Autom do Chorvátska: S týmito poplatkami rátaj na cestách

Autom do Chorvátska: S týmito poplatkami rátaj na cestách
  • 15.08.2023
  • Michaela Kožáková

Chorvátsko predstavuje už zopár rokov jednu z naojbľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov. Je výborným kompromisom medzi dostupnosťou, kvalitou ubytovania a služieb, nádherným prostredím a krásnymi plážami, kvôli ktorým sa sem oplatí znova a znova vracať.

Či už je váš rozpočet štedrý alebo ste ho tento rok okresali, v Chorvátsku môžete stále zažiť príjemnú dovolenku pri mori, ktorá uspokojí potreby všetkých členov rodiny. 

Dovolenka s deťmi v Chorvátsku je istota pretože tu môžete nájsť čisté more, pláže s pozvoľným vstupom a vynikajúcu zmrzlinu. Na svoje si tu prídu i milovníci vodných športov, historických pamiatok, stredomorskej kuchyne či rušného nočného života.

Na dovolenku do Chorvátska môžete letieť lietadlom. Veľa Slovákov však preferuje auto alebo autobus. Za niekoľko hodín si môžete užívať teplé lúče slnka čarovného Jadranu a na kolesách spoznávať krásy tejto krajiny.

Ako dlho trvá cesta do Chorvátska autom? Ktoré miesta stoja za návštevu?

Neprehliadni: Lacná dovolenka na pláži v Európe? Prinášame ti 5 skvelých tipov!

Vstup do Chorvátska

Pred cestou na dovolenku do Chorvátska je nutné zbaliť si okrem plaviek, uteráku, letného oblečenia a opaľovacích krémov aj iné nevyhnutné veci.

Chorvátsko je členom Európskej únie, takže na cestu vám stačí občiansky preukaz. Víza ani iné doklady nie sú potrebné, rovnako ako nie je potrebné vybavovať si medzinárodný vodičský preukaz. Stačí platný európsky vodičský preukaz. Len si pre istotu včas skontrolujte platnosť dokladov.

Pokiaľ cestujete s deťmi, nezabudnite, že od roku 2012 musia mať vlastný cestovný doklad, teda pas alebo občiansky preukaz.

Koľko trvá cesta do Chorvátska autom?

Cesta k Jadranu je vďaka tomu, že Chorvátsko vstúpilo 1. januára do Schengenského priestoru a zaviedlo euro oveľa jednoduchšia. Znamená to, že nemusíte čakať v niekoľkohodinových kolónach na hraniciach a riešiť prepočítavanie a platbu v kunách. 

Podstatnou zmenou pri cestovaní autom je Pelješacký most dlhý 2,4 kilometra, ktorý bol postavený minulý rok. Cestu do Dubrovníka zrýchli o vyše hodinu a umožní obchádzku Bosny a Hercegoviny. Prejazd mostom je bez poplatku.

Ak sa chystáte z Bratislavy a jej okolia do Dubrovníka, cesta vám potrvá približne 10 hodín. Tak isto vám bude trvať i cesta na Makarskú riviéru. Z Bratislavy na ostrov Krk sa dostanete približne za sedem hodín. 

Poplatky na cestách

Koľko stojí cesta do Chorvátska autom v roku 2023? Či už si vyberiete akúkoľvek trasu, vždy prechádzate niekoľkými krajinami. Je teda potrebné počítať s nákupom diaľničných známok. Na niektorých trasách narazíte na spoplatnené tunely. Môžete si samozrejme vybrať obchádzkové trasy, cesta je potom ale oveľa dlhšia, časovo náročnejšia a jej plánovanie rozhodne zložitejšie.

Najkratšia cesta do Chorvátska vedie priamo na juh cez západnú časť Maďarska. Ceny maďarskej diaľničnej známky sa pohybujú od 19,74 € za 10- dňovú známku. Druhou alternatívou je trasa cez Rakúsko a Slovinsko. Za 10- dňovú rakúsku diaľničnú známku zaplatíte od 19,97 € a za 7-dňovú slovinskú diaľničnú známku od 22.90 €.

V Chorvátsku sa nekupuje klasická diaľničná známka, ale je potrebné zaplatiť mýto, ktorého výška sa odvíja od dĺžky prejdeného úseku. Mýto je možné platiť v hotovosti alebo kartou, ale tiež si možno zaobstarať elektronickú palubnú jednotku ENC určenú pre platbu mýta. V ponuke sú aj výhodnejšie balíčky, vďaka ktorým môžete mať chorvátske mýto o niečo lacnejšie. Viac informácií o mýtnom a jeho platbách nájdete na oficiálnych chorvátskych stránkach.

Ceny pohonných hmôt v Chorvátsku

Okrem zrušenia hraničných kontrol a eura vás aktuálne v Chorvátsku potešia aj ceny pohonných hmôt, ktoré sú veľmi priaznivé. Ceny paliva sú v rámci krajiny relatívne pohyblivé a menia sa aj v závislosti od lokality. Priemerná cena za liter 95 oktánového benzínu sa pohybuje od 1,52 €. Za liter nafty zaplatíte v Chorvátsku tiež približne 1,52 €. Ceny sú aktuálne k 3.8.2023.

Pozri aj: Najúžasnejšie pláže na Sardínii, ktoré ti vyrazia dych!

Kam autom do Chorvátska?

Dubrovník ležiaci na juhu krajiny ponúka nádherné historické pamiatky a rušný nočný život. Keďže je pod ochranou UNESCO, celé mesto je jedno veľké fascinujúce múzeum. 

Najväčšie mesto regiónu Istria, Pula, je preslávená najmä rímskym amfiteátrom. V antickej dobe sa využíval ako miesto zábavy starých Rimanov. Dnes sa tu organizujú rôzne koncerty, festivaly a iné kultúrne podujatia.

Perlou Jadranu je aj Opatija, ktorá leží v blízkosti mesta Rijeka. Vyniká kultúrnymi pamiatkami, promenádami a krásnymi parkami. Je tiež jednou z najluxusnejších wellness destinácií v Chorvátsku.

Ak budete mať možnosť, určite počas dovolenky v Chorvátsku nevynechajte ani Plitvické jazerá, malebné mestečko Tučepi, letovisko Baška Voda či ostrov Mljet s kryštálovo čistými vodami.

Medzi najkrajšie pláže v Chorvátsku patrí pláž Crni na Crikvenickej riviére, Duboka Draga na ostrove Vir, Lovrečina na ostrove Brač, Plaža Čista na ostrove Pag, pláž Nugal na Makarskej riviére, Pláž sv. Jakuba v Dubrovníku, pláž Zaton v Zadare či Velika plaža v meste Omiš.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní