Makovo – slivkové kváskové buchty

Makovo – slivkové kváskové buchty
  • 01.02.2017
  • Jarkapecie .sk

  • 45
  • 16

Kombinácia varenej makovo-slivkovej plnky a ľahučkého kváskového cesta pripomína detstvo, prázdniny u babky, ktorá to vedela tak ako nik iný.

Veľa ľudí nemá trpezlivosť, alebo nevie pracovať s klasickým kysnutým cestom, a tak je to aj s kváskovým cestom. Chce to veľa trpezlivosti a praxe a lásky. Výsledok vždy stojí za to.

V dnešnej dobe sa viete ľahko dostať k veľkému množstvu receptov, ale vždy je treba využiť svoje skúsenosti a sledovať kvások a cesto. Pri tomto recepte som využila svoje skúsenosti z kysnutým cestom, prečítala som nespočetné množstvo rád a receptov na webe. A na záver som sa riadila prípravou tak, ako som to videla doma.

Odporúčame prečítať: Jedinečná novinka od Dr.Oetker – prvé Raňajkové muffiny na trhu

Recept: Makovo – slivkové kváskové buchty

Zdroj: Shutterstock®

Príprava rozkvasu:

Odoberte do vyššej nádoby dve polievkové lyžice kvásku a pridajte 110 g špaldovej múky a 150 ml vlažnej vody a všetko premiešajte. Urobte tak večer a nechajte na kuchynskej linke cez noc.Nádobu prikryte igelitovým vreckom. Ráno môžete zamiesiť cesto, ktoré necháte potom 2- 3 hodiny kysnúť. Veľmi záleží na teplote v miestnosti.

 Na prípravu cesta budete teda potrebovať:

  • 250 g rozkvasu (ten ste si pripravili podľa návodu vyššie)
  • 130 – 150 ml vlažnej vody (polovicu môžete nahradiť acidkom)
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 40 g rozpusteného masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/2 čl soli
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • kôru z jedného bio citróna
  • maslo (olej) na vymastenie plechu

 Plnka:
200 g mletého maku a 50 g trstinového cukru uvarte krátko s 50 ml vody. Pridajte podľa chuti hustý slivkový lekvár (najlepší bez cukru).

Odporúčame prečítať: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom

Recept: Makovo – slivkové kváskové buchty

Zdroj: Shutterstock®

Zmiešajte si preosiatu múku, soľ, cukor v jednej mise. Do väčšej misy dajte rozkvas, rozšľahané vajce a žĺtok, rozpustené maslo a časť vody. Všetky tekuté zložky dobre premiešajte, pridajte vanilkový extrakt a strúhanú citrónovú kôru a ešte premiešajte. Postupne pridávajte suchú zložku a každú časť dobre zapracujte. Celé cesto môžete vymiešať v robote, alebo klasicky s varechou, alebo rukou (tak to robím najradšej). Dobre vypracované cesto prikryte fóliou a nechajte ho 2 – 3 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.

Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú dosku (alebo silikónovú podložku). Z cestom sa dobre pracuje, takže stačí podložku trochu potrieť olejom, ale môžete pokračovať aj tak, že si cesto podsypete trochou múky. Lyžicou si odkrajujte  malé kúsky cesta (cca. 40-50 g), tie rukami rozťahujte  do kruhu a do stredu dajte plnku. Plnku zabaľte do cesta a upravte do tvaru buchtičky. Takto spracujte celú dávku cesta a plnky.

Pekáč (nádobu) na pečenie si dobre potrite maslom, alebo olejom  (môže byť aj ghee). Odporúčam dať si na pekáč viac rozpusteného masla (oleja) a každú buchtičku namočiť do tuku a pritlačiť k druhej. Takto zaplňte celý pekáč. Buchty pečte pri teplote 180°C cca. 35-40 minút. Po upečení natrite povrch buchtičiek studeným maslom. Buchty chutia aj s tvarohovou náplňou, alebo orechmi. Z tohto cesta môžete upiecť aj dukátové buchtičky. Ak si vypracujete redšie cesto je vhodné na ovocný koláč s drobenkou.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce moravské koláče


  • 45
  • 16
Návrat hore
Autor článku

16 komentárov

Lucia Valková 01.02.17 12:02

LV
karma
116.00

Milujem všetko makové,takze moze byt..

  • 0
Odpovedať

Adriana Galandova 01.02.17 15:21

AG
karma
-1.00

mnam skusim upiect vyzeraju bozsky

  • 0
Odpovedať

Alena Gudjáková 01.02.17 16:25

AG
karma
90.00

Vyskúšam...milujem buchty!!! Pripomínajú mi detstvo

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 01.02.17 18:15

KK
karma
137.00

neoplatí sa mi piecť, nemal by ich kto zjesť a ja by som pribrala, u nás doma sú skôr "zákuskový", ale sem-tam si kúpim na raňajky ku káve

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 01.02.17 19:32

IM
karma
100.00

musím spravit už sme dávno nemali

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 01.02.17 21:16

DR
karma
104.00

Mnam, to vyzera super...

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 02.02.17 11:36

MF
karma
56.00

Buchty vyzerajú úžasne a ešte lepšie určite chutia. Špaldovú múku nepoužívam, ale tentokrát ju použijem a vyskúšam Váš receptík. Mňam!

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 03.02.17 12:02

AK
karma
64.00

Dala by som si, vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 03.02.17 20:18

SK
karma
119.00

makové buchty...jooj

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 04.02.17 17:52

LP
karma
76.00

prosiiim nedavajte to sem, ved ja chudnem a toto ked vidim musim upiect ...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 05.02.17 21:43

PV
karma
91.00

Už na pohľad vyzerajú úžasne chutne.Hned by som sa zahryzla,mňam ;-) Od babky najviac chutili.Moja milovaná babka nám 30 vnúčatám robila aj fantastické parené buchty.Jedli sme aj surové cesto,také bolo vynikajúce.

  • 0
Odpovedať

Sona Rojkova 10.02.17 16:29

SR
karma
-1.00

Super, presne čo hľadám mak a kváskový základ. Vyskúšam !

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.17 18:14

JK
karma
100.00

Milujem makové buchty no zo špaldovej múky som i h ešte nerobila

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 20.02.17 20:06

MZ
karma
-1.00

Vyzerá neskutočne lákavo :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 21.02.17 07:59

MF
karma
-1.00

fantastické, čerstvo upečeným buchtám od mojej maminky nikdy neodolám...

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 22.02.17 22:50

VT
karma
-1.00

mnam, kto nelubi buchty !? :D

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pleťová kozmetika

TEST: Pleťové sérum s kaviárom THE SERUM CAVIAR od MATIS

  • 38
  • 2
  • 09.06.2020
Telová kozmetika

TEST: Nivea sprchový gél Fresh Blends Apricot

  • 66
  • 3
  • 13.05.2020
Dekoratívna kozmetika

TEST: Gélový lak na nechty Dermacol One step gel lacquer

  • 97
  • 1
  • 18.07.2020
TOPlist