Podľa typu pleti si treba vyberať aj kozmetiku, teda nielen produkty na čistenie, ale tiež sérum na pleť či denné a nočné krémy a podobne.

ako sa zbaviť akné

Zdroj: Jacob Lund - stock.adobe.com

Používajte bežne dostupnú kozmetiku na akné

Na trhu je veľa kozmetických výrobkov určených na liečbu akné. Môžete si vybrať čistiace gély, toniká a krémy s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré pomáhajú liečiť akné a predchádzať mu.

Normálna pleť si taktiež vyžaduje starostlivosť, pri ktorej sa netreba báť bežne dostupnej kozmetiky na akné, ako je čistiaci gél na tvár alebo maska na tvár, dodávajúca pleti presne to, čo potrebuje. Normálna pleť je tiež bez nadmerného lesku, suchých miest či zvýšenej citlivosti. Aby si zachovala svoj stav, je dôležité jej čistenie a hydratovanie.

Pravidelne si čistite póry

Pravidelné čistenie pórov je ďalšou dôležitou súčasťou starostlivosti o pleť, najmä ak je viac mastná alebo aknózna. Čistenie pórov pomáha odstraňovať nečistoty, prebytočný maz a odumreté kožné bunky, znižuje riziko vzniku komedónov (čiernych a bielych bodiek), akné a zlepšuje celkový vzhľad.

starostlivosť o aknóznu pleť

Zdroj: Angelina - stock.adobe.com

Vonkajšie čistenie pleti

Vonkajšie čistenie pleti by malo začať jemným čistiacim prípravkom určeným pre aknóznu a mastnú pleť. Vyberte si produkt, ktorý je šetrný k pokožke, ale zároveň odstráni nečistoty, pot či make-up.

Po čistení si dôkladne opláchnite tvár teplou vodou a uistite sa, že ste produkt dôkladne zmyli. Pleť je potrebné čistiť pravidelne večer aj ráno.

Hĺbkové čistenie pleti

Dôležitou súčasťou hĺbkového čistenia je exfoliácia, čo je jemné odstraňovanie odumretých kožných buniek. Exfoliáciu by ste mali robiť raz až dvakrát týždenne buď klasickým, alebo chemickým peelingom. Na lepšie čistenie pórov môžete použiť aj čistiacu kefku alebo špeciálnu hubku na tvár.

Pozri aj:  TOP účesy pre riedke vlasy – ako si ich upraviť tak , aby vyzerali dokonale?

čistenie aknóznej pleti

Zdroj: Alliance - stock.adobe.com

Doprajte svojej pleti dostatočnú hydratáciu

Na hydratáciu pokožky nemožno zabúdať ani vtedy, keď sa snažíme zbaviť akné. Primeraná hydratácia pomáha udržiavať pokožku zdravú. Vyberať si však treba ľahké a nekomedogénne hydratačné krémy, ktoré nebudú upchávať póry.

Možností, ako sa zbaviť akné, je viacero, ale získať čistú a zdravú pleť sa nedá cez noc. Účinná liečba môže trvať určitý čas, preto je na ceste k dokonalej pleti kľúčová aj trpezlivosť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 01.11.23 01:03

karma
109.00

Našťastie týmto som nikdy netrpela, akné som nemávala ani ako teenegerka, ani nikdy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní