Mimo zvyčajných chodníčkov. Objavte týchto 10 menej známych miest na Sicílii

Mimo zvyčajných chodníčkov. Objavte týchto 10 menej známych miest na Sicílii

Pôvab Sicílie v srdci Stredozemného mora nespočíva len v jej slávnych pamiatkach, ale aj v jej menej známych pokladoch, ktoré čakajú na objavenie. Ikonické destinácie ako Palermo, Catania či Taormina patria k stabilným miestam, ktoré navštíviť.

Najväčší ostrov Stredomoria však skrýva množstvo očarujúcich miest, ktoré zostávajú pomerne nepreskúmané. Čo tak počas dovolenky na Sicílii vykročiť z vychodených chodníčkov? Objavte svet dávnej histórie, malebných dedín a prírodných divov, ktoré spoločne tvoria bohatú krásu ostrova.

Cefalù

V porovnaní s rušnejšími mestami na ostrove si užijete uvoľnenejšiu a autentickejšiu atmosféru. Pôvodne rybárska dedina na severnom pobreží Sicílie sa môže pochváliť krásnymi piesočnatými plážami, malebným prístavom i stredovekým centrom s impozantnou katedrálou Cefalù.

Pôsobivá katedrála v normandsko-arabsko-byzantskom štýle s mozaikami i freskami pochádza z 12. storočia a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Odporúčame: Najúžasnejšie pláže na Sardínii, ktoré ti vyrazia dych!

Cefalù

Zdroj: pinterest.com/saltinourhair/

Ragusa

Ďalšie mesto zo zoznamu UNESCO je známe barokovou architektúrou. Je rozdelené na dve časti - Ragusa Ibla a Ragusa Superiore.

Užijete si prechádzky malebnými úzkymi uličkami, námestiami a krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu.

Neprehliadni: https://www.kamzakrasou.sk/cestovanie/pobyty-a-vylety/najoblubenejsie-plaze-v-bulharsku/30062

Ragusa

Zdroj: pinterest.com/juliasalbum/

Scala dei Turchi

Skalnatý útvar, ktorý v preklade znamená „schody Turkov“, sa nachádza neďaleko Realmonte na južnom pobreží Sicílie.

Prírodné schody vytesané do útesu vetrom a vodou vytvárajú úchvatný pohľad. Toto miesto je fantastické na pozorovanie západu slnka.

Scala dei Turchi

Zdroj: pinterest.com/inlovewiththemed/

Modica

Mesto je postavené na sérii hlbokých roklín. Niektoré domy a budovy sú vytesané priamo do vápencových útesov, čím vytvárajú jedinečnú jaskynnú štruktúru. Tieto starobylé obydlia, známe ako „modicane“, dodávajú mestu osobitý šarm a stali sa súčasťou jeho identity.

To však nie je hlavný dôvod, čím sa Modica preslávila. V meste sa totiž vyrába čokoláda pomocou starých tradičných aztéckych metód lisovaním kakaa za studena. To jej dodáva zrnitú textúru a výraznú chuť. V celom meste je množstvo obchodov, kde si miestne produkty môžete zakúpiť.

Aj Modica sa vďaka výnimočnej barokovej architektúre dostala do zoznamu UNESCO. Historické centrum mesta je charakteristické kostolmi, zdobenými palácmi a námestiami. Krásnou ukážkou je katedrála San Giorgio.

Modica

Zdroj: pinterest.com/SarahElizabethRay/

Piazza Armerina

Milovníkov starovekej histórie v meste zaujme rímska vila Villa Romana del Casale zo 4. storočia nášho letopočtu.

Stavba má neuveriteľne dobre zachované mozaikové podlahy, ktoré zobrazujú každodenný rímsky život. Sú jedny z najrozsiahlejších a najpôsobivejších na svete.

Zaujme ťa aj: Najslnečnejšie európske destinácie, ktorým jednoducho neodoláš

Piazza Armerina

Zdroj: pinterest.com/metoz035/

Agrigento

Hoci Agrigento nie je úplne neznáme, často stojí v tieni Údolia chrámov, starovekého gréckeho archeologického náleziska.

Mesto má však nádherné historické centrum so stredovekou architektúrou a pôvabnými uličkami, ktoré vás bude baviť skúmať.

Agrigento

Zdroj: pinterest.com/RickStevesEurope/

Marzamemi

Malebná rybárska dedina s malým prístavom na juhovýchodnom pobreží Sicílie síce nemá známe pamiatky, ale jej atmosféra je tou správnou esenciou Sicílie.

Úzke uličky sú lemované starými budovami, kaviarňami a reštauráciami, kde si vychutnáte čerstvé morské plody.

Pozri aj: 5 najkrajších pláží na Korzike, ktoré sú snom každého dovolenkára

Marzamemi

Zdroj: pinterest.com/martapuglisi25/

Scopello

Na severozápadnom pobreží Sicílie zavítajte do dediny Scopello so starobylou Tonnara di Scopello, ktorá ukrýva príbehy o tradičnom stredomorskom love tuniakov. Zaujímavosťou je, že rybári používali komplexný systém pascí a sietí na lov a odchyt tuniakov, keď prechádzajú úzkymi úžinami alebo kanálmi medzi ostrovmi a pevninou.

„Tonnara“ pozostáva z rôznych stavieb vrátane strážnych veží, nádvoria, skladov a „mattanzy“, čo je centrálna časť, kde sa tuniaky lovili a spracovávali. Mattanza bol nebezpečný a prácny proces, ktorý robili skúsení rybári a vyžadoval presné načasovanie a koordináciu.

Ide o jedno z najznámejších a najzachovalejších rybárstiev „tonnara“ v regióne. V priestoroch Tonnara di Scopello uvidíte vtedajšie nástroje, umenie tkania na výrobu sietí a pôvodné člny, ale aj nepublikované fotografie z minulých rokov, ktoré zobrazujú krvavý boj človeka s prírodou.

Scopello je tiež skvelý východiskový bod na turistiku v neďalekej prírodnej rezervácii Zingaro.

Scopello

Zdroj: pinterest.com/rosielondoner/

Noto

Hoci mesto Noto na juhovýchode ostrova je často zatienené známejšími mestami ako Ragusa a Modica, návšteva sa rozhodne oplatí. Ako ďalší z klenotov sicílskej barokovej architektúry je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a môže sa pochváliť nádherne navrhnutými palácmi, kostolmi a námestiami.

Ak budete na Sicílii v máji, v Noto sa každoročne koná kvetinový festival Noto Infiorata. Ulice sú zdobené kvetinovými kobercami, ktoré sú priam umeleckými dielami.

Noto

Zdroj: pinterest.com/alongdustyroads/

Liparské ostrovy

Liparské ostrovy sú skupinou vulkanických ostrovov pri severnom pobreží Sicílie. Každý z ostrovov má svoje vlastné jedinečné kúzlo a príťažlivosť.

Oplatí sa preskúmať Lipari, Salina, Stromboli a Vulcano. Ich vulkanický pôvod je predzvesťou príležitostí na outdoorové aktivity, ale aj výlety loďou, kúpanie v krištáľovo čistej vode či relax v termálnych kúpeľoch.

Lipari

Zdroj: pinterest.com/trip101com/

- Anketa

NAVŠTÍVILI STE UŽ NIEKEDY SICÍLIU?

Odpovedalo 29 ľudí  

Áno, tento ostrov je čarovný
31%
Ešte nie, ale mám ju na zozname
66%
Nie a ani po tom netúžim
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní