Akú bežeckú obuv na asfalt si vybrať? Sprievodca bežeckou obuvou.

Akú bežeckú obuv na asfalt si vybrať? Sprievodca bežeckou obuvou.

Beh je jedným z najjednoduchších spôsobov fyzickej aktivity, ktorej intenzitu si môžete ľubovoľne prispôsobiť, upraviť podľa svojich aktuálnych schopností, stavu a úrovni pokroku. Nezabudnite prispôsobiť topánky povrchu, po ktorom budete behať!

Asfaltové a betónové chodníky sú bežnou voľbou medzi začínajúcimi bežcami. Sú ľahko prístupné a ich povrch je zvyčajne hladký a bez prekážok. Asfalt a betón sú zároveň najnáročnejšie z hľadiska optimálneho odpruženia. Efektívne zníženie nárazov? Je to možné! Vyberte si tenisky na beh po asfalte a iných tvrdých povrchoch.

Pozrite sa, aká bežecká obuv pre vás bude najlepšia.

Beh? Obujte si topánky a vyrazte!

Beh je aktivita, ktorá prináša mnoho výhod pre zdravie a kondíciu. Môže tiež uľahčiť upokojenie a podporiť hlbokú relaxáciu - musíte sa sústrediť na to, čo je tu a teraz. To, čo sa počíta, ste vy, ďalší krok, ďalší nádych a trať. Endorfíny, ktoré zaplavia vaše telo po tréningu, spôsobia, že budete cítiť šťastie a spokojnosť, ktorá sa pozitívne premietne do vašej celkovej pohody.

Ako si vybrať bežeckú obuv?

Kľúčom k bezpečnému behu je výber správnej bežeckej obuvi. Čo to znamená? Bežecké tenisky by mali byť prispôsobené typu vašich nôh, veľkosti a povrchu, po ktorom budete behať.

Neprehliadni: Ženy nad 50 - tieto módne doplnky by nemali chýbať žiadnej z vás

bežecká obuv new balance

Zdroj: 123rf.com

Prispôsobte bežeckú obuv typu chodidla

V najlepších obchodoch s atletickou obuvou nájdete bežeckú, obuv, ktorá je rozdelená na tie, ktoré sú určené na podporu supinačných, nadmerne pronačných a neutrálnych chodidiel.

  • Supinačné chodidlo pri dopade naráža na zem vonkajšou stranou päty a potom sa mierne stočí dovnútra. Vonkajší sklon členku spôsobuje, že hmotnosť tela preťažuje vonkajšie okraje chodidiel.
  • Nadmerne pronačné chodidlo – počas behu pristane noha pri dotyku s povrchom na vonkajšej strane päty a potom sa nadmerne pretáča dovnútra. Hmotnosť tela výrazne zaťažuje palec na nohe a vnútornú časť päty.
  • Neutrálne chodidlo – štandardný priehlavok a správna práca členkového kĺbu zaťažujú chodidlo bežca vyváženým spôsobom. Tento typ chodidla vyžaduje štandardné odpruženie.

Zaťaženie supinačných a nadmerne pronačných chodidiel je možné minimalizovať použitím topánok s vhodnou podporou. Podrážky bežeckej obuvi pre supinačné a nadmerne pronačné chodidlá musia zaručovať najvyšší stupeň odpruženia a dodatočnú oporu vonkajšej alebo vnútornej časti chodidla. Zabezpečenie správneho odpruženia je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí chcú behať po asfalte a betóne. Bežecká obuv na tvrdé povrchy musí byť ešte účinnejšia pri znižovaní otrasov, ktoré vznikajú, keď nohy narazia na asfalt alebo betón.

Pozrite sa na ponuku profesionálnej bežeckej obuvi značky New Balance - použite filtre, aby ste našli topánky, ktoré zodpovedajú typu vašich chodidiel.

Vyberte si správnu veľkosť bežeckej obuvi

Správne prispôsobená bežecká obuv je tiež obuv, ktorej dĺžka a šírka dokonale zodpovedajú vašim nohám. Dĺžka stielky bežeckej obuvi určenej na asfalt by mala byť o 5-10 mm dlhšia ako dĺžka chodidla. Týmto spôsobom poskytnete svojim nohám pohodlie a správnu stabilizáciu. Pamätajte, že vybrané značky, vrátane New Balance, majú v ponuke bežeckú obuv v 2-3 šírkach, čo vám umožní ešte lepšie prispôsobenie obuvi chodidlu.

Zaujme ťa aj: Tmavovlásky, vsaďte na tieto farby oblečenia – budú vám najviac lichotiť!

bežecká obuv new balance

Zdroj: 123rf.com

Najlepšie tenisky na beh po asfalte – čomu venovať pozornosť?

Beh na tvrdých povrchoch, ako je asfalt, vyžaduje od obuvi špecifické vlastnosti. Asfalt je pomerne tuhý a rovnomerný povrch, takže bežecká obuv na tomto povrchu by mala chodidlu poskytovať primerané odpruženie a ochranu pred nárazmi, ktoré môžu ovplyvniť kĺby a svaly.

Výber správneho odpruženia

Odpruženie je kľúčovým prvkom v bežeckej obuvi určenej na asfaltové povrchy. Keďže asfalt je tvrdý povrch, potrebujete topánky, ktoré vám poskytnú mäkké a účinné odpruženie, pre minimalizovanie vplyvu otrasov na telo. Hľadajte bežeckú obuv so správnym množstvom peny v medzipodošve a inovatívne technológie, ako je Fresh Foam – ľahká pena, ktorá absorbuje nárazy, keď chodidlo dopadne na zem a počas používania sa nedeformuje.

Nezabudnite prispôsobiť model typu chodidla – v topánkach pre supinačné chodidlo podrážka účinnejšie tlmí vonkajší okraj chodidla a v topánkach pre nadmerne pronačné chodidlo jeho vnútornú časť.

Ľahkosť a citlivosť bežeckej obuvi

Pri behu po asfalte je dôležité, aby topánky boli ľahké a responzívne. Ľahkosť umožní hladké a efektívne kroky a citlivosť pomôže pri rýchlejšom prenose energie, keď sa noha odráža od zeme. Pozrite sa na modely, ktoré kombinujú dobré odpruženie s nízkou hmotnosťou topánok.

Správne prispôsobenie a stabilizácia

Prispôsobenie obuvi na beh po asfalte je ďalšou otázkou, ktorá ovplyvňuje pohodlie a výkon pri behu. Najlepšie bežecké tenisky na asfalt by mali mať správnu šírku a dĺžku, aby nestlačili na chodidlo ani nespôsobovali odreniny. Okrem toho by konštrukcia obuvi mala poskytovať primeranú stabilizáciu chodidla, aby sa zabránilo zraneniam a nadmernému krúteniu kĺbov. Skontrolujte prispôsobenie zvršku a zóny so šnúrkami chodidlu.

Ochrana podrážky a trakcia

Asfalt je náročný podklad, preto by podrážka obuvi mala byť odolná voči opotrebeniu a oderu. Pri výbere obuvi dbajte na materiál, z ktorého je podošva vyrobená, aby ste zabezpečili dlhšiu životnosť obuvi. New Balance ponúka bežeckú obuv s gumovým materiálom umiestneným na podrážke pod pätou (technológia N-Durance), čo rozhodne zvyšuje odolnosť v tejto zóne. Pamätajte, že dobrý dezén na podrážke môže výrazne zlepšiť trakciu na tvrdom podklade, a to aj vo vlhkom počasí.

Odporúčame: Ľanová košeľa je na leto must-have kúskom: TOP inšpirácie, ako ju nosiť a kombinovať

new balance

Zdroj: 123rf.com

Priedušnosť a pohodlie

Beh po asfalte môže spôsobiť, že vaše nohy budú zahriate a spotené, takže je dôležité, aby boli  bežecké tenisky na asfalt  vyrobené z priedušných materiálov. Dobré vetranie sieťovaného zvršku z moderného syntetického materiálu pomôže udržať nohu v suchu a pohodlí aj pri dlhých behoch.

Zistite viac: Na čo sa zamerať pri výbere obuvi na beh po asfalte a teréne?

Výber správnej obuvi na beh po asfalte je rozhodujúci pre vaše pohodlie, bezpečnosť a výkon počas tréningu. Odpruženie, ľahkosť, strih, ochrana podrážky a priedušnosť sú vlastnosti, ktoré stoja za pozornosť. Pred nákupom topánok sa tiež odporúča vyskúšať si ich, aby ste sa uistili, že vašim chodidlám dobre sedia. Investícia do kvalitnej bežeckej obuvi sa premieta do lepšieho tréningového zážitku a zdravšieho prístupu k fyzickej aktivite.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Chromíková 30.08.23 18:30

MC
karma
109.00

Kvalitná obuv na behanie ,a chuť si zabehať stačí

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 30.08.23 20:50

karma
-1.00

Vždy treba kvalitnú obuv

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 31.08.23 07:26

ĽŠ
karma
100.00

Výber správnej obuvi je naozaj kľúčový.

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 07.09.23 20:19

MP
karma
97.00

Dobrý článok, správna obuv pri behu je základ.

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 10.09.23 20:37

DM
karma
-1.00

Ascis su najlepšie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní